17.4 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSportElena Udrea: A fost un sezon bun pe litoral pentru contextul economic...

Elena Udrea: A fost un sezon bun pe litoral pentru contextul economic în care ne aflăm

Ministrul Elena Udrea susţine că a fost un sezon bun de turism în condiţii de criză economică şi că a crescut numărul de turişti străini, dar şi români în primul semestru al anului, potrivit IPJ Constanţa fiind înregistraţi cu 40.000 mai mulţi turişti decât locurile de cazare declarate pe litoral, potrivit Mediafax.

„Din ce aţi arătat la televizor, estimările stau foarte bine. Când o să vedem estimările hotelierilor, o să auzim că stăm foarte prost. O să vedem dacă recordurile care s-au anunţat în fiecare weekend din august vor mai fi recunoscute şi când se face calculul pentru plata impozitelor. Este clar că a fost un sezon bun pentru contextul economic în care ne aflăm, nu poţi să faci turism în timp de criză economică şi să ai pretenţia să crească. Cu toate acestea, avem creştere de zece la sută pe segmentul extern în primul semestru, trecem peste faptul că urmează partea de vacanţă de vară unde cu siguranţă vom avea şi acolo un rezultat pozitiv şi 12 la sută pe segmentul de turişti interni. Deci, există creştere pe turism chiar în condiţiile în care nu am depăşit cu totul criza economică şi cred eu că din ce a fost pe litoral vom continua să avem un rezultat bun şi pe turismul de litoral”, a declarat Elena Udrea, joi, la Eforie Nord, citată de corespondentul MEDIAFAX.

Ea a mai spus că potrivit unei statistici a IPJ Constanţa numărul de turişti a fost cu 40.000 mai mulţi decât locurile de cazare declarate de pe litoral, ministrul Udrea precizând că aceste persoane s-au cazat „la negru”.

„Am o statistică de la IPJ Constanţa care arată un număr de turişti în săptămânile trecute cam cu 40.000 mai mulţi decât sunt locuri de cazare declarate. Asta înseamnă că turiştii ăştia undeva au stat, au stat ei şi în locuinţele lor, dar probabil că cei mai mulţi au practicat, de nevoie, turismul la negru”, a spus Udrea.

Ministrul a menţionat că intenţionează introducerea în legislaţie a înregistrării celor care închiriază camere în timpul verii, iar aceştia trebuie să plătească o mică taxă anuală, urmând să existe însă şi un dispecerat de cazare pentru aceste persoane.

„Noi mai avem o prevedere pe care nu am putut să o introducem ieri din cauza rigorilor de tehnică legislativă şi anume să dăm posibilitatea celor care închiriază cu camera să intre într-un sistem legal, aşa cum se întâmpla înainte de 1989 şi într-o concurenţă loială faţă de cei care plătesc taxe şi impozite pentru taxa unică anuală, mică, să poată să fie înregistraţi, există un dispecerat care să presteze serviciul ăsta să nu mai stai cu cheia pe marginea drumului, să aibă promovare cu sprijinul ministerului, dar desigur să plătească şi ei ceva pentru că 40.000 de oameni nu ştim unde au stat”, a explicat ministrul.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă