3.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăSportEXCLUSIV RL. Trei pretendenţi la şefia arbitrului în comunicaţii, ANCOM. Liviu Nistoran,...

EXCLUSIV RL. Trei pretendenţi la şefia arbitrului în comunicaţii, ANCOM. Liviu Nistoran, un apropiat al lui Tăriceanu, Ioan Bota, apropiat al lui Grindeanu și Maria Catrina, șefă a Organizației de Femei a PSD București

Trei candidaţi îşi dispută funcţia de preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), poziţie rămasă vacantă după demisia, din urmă cu o săptămână lui Cătălin Marinescu, au declarat pentru „România liberă” surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul. Este vorba de Liviu Nistoran, Viorel Ioan Bota şi de Manuela Catrina.

Liviu Nistoran este un apropiat al fostului premier Călin Popescu-Tăriceanu şi al fostului ministru al Finanţelor, Daniel Chiţoiu, amândoi lideri importanţi ai ALDE, partenerul de guvernare al PSD. În 2007, deşi era deputat PD-L, Nistoran a refuzat să voteze o moţiune de cenzură împotriva lui Tăriceanu, motiv pentru care a fost exclus din formaţiunea democrat-liberală. Drept răsplată, Călin Popescu-Tăriceanu l-a numit în funcţia de preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei (ANRCTI) La acea vreme, Liviu Nistoran era implicat într-o serie de companii (Telelevoice Grup SRL, Net Com SRL şi Digital Pro SRL), care îşi desfăşurau activitatea în domeniul telecomunicaţiilor.

Viorel Ioan Bota este actualul director al ANCOM Timiş. Fost jurnalist, Bota este un apropiat al premierului Sorin Grindeanu. Potrivit impactpress.ro, într-o vreme, a fost omul de încredere al fostului lider PSD Timiş şi preşedinte al Consiliului Judeţean, Titu Bojin, cu care actualul şef al Guvernului a fost într-un conflict direct.

Maria-Manuela Catrina este preşedinta Organizaţiei de Femei din Bucureşti a PSD şi secretar de stat în Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI). A fost numită la minister în data de 10 februarie 2017, prin decizia lui Sorin Grindeanu. Ea a devenit cunoscută publicului după ce a postat o imagine panoramică a mitingului #rezist din faţa Palatului Victoria, apreciind că este ”o imagine înfiorătoare”. 

 

"O imagine infiorătoare! Răul vine acolo unde găseşte loc. E vreme de smerenie şi rugăciune. Să nu lasăm să fie în van lecţiile din zilele astea! Astăzi e duminica vameşului şi a fariseului. Să ne fie primită rugăciunea! Doamne ocroteşte-ne ţara!", a scris Catrina. Ea a postat şi  un pasaj din Biblie, Luca 18, 10-14.  "Doi oameni s-au suit la templu să se roage: unul era fariseu, iar celălalt vameş. Fariseul, stând, aşa se ruga întru sine: Dumnezeule, Îţi mulţumesc că nu sunt ca ceilalţi oameni, răpitori, nedrepţi, adulteri, sau ca acest vameş. Postesc de două ori pe săptămână şi dau zeciuială din toate câte câştig. Iar vameşul, departe stând, nu vroia nici ochii sa­-şi ridice către cer, ci-şi bătea pieptul, zicând: Dumnezeule, fii milostiv mie, păcătosul. Adevărat vă spun vouă că acesta s-a coborât mai îndreptat la casa sa, decât acela. Fiindcă oricine se înalţă pe sine se va smeri, iar cel ce se smereşte pe sine se va inalta".

 

De ce a demisionat fostul preşedinte

Fostul președintele ANCOM, Cătălin Marinescu, și-a dat demisia săptămâna trecută, urmând să preia, potrivit Agerpres, o funcție într-o instituție internațională din domeniul comunicaţiilor.

Din 1990 încoace, Marinescu a lucrat în acest domeniu, atât pentru furnizorii de servicii de comunicații, cum ar fi Romtelecom (15 ani), cât și pentru instituții publice. Între 2005 și 2007, a fost președintele Inspectoratului General pentru Comunicații și Tehnologia Informației, instituţie responsabilă cu gestionarea spectrului de frecvențe radioelectrice, supravegherea și controlul tehnic în radiocomunicații și cu managementul proiectelor de e-guvernare. În 2009, Inspectoratul a fuzionat cu Autoritatea Națională de Reglementare în Comunicații şi astfel a apărut ANCOM.

Silviu Sergiu
Silviu Sergiu
Studii: Licentiat al Facultății de Ştiinţe Politice, Filosofie şi Ştiinţe ale Comunicării (secția Jurnalism) din cadrul Universității de Vest din Timișoara (promoția 2001); Master în ”Comunicare și relații publice” (specializarea ”Marketing politic”) din cadrul Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA) din București (promoția 2004); Masterand in ”Managementul instituțiilor de presă”, in cadrul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității București. Experiență profesională: Curierul național - redactor economic (aprilie 1998- octombrie 1998); Jurnalul național - redactor politic (1998- 2005); Evenimentul zilei - redactor politic (2005-2006), șef secție ”Politică internă” (2006-2008), editor coordonator (2008-2003), redactor șef-adjunct (2013- 2016); Senior editor "Romania libera" în prezent.
Cele mai citite

Schengen 2025: România desființează peste 30 de puncte de frontieră, de la 1 ianuarie 2025

România se confruntă cu o migrație ilegală, având în vedere poziția sa geografică, la confluența dintre Orient și Occident Începând cu prima zi a anului...

România deschide ușa șoferilor non-UE: străini angajați pe Uber sau Bolt, din 2025

Germania a adoptat un model similar în primăvară, permițând susținerea examenului de calificare în 8 limbi, inclusiv română, ca răspuns la criza forței de...

Energia vântului aduce magie de Crăciun: Exporturi record de curent electric pentru România

Conform datelor Transelectrica, zilele propice pentru producția eoliană au fost rare în 2024 România s-a bucurat de un surplus energetic semnificativ în dimineața zilei de...
Ultima oră
Pe aceeași temă