9.9 C
București
duminică, 27 octombrie 2024
AcasăSportDNA zdruncină USL şi PDL

DNA zdruncină USL şi PDL

Arestarea primarului Sorin Apostu şi a vicepreşedintelui CJ, Radu Bica, şi apropierea alegerilor locale obligă PDL la refacerea calculelor în judeţul lui Emil Boc. Sunt aşteptate noutăţi şi dinspre USL, unii lideri locali ai opoziţiei fiind suspectaţi de „blat”, întrucât au făcut afaceri cu puterea.

În acest moment, situaţia este tulbure în PDL. Liderii formaţiunii au încercat să obţină măcar un armistiţiu, dacă nu o împăcare durabilă între grupările lui Sorin Apostu şi Alin Tişe, şeful Consiliului Judeţean şi fin al lui Emil Boc. Ca urmare a acestui armistiţiu, „locotenentul” lui Sorin Apostu, viceprimarul Radu Moisin, a fost desemnat candidatul PDL pentru postul de primar interimar. Teoretic, în şedinţa de marţi a Consiliului Local Moisin ar trebui să treacă testul fără emoţii, întrucât PDL are majoritatea absolută.

Însă cum UDMR şi-a anunţat propriul candidat, viceprimarul Attila Laszlo, liderii PDL se tem de o surpriză neplăcută din partea consilierilor apropiaţi de Alin Tişe. Unul ar fi Radu Raţiu, manager al societăţii care administrează stadionul Cluj Arena. Tot din cauza tensiunilor din interne nu a fost desemnat un preşedinte al organizaţiei municipale, funcţie deţinută până acum de Sorin Apostu. Ca interimar ar putea fi numit fostul lider, senatorul Mihail Hărdău, ex-ministru al Educaţiei. Aceste soluţii temporare nu rezolvă, însă, problema candidaturilor pentru alegerile locale din 2012. Cel mai probabil, liderii PDL vor încerca un soi de „rotire a cadrelor”. Alin Tişe, pare cea mai probabilă variantă pentru scaunul de primar, în condiţiile în care el se poate lăuda cu o serie de obiective îndeplinite, cum ar fi construirea stadionului Cluj Arena ori modernizarea Aeroportului Internaţional Cluj-Napoca.

Tişe pare astfel să fie singura personalitate din PDL capabilă să îl învingă pe candidatul USL, senatorul Marius Nicoară, pe care l-a învins şi în 2008, în competiţia pentru şefia Consiliului Judeţean. Dacă Alin Tişe va candida la Primărie, în cursa pentru şefia CJ Cluj ar putea intra prefectul Florin Stamatian. În varianta în care el ar câştiga alegerile, ar putea deveni prefect viceprimarul Radu Moisin. Însă combinaţia depinde de Alin Tişe, dar acesta a declarat deja că nu îl interesează o funcţie în partid. Dacă Tişe va refuza candidatura la Primărie, PDL nu are la îndemână decât varianta de a-i acorda credit lui Radu Moisin sau de a-l convinge să candideze pe consilierul local Adrian Popa, care a fost viceprimar al Clujului în perioada în care administraţia locală era condusă de Emil Boc.

Schimbări în USL?

Reconfigurarea scenei politice cauzată de arestări provoacă valuri şi în USL Cluj. Oficial, candidaţii acestui partid sunt senatorul PNL Marius Nicoară la Primărie şi deputatul PNL Horia Uioreanu pentru şefia Consiliului Judeţean. „Am semnat deja un protocol de colaborare în interiorul USL Cluj chiar acum câteva zile. Nu cred că se mai pot schimba candidaţii”, a declarat deputatul Horia Uioreanu. Însă în PSD lucrurile par să se mişte într-o altă direcţie. Liderul PSD Cluj-Napoca, fostul subprefect Mircea Jorj, a declarat, pe un post local de televiziune, că „USL Cluj va scoate un as din mânecă în 30 noiembrie”.

La acea dată, la Cluj, se vor reuni liderii organizaţiilor PNL, PSD şi PC din Transilvania. Întâmplător sau nu, declaraţia cu pricina a fost făcută tocmai la NCN, o televiziune care face parte din trustul controlat de fostul vicepremier social-democrat, Ioan Rus, de fostul ministru al Informaţiilor Publice, Vasile Dâncu, şi de finanţatorul echipei de fotbal CFR Cluj, Arpad Paszkany. De asemenea, declaraţia a fost diseminată pe toate canalele media ale acestui trust. Aceasta, în contextul în care au apărut tot mai multe voci care spun că „greii” din PSD Cluj vor să îl convingă pe Ioan Rus să candideze la Primărie, deşi acesta fost deja înfrânt de două ori, în anul 1996 de către Gheorghe Funar, iar în 2004 de către Emil Boc. De asemenea, în PNL circulă şi scenariul potrivit căruia, dacă Rus va intra în arenă ca să solicite candidatura la Primărie, din partea liberalilor ar trebui desemnat drept candidat Andrei Marga, rectorul Universităţii Babeş-Bolyai, deşi acesta şi-a exprimat deja dezinteresul faţă de o asemenea variantă. Însă declaraţiile rectorului au fost făcute înainte de arestări. Aşa că lucrurile vor fi lămurite, probabil, doar pe 30 noiembrie.   

Cele mai citite

Nicolae Ciucă propune relocarea Guvernului în „Palatul Științei” și transformarea Palatului Victoria în muzeu

Nicolae Ciucă, liderul PNL și candidat la președinție, a prezentat o propunere ambițioasă pentru București: relocarea Guvernului din Palatul Victoria și transformarea acestuia într-un...

Angajat versus inteligența artificială. Cum ne adaptăm la tehnologiile avansate

Tehnologiile de inteligență artificială, inclusiv roboți, chatbot-uri și software-uri complexe, își fac loc în tot mai multe domenii, amenințând să preia complet rolurile umane...

Statele membre ale UE discută creșterea tarifelor pentru produsele agro-alimentare rusești

Țările din Uniunea Europeană analizează posibilitatea majorării tarifelor pentru o gamă variată de produse agro-alimentare și îngrășăminte din Rusia, conform unor surse citate de...
Ultima oră
Pe aceeași temă