-1.5 C
București
luni, 13 ianuarie 2025
AcasăSportEXCLUDEREA lui Chiliman din PNL, aşteptată luni, după un an de CONFLICT...

EXCLUDEREA lui Chiliman din PNL, aşteptată luni, după un an de CONFLICT deschis cu Antonescu

Excluderea primarului Sectorului 1, Andrei Chiliman, din PNL este aşteptată a fi decisă luni în Delegaţia Permanentă a PNL, la un an de la declanşarea publică a conflictului cu actualul lider al partidului, Crin Antonescu, perioadă în care edilul a primit mai multe avertismente din partea acestuia, potrivit Mediafax.

Delegaţia Permanentă a PNL urmează să decidă asupra propunerii de excludere din partid a primarului Sectorului 1, Andrei Chiliman, în cazul căruia preşedintele PNL a afirmat că îşi va asuma această propunere.

Antonescu a motivat prin faptul că, în ultima vreme, edilul a acţionat constant împotriva partidului şi a deciziilor acestuia.

De altfel, în ultima săptămână au fost excluşi din PNL Sector 1 o serie de apropiaţi ai lui Chiliman, 12 persoane în frunte cu Vlad Moisescu, pentru care nu era necesară o decizie a Delegaţiei Permanente a partidului. De asemenea, o decizie de excludere ar putea fi aplicată şi în cazul deputatul PNL Diana Tuşa.

Conflictul Antonescu – Chiliman a devenit public în momentul în care, pe 9 aprilie 2012, preşedintele PNL a susţinut înlocuirea edilului de la şefia PNL Bucureşti, pe fondul neînţelegerilor asupra negocierilor privind desemnarea candidaţilor la alegerile locale în Bucureşti din partea USL. La momentul respectiv, Chiliman a ameninţat cu demisia din PNL, însă în cele din urmă şi-a prezentat „demisia de onoare” din Biroul Politic Central al PNL.

Antonescu a reacţionat afirmând că speră ca primarul Sectorului 1 să nu-şi dea demisia din partid, el fiind susţinut la alegerile locale pentru un nou mandat. Cu toate acestea, liderul PNL a salutat demisia lui Chiliman din conducerea PNL.

Un alt moment tensionat a fost în perioada suspendării din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu, când Chiliman i-a adresat o scrisoare preşedintelui interimar al PNL de la acel moment, Daniel Chiţoiu. Primarul cerea clarificări asupra unui document care ar fi fost semnat în numele PNL şi ar fi presupus „desfiinţarea unor instituţii democratice fundamentale ale statului român”, precum Curtea Constituţională, CNSAS, DNA sau ANI. „Oricât ne-am fi obişnuit, în ultimii doi ani, să fie încălcat Statutul Partidului Naţional Liberal în răfuielile politicianiste cu indezirabilii din interior, ne este interzis să facem acest lucru când este în discuţie responsabilitatea noastră faţă de români şi faţă de România”, susţinea Chiliman.

Reacţia a venit la acel moment din partea Crin Antonescu, preşedintelui intermar al ţării în acea perioadă, care îşi exprima speranţa că primarul va fi dat afară din partid de conducerea PNL de la acel moment. Antonescu justifica prin faptul că edilul se putea lămuri asupra problemei reclamate printr-o discuţie cu Daniel Chiţoiu, şi nu printr-o scrisoare deschisă care se suprapunea cu mesajele oponenţilor politici.

Ulterior, liderul PNL Bucureşti, Eugen Nicolăescu, asigura că nu vor fi luate măsuri împotriva lui Chiliman.

În luna octombrie a anului trecut, înaintea campaniei pentru parlamentare, liderul PNL Sector 1, Vlad Moisescu, a fost înlocuit. Momentul a stârnit inclusiv reacţia primarului Sectorului 1, care i-a transmis lui Antonescu că „decredibilizarea” acestuia în ochii românilor „nu poate fi compensată nici prin becalizarea PNL şi nici prin satisfacţiile platonice” pe care acesta le-ar obţine „răfuindu-se” cu „indezirabilii din partid”.

Cu ocazia lansării candidaţilor USL din Sectorul 1, primarul afirma că „războiul stupid” al declaraţiilor împotriva ambasadorului SUA, a cancelarului german Angela Merkel sau a preşedintelui CE, Jose Manuel Barroso, face rău ţării şi o aruncă în ridicol, făcând astfel referire la o serie de declaraţii publice ale preşedintelui PNL.

La acel moment, Antonescu a evitat să aibă o reacţie publică tranşantă, afirmând că situaţia unor primari PNL va fi analizată după alegerile parlamentare.

Ulterior, la începutul acestui an, preşedintele PNL a anunţat convocarea unui congres al partidului şi l-a invitat pe Chiliman să-l contracandideze. „Nu se poate însă, asta-i clar, după ce vom avea un congres clarificator în multe privinţe, să rămânem în acelaşi partid şi eu şi domnul Chiliman, pentru că din două una: fie congresul hotărăşte că toată conducerea PNL, în frunte cu mine, a transformat un partid pro-occidental de 20 de ani într-un partid exsovietic ş.a.m.d., şi atunci fie plec, fie domnul Chiliman este un om care loveşte în mod trădător în acest partid, şi atunci nu mai are domnia sa ce căuta”, a spus Antonescu.

Schimbul de replici între cei doi a continuat până la momentul Congresului PNL, însă Andrei Chiliman nu a intrat în cursă împotriva lui Antonescu şi nu a luat parte la reuniune.

Înaintea Congresului PNL, Vlad Moisescu şi-a anunţat demisia din funcţia de vicepreşedinte al partidului, iar după momentul congresului primarul sectorului 1 a fost cel care şi-a anunţat retragerea din conducerea PNL, din care ar fi trebuit să facă parte conform noului statut al PNL.

Mai târziu, Chiliman se numără alături de Moisescu între iniţiatorii Iniţiativei România Liberală, iar între cei care au participat la lansarea proiectului s-au aflat Theodor Paleologu, Sever Voinescu, Aurelian Pavelescu, Mihai Răzvan Ungureanu, Diana Tuşa, Dan Cristian Popescu, Iulian Crăciun.

Primarul susţinea că IRL are statut de fundaţie şi platformă de dezbateri, admiţând o posibilă colaborare cu Mişcarea Populară. Ulterior, Chiliman anunţă începerea discuţiilor pentru reconstruirea dreptei cu PNŢCD şi Forţa Civică, evitând să precizeze dacă acest lucru presupune contrucţia unei formaţiuni politice.

Lansarea IRL a fost catalogată de Antonescu drept „un soi de politică de tomberon”, în vreme ce edilul Sectorului 1 i-a replicat: „Nu mi-am imaginat în 1990 că peste 23 de ani preşedintele PNL, şi nu Ion Iliescu, va numi politică de tomberon afirmarea şi promovarea valorilor liberale. Nu mi-am imaginat atunci că unicul scop în viaţă al preşedintelui PNL va fi să ajungă cu orice preţ candidatul la prezidenţiale al partidului lui Ion Iliescu. Nu mi-am imaginat că vocea preşedintelui PNL va consona peste 23 de ani cu Vocea Rusiei”.

Nici vocea lui Chiliman nu mai consonează însă cu linia PNL, astfel că luni se aşteaptă şi oficializarea despărţirii.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă