Senatorii se pregătesc să-l numească în funcția de vicepreședinte la Curtea de Conturi pe Ilie Sârbu, dar numirea în această funcție este ilegală, în condițiile în care socrul premierului Victor Ponta este, în continuare, urmărit penal în dosarul retrocedărilor ilegale.
DNA a confirmat pentru România Liberă că dosarul lui Ilie Sârbu, urmărit penal în dosarul retrocedărilor ilegale, cu un prejudiciu de peste 303 milioane de euro, nu a fost închis.
Comisia pentru buget din Senat şi Comisia juridică din Camera Deputaţilor au aprobat, luni, propunerea unui proiect de hotărâre prin care să solicite plenului reunit revocarea mandatului lui Ioan Anton de la Curtea de Conturi, ca urmare a unei decizii a Curții Constituționale, din urmă cu un an de zile.
Citește și: Mandatul lui Ioan Anton de la Curtea de Conturi va fi REVOCAT. Cine îi ia locul
Deputatul Ciprian Nica a subliniat că „acum că a trecut un an nu mai este cazul să discutăm. A trecut, asta este, noi suntem aici să discutăm pentru că trebuie să pregătim un proiect de hotărâre cu privire la revocarea din funcţie a domnului Anton Ioan”.
Fostul lider al senatorilor PSD Ilie Sârbu ar urma să fie nominalizat de PSD pentru postul de vicepreşedinte la Curtea de Conturi.
La începutul sesiunii, senatorul PSD Ilie Sârbu a declarat că se retrage complet din politică şi va demisiona atât din PSD, cât şi din Senat, în pregătirea votului din Parlament prin care ar urma să preia o funcţie de vicepreşedinte al Curţii de Conturi.
Ilie Sârbu este urmărit penal în dosarul disjuns din dosarul despăgubirilor ilegale, în care Viorel Hrebenciuc a fost trimis în judecată. În acest dosar au fost trimiși în judecată și fiul lui Viorel Hrebenciuc, Andrei, parlamentarii Ioan Adam și Tudor Chiuariu și alți inculpați pentru fapte privind retrocedarea unor mari suprafețe de pădure.
Dosarul vizează retrocedarea a peste 43.000 de hectare de pădure în judeţul Bacău, în baza unor decizii ilegale ale unor judecători, cu implicarea unor parlamentari, pentru obţinerea ilegală a unor sume mari de bani. Grupul infracţional ar fi folosit inclusiv firme off-shore pentru a ascunde provenienţa banilor. Păgubită în acest caz este Romsilva, care a pierdut aproape 304 milioane de euro după ce Sturdza a reuşit să intre în posesia celor peste 43.000 de hectare de pădure.
În acest dosar, Viorel Hrebenciuc este cercetat în continuare într-un dosar desprins din cel al retrocedărilor, pentru instigarea deputaţilor Ilie Sârbu şi Dan Şova la traficarea influenţei şi instigare la cumpărare de influenţă a lui Dan Şova.