Principala miză a acestei mișcări este eliberarea unor spații pentru activitatea „didactică, științifică și de cercetare” a Facultății de Medicină.
Ședința de plen a Consiliului Județului (CJ) Galați a fost extrem de tensionată, pentru că pe ordinea de zi s-a aflat un proiect controversat: evacuarea Direcției de Sănătate Publică (DSP) Galați din sediul pe care îl ocupă în-tr-o parte din spațiile de la parterul Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei”, aflat în administrarea CJ Galați. Miza este trecerea unei părți din spațiile ocupate acum de DSP în utilizarea Facultății de Medicină din cadrul Universității „Dunărea de Jos”, la care predau o parte dintre cei care conduc sau administrează sistemul gălățean de sănătate, majoritatea membri PSD.
Decanul Facultății de Medicină din Galați este Aurel Nechita, fost secretar de stat pe vremea miniștrilor Bartoș și Bazac. Președintele CJ Galați, Nicolae Bacalbașa este un apropiat al lui Nechita. Potrivit proiectului de hotărâre al CJ, în locul sediului DSP Galați ar urma să se amenajeze un spațiu pentru „viitorul angiograf” pe care Galațiul speră să îl primească de la Ministerul Sănătății, un spațiu pentru „reamplasarea uneia din secțiile cu profil medical endocrinologie sau nefrologie”, un spațiu pentru arhiva spitalului și spații pentru activitatea „didactică, științifică și de cercetare” a Facultății de Medicină. Și pentru „viitorul angiograf” și pentru noua secție, dar și pentru arhiva spitalului ar putea fi găsite spații și în actualul context, fără evacuarea DSP.
Miza sunt spațiile pentru Facultatea de Medicină, care s-a dezvoltat rapid şi din punct de vedere imobiliar. De la primărie a fost obţinut sediul de pe str. Cuza Vodă nr. 35, unde se află decanatul şi birourile. În zestrea imobiliară a facultăţii a intrat şi clădirea fostei Policlinici Municipale de pe str. Eroilor nr. 34, oraşul cu 250.000 de locuitori fiind lăsat fără ambulatoriul municipal. Universitatea „Dunărea de Jos” a cumpărat cu 1.200.000 lei, tot pentru Facultatea de Medicină, sediul firmei Cozamin, din Micro 21. Facultatea mai utilizează și alte spații din spitalul județean, la care acum ar urma să se adauge și cele în care se află sediul DSP.
Bacalbașa a interzis punctul de vedere al DSP
Consilierii PNL au venit cu alternative pentru ca DSP să nu fie evacuată. Tania Bogdan a propus ca spațiile didactice necesare Facultății de Medicină să fie amenajate în liceele din oraș, „care au multe spații neutilizate”. Consilierul județean Ion Ștefan a cerut să i se permită să își spună punctul de vedere și directoarei DSP, Liliana Moise, care se afla în sală.
„Nu ar trebui și reprezentantul celui evacuat, adică al DSP, să își spună punctul de vedere? Îi evacuăm fără să le oferim o variantă în schimb? Eu cred că ar trebui să scoatem proiectul de pe ordinea de zi, pentru că nu avem acordul Ministerului Sănătății, nu avem nici o hârtie scrisă în acest sens”. Spre stupefacția tuturor, inclusiv a colegilor săi de la PSD, președin-tele CJ Galați, Nicolae Bacalbașa, nu a fost de acord să îi dea cuvântul șefei DSP Galați, Liliana Moise. După ce trei consilieri inde-pen-denți au anunțat că ar putea părăsi ședința dacă nu este retras proiectul de pe ordinea de zi și astfel nu ar fi întrunit cvorumul, proiectul a fost retras.