Elena Băsescu a recomandat, miercuri, în plenul PE, la o dezbatere privind situaţia minorităţii rome, ca la următoarele alegeri europarlamentare fiecare partid politic să desemneze pe un loc eligibil câte un candidat de etnie romă, potrivit Mediafax.
„Toţi suntem conştienţi de problemele cu care se confruntă romii. Responsabilitatea României este cu atât mai mare, având cea mai numeroasă minoritate romă din Europa. Dar modul în care sunt ei reprezentaţi contează. De aceea, poate aş recomanda ca la următoarele alegeri europarlamentare, partidele politice să ofere un loc eligibil unui cetăţean de etnie romă”, a spus Elena Băsescu.
Ea a luat cuvântul în plen, arătând că Guvernul României a făcut progrese semnificative în elaborarea strategiei naţionale pentru incluziunea romilor.
Elena Băsescu a spus că ministerele responsabile de cele şase domenii sectoriale de acţiune – Muncii, Educaţiei, Dezvoltării Regionale, Economiei, Agriculturii, Sănătăţii, Culturii şi Internelor – împreună cu autorităţile locale vor lua aproximativ 63 de măsuri pentru integrarea romilor. Finanţarea va fi asigurată din bugetul fiecărui minister, iar coordonarea implementării şi monitorizarea ei vor fi asigurate de secretariatul general al Guvernului şi agenţia naţională pentru romi.
Referindu-se la strategia europeană privind romii, Elena Băsescu şi-a exprimat însă rezervele. „Mi-ar plăcea să cred în succesul acestei strategii în întreaga Uniune, însă văzând reacţia populistă şi profund neeuropeană a unor guverne când s-a pus problema aderării României şi Bulgariei la Schengen, permiteţi-mi să am rezerve”, a spus ea.
În cadrul dezbaterii a luat cuvântul şi eurodeputatul PSD Ion Enciu. Acesta a apreciat că incidentele violente la adresa minorităţii rome din ultima perioadă dovedesc că „strategia va rămâne doar o declaraţie de bune intenţii atât timp cât nu este implementată eficient şi corect”. „
Enciu a cerut readucerea problematicii integrării romilor pe agenda europeană la toate nivelurile şi a propus includerea preşedinţilor CE, PE şi ai Consiliului în „task-force-ul care să asigure coordonarea reală între actorii de la nivel european şi naţional cât şi asigurarea participării autorităţilor locale şi a comunită