Camera Deputaţilor are un deficit de cheltuieli de personal de 13 milioane de lei, iar Senatul de nouă milioane de lei. Ambele instituţii vor cere bani de la Guvern la rectificarea bugetară, după ce nu au reuşit să scadă cheltuielile prin aprobarea unui nou Statut al parlamentarilor.
După ce premierul Ponta a promis că noul Legislativ va cheltui aceeaşi sumă cu cel precedent, chiar dacă numărul parlamentarilor a crescut, majoritatea USL a trecut la modificarea Statutului deputaţilor şi senatorilor. Principalele economii urmau să provină din reducerea sumelor decontate pentru cazarea parlamentarilor din afara Bucureştiului la 4.000 de lei pe lună, faţă de 7.500 de lei. Noul statut prevedea, de asemenea, reducerea cotei de benzină sau a numărului de călătorii efectuate cu avionul.
Însă, parlamentarii au modificat şi prevederile în materie de ridicare a imunităţii. Astfel, parlamentarii au solicitat ca Ministerul Justiţiei să le trimită şi “probele relevante” pentru care se solicită o astfel de măsură.
Introducerea acestui amendament a avut ca efect refuzul preşedintelui Traian Băsescu de a promulga legea. Parlamentul a reexaminat legea, dar nu a renunţat la toate prevederile controversate. Ulterior, legea a fost declarată de trei ori neconstituţională – de două ori la sesizarea PDL şi o dată la sesizarea preşedintelui Traian Băsescu.
În aceste condiţii, cheltuielile parlamentarilor au fost decontate pe baza vechiului Statut, aflat în vigoare, care prevede sume mai mari pentru cazare şi transport.
Calculele parlamentarilor
Ieri, Parlamentului avea pe ordinea de zi discutarea Statului deputaţilor şi senatorilor, dar subiectul a fost amânat pentru la toamnă. Motivul: conducerea Parlamentului convocase şedinţa de ieri deşi motivarea Curţii Constituţionale privind statutul nu fusese publicată în Monitorul Oficial.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a explicat că întârzierea modificării Statutului are o influenţă negativă asupra bugetului Camerei Deputaţilor şi va fi nevoit să ceară o rectificare bugetară pozitivă.
Potrivit calculelor făcute de conducerea Camerei, ar fi vorba de 13 milioane de lei. “De când ne jucăm cu Statutul deputatului şi senatorului, Camera Deputaţilor are un deficit pe cheltuieli de personal de 13 milioane de lei”, a explicat Zgonea. El a dat vina pe preşedintele Traian Băsescu, pentru că a refuzat să promulge noul statut.
Întrebat dacã urmare a amânării votului asupra Statutului, parlamentarii vor rămâne cazaţi la hoteluri şi peste varã, iar Camera este obligatã să le plătească cheltuielile de cazare, Zgonea a răspuns: “Păi, ce să facem? Asta-i legea! Unde-i lege nu-i tocmealã!”.
Zgonea a susţinut că a apelat la buna credinţă a parlamentarilor şi că o parte au renunţat la camerele de la hotel, dar majoritatea şi le-au menţinut.
De asemenea, conducerea Senatului intenţionează să solicite o rectificarea bugetară de nouă milioane de lei, estimează Secretariatul General al Senatului.
Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, apelează şi el la premierul Victor Ponta pentru suplimentarea bugetului. “Faptul că noul statut sau Statutul modificat nu a intrat în vigoare, din motivele pe care nu le mai evoc acum, a avut consecinţe nefaste în plan bugetar.Situaţia financiară a Senatului este una foarte dificilă spre critică. Sper să avem toată înţelegerea la rectificare pentru ca Senatul să funcţioneze normal.”, a afirmat, ieri, Antonescu.