5.2 C
București
marți, 5 noiembrie 2024
AcasăSportDragnea, sef la Interne

Dragnea, sef la Interne

» Liviu Dragnea a fost nominalizat in unanimitate de membrii CEx al PSD pentru functia de ministru de Interne. El il inlocuieste astfel pe Gabriel Oprea, fortat de liderii PSD sa demisioneze dupa un scandal starnit si orchestrat de liderul filialei Bucuresti, Marian Vanghelie. Acesta s-a instalat, de altfel, si in functia de presedinte interimar al filialei Ilfov, post la care, de asemenea, Oprea renuntase.

Liviu Dragnea este presedintele Consiliului Judetean Teleorman, vicepresedinte al PSD si coordonator al ministrilor social-democrati din Guvernul Boc. S-a nascut pe 28 octombrie 1968, in comuna Gratia, judetul Teleorman. A absolvit Facultatea de Transporturi in 1987, a facut scoala Superioara de Administratie Publica a Ministerului de Interne din Italia (1997), apoi a devenit licentiat al Facultatii de Management al Administratiei Publice a Universitatii Ecologice (2003). Dragnea a fost prefect al judetului Teleorman in perioada 1996-2000 din partea PD. Insa in 2001, dupa ce s-a schimbat puterea, a trecut in barca PDSR, fiind numit presedinte al Consiliului Judetean Teleorman.

Acum este la al treilea mandat de presedinte al CJ. Mai ocupa functia de presedinte al Uniunii Nationale a Consiliilor Judetene din Romania, membru in Congresul puterilor locale si regionale din Europa. A fost seful de campanie electorala al PSD la europarlamentarele din 2007. De asemenea, Dragnea este cunoscut drept unul dintre autorii debarcarii, in 2006, a lui Adrian Nastase din functia de presedinte executiv al partidului si din cea de presedinte al Camerei Deputatilor.

Insa toate functiile publice si politice au fost un paravan pentru afacerile sale infloritoare. In ultimul dosar penal, DNA il acuzase de fraude cu banii UE. Dragnea, in calitate de presedinte al CJ Teleorman, ar fi falsificat unele documente pentru accesarea a 4,5 milioane, fonduri comunitare pentru deschiderea unui punct de control al trecerii granitei in Bulgaria. Inainte de alegerile generale, presa a vorbit despre redeschiderea acestui dosar penal de catre DNA, pentru ca acum, imediat dupa nominalizarea lui Dragnea ca ministru de Interne, un comunicat al procurorilor DNA sa sustina ca acesta nu este cercetat penal in nici un caz penal.
Cele mai mari afaceri dubioase le-a facut Dragnea in perioada 2001-2004, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Teleorman. Ziarul nostru a dezvaluit, in exclusivitate, intre 2002 si 2005, toate afacerile sale dubioase. Prin intermediul soferului sau si al prietenilor sai, ar fi gestionat fondurile publice in interes personal. Afacerile sale le-ar facut prin firma Tel-Drum SA, societate care i-ar fi apartinut omului sau de incredere, Marian Fiscuci, soferul personal.

 

In luna mai 2001, Consiliul Judetean Teleorman a privatizat aceasta societate de stat pe o suma derizorie, castigatorul licitatiei fiind chiar Marian Fiscuci. Apoi, Dragnea, in calitatea sa de presedinte al Consiliului Judetean Teleorman, a dat pe mana acestei firme numeroase contracte pe bani publici, unele lucrari fiind considerate supraevaluate. Mai toate lucrarile executate referindu-se la refacerea drumurilor din judet. Un alt caz controversat il reprezinta si achizitionarea hotelului Turiss din Turnu Magurele. Dragnea a fost acuzat de lideri ai PD, in 2004, ca ar fi cumparat acest hotel la un pret de nimic (800 milioane lei), pe care l-ar fi revandut firmei Tel-Drum la un pret de 40 miliarde lei. Iar acum acest hotel s-ar fi intors la familia Dragnea, de administrarea sa ocupandu-se sotia. Liderul PSD a mai fost acuzat, tot in 2004, ca risipeste banul public prin sponsorizarea, de catre consiliul judetean, a unui club de baschet, Baschet Club Teleorman.

 

In 2005, Inspectoratul de Politie Teleorman se sesiza intr-un alt presupus caz de coruptie in care ar fi fost implicat Liviu Dragnea. Este vorba de o afacere derulata de corpul gardienilor publici in colaborare cu Dragnea. Aceasta institutie publica a fost transformata intr-o societate care comercializeaza ingrasaminte chimice pentru combinatul Turnu SA. Din aceasta afacere gardienii publici s-ar fi trezit cu o datorie de 7 miliarde lei, bani care au fost achitati, in cele din urma, din banul public. Insa toate aceste cazuri de presupuse ilegalitati au fost tratate cu NUP de catre procurorii PNA, iar mai nou, de anchetatorii DNA.

» Bogatie din functii publice
Liviu Dragnea este foarte bogat. Intreaga avere a dobandit-o, mai ales, dupa 1997 pana astazi, in perioada cand a ocupat functii publice. El detine doua terenuri in intravilan si doua spatii comerciale in Turnu Magurele, obtinute prin dizolvarea a SC Modern SRL si prin care Dragnea a devenit asociat unic. Mai detine terenuri, tot in intravilan, la Alexandria, Navodari, Maneciu si Azuga (judetul Prahova). Are un apartament in Turnu Magurele, o casa in satul Pleasov si alte doua case aflate in constructie in Alexandria si Navodari. Pe numele sotiei sale, Bombonica, este trecut un teren in Busteni (judetul Prahova).

In banca are doua depozite, unul in valoare de 28.585 RON si altul de 1.849 dolari. Are in proprietate, in proportie de 99%, hotelul Turris din Turnu Magurele, care valoreaza 222.792 RON. Este proprietarul unui spatiu comercial in Turnu Magurele. Sotia sa a incasat anul trecut, in calitate de functionar public in Teleorman, suma de 8.371 RON, iar in calitate de economist la hotelul Turris, 26.797 RON. Are datorii in valoare de 180.000 euro, platibile pana in 2009.

ACUZATII
» In 2004, in calitate de presedinte de consiliu judetean, Dragnea ar fi falsificat unele documente pentru obtinerea de fonduri europene.
» In 2003, Consiliul Judetean Teleorman a privatizat firma Te-Deum, care a ajuns pe mana apropiatilor lui Liviu Dragnea. Societatea a derulat contracte cu consiliul judetean de sute de miliarde de lei.
» In 2005, Inspectoratul de Politie Teleorman a acuzat corpul gardienilor publici, institutie aflata sub controlul sefului CJ, Liviu Dragnea, ca s-a transformat intr-o societate comerciala, care distribuie ingrasaminte chimice combinatului Turnul SA, afacere din care institutia publica a ramas cu o datorie de 7 miliarde lei vechi.
» In 2004, presedintele consiliului judetean a investit bani publici pentru infiintarea unui club de baschet, Baschet Club Teleorman, colaboratori ai sai fiind propriii parteneri de afaceri.

 

 

Unanimitate pregatita de baroni locali
Decizia de ieri in privinta lui Liviu Dragnea nu s-a lasat prea mult asteptata. Mircea Geoana a sosit la sedinta dupa ce, la miezul noptii, a avut o convorbire telefonica cu Liviu Dragnea, presedintele Consiliului Judetean Teleorman, asigurandu-l ca va accepta functia de ministru al Internelor. Ideea lui Geoana era simpla: daca Dan Nica ar fi cumulat si functia de vicepremier, si pe cea de ministru de Interne, PSD ar fi avut in Guvern un om in minus. De altfel, Nica nici nu si-a mai depus candidatura. Vedeta nominalizarii lui Liviu Dragnea, presedintele Consiliului Judetean Teleorman, este insa Marian Vanghelie, cel mai fervent sustinator. El a insistat pe langa Geoana pana cand a obtinut nominalizarea baronului de Teleorman. Primarul de la 5 avea de facut doua nominalizari pentru postul de secretar de stat la Interne si ar fi dorit sa-l nominalizeze si pe seful Directiei de Informatii.

 

Gabriel Oprea i-a ignorat propunerile. Ieri Vanghelie a si recunoscut: "Domnul Ardelean n-a facut obiectul, persoana dansului, ci in principiu felul in care s-au facut nominalizarile acolo". Reamintim ca Marian Vanghelie insusi i-a telefonat lui Mircea Geoana pe cand se afla in SUA pentru a-i spune despre numirile lui Oprea. Liderul filialei PSD Bucuresti a fost ajutat in demersul sau de declaratiile tandemului Ion Iliescu-Adrian Nastase, ambii intrezarind ocazia de a torpila alianta PDL-PSD. A mai fost ajutat de Viorel Hrebenciuc, care a fluturat sperietoarea ca Traian Basescu ar racola pesedisti pentru a-si face majoritate. Radu Mazare si Nicusor Constantinescu au fost dintre cei care au numarat vot cu vot optiunea colegilor sefi de filiala din PSD si au anuntat inca de vineri ca 39 din cei 41 de lideri de filiala il sustin pe Dragnea.

 

Gheorghe Nichita de la Iasi, dar si vicepresedintele PSD Ion Toma l-au sustinut si ei incurajandu-l pe Dragnea sa accepte sa lase Teleormanul pentru Bucuresti. Atmosfera fiind pregatita, Dragnea a fost votat in unanimitate de membrii CEx. Dupa care Geoana a avut doua convorbiri telefonice cu premierul Emil Boc si presedintele Traian Basescu. Chiar inainte ca Mircea Geoana sa anunte propunerea de catre PSD a "colegului si prietenului" Liviu Dragnea si sa spuna ca social-democratii vor finaliza lista secretarilor de stat de la MAI zilele urmatoare (desi cu doua fraze anterioare tocmai decretase ca PSD a terminat toate numirile pe functii), Marian Vanghelie le spusese deja jurnalistilor care-i planul: un grup restrans de lideri PSD, printre care si el, vor participa la intocmirea listei cu sefii de la Interne care apoi sa fie supusa votului in BPN.

 

Ion Iliescu a declarat si el ca e mai bine ca la Interne sa fie un civil, nu un militar cum era Oprea. Dragnea si-a enumerat pe scurt prioritatile: siguranta copiilor in scoli, siguranta cetateanului pe strada, descentralizare si reforma administrativa. Desemnarea lui Liviu Dragnea la Interne s-a terminat in mai putin de o ora. Vanghelie a punctat si la capitolul reorganizarii filialei Ilfov, in fruntea careia a fost numit.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă