6.8 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăSportDirectorii din Parlament si-au dublat veniturile in plina criza

Directorii din Parlament si-au dublat veniturile in plina criza

» In vreme ce profesorii nu stiu daca vor ajunge banii din bugetele primariilor pentru a le fi achitate salariile in ultimul trimestru al anului, unele categorii de functionari publici sunt neafectate de criza.

» Cei mai avantajati continua sa fie functionarii publici parlamentari. Unii dintre sefii de directii si departamente din Parlament au ajuns nu doar sa incaseze mai mult decat premierul si presedintele tarii, dar au atins si performanta de a-si dubla aproape veniturile de la un an la altul.

 

Recordul in bani il detine in continuare sefa Departamentului legislativ din Senat, Constanta Calinoiu. Aceasta si-a crescut veniturile de la 96.494 de lei (cat figureaza in declaratia de avere din iunie 2008) la 143.729 de lei (in iunie 2009). Cresteri de 30.000-40.000 de lei intr-un an regasim si la fostul secretar general al Senatului, Dan Vasiliu, dar si la o intreaga armata de directori din Camera Deputatilor. Majorarile de venituri sunt si mai spectaculoase daca ne uitam mai in urma, la ce bani primeau acestia acum doi ani de zile. In plus, unii dintre sefii din Parlament nici nu s-au sinchisit sa-si declare veniturile incasate, multumindu-se sa faca trimitere la fisa fiscala. Linistiti sunt, in ciuda crizei, si functionarii publici de la Directiile Finantelor Publice Judetene, care vor pleca in concediu dupa ce vor incasa o prima de vacanta echivalenta cu un salariu.

» Functionarii publici parlamentari beneficiaza de numeroase sporuri, inclusiv pentru depasirea "sistematica" a duratei normale de lucru, iar la iesirea la pensie primesc sapte salarii lunare brute drept compensatie si o pensie de 80% din ultimul salariu.

In vreme ce majoritatea bugetarilor se plang de inghetarea salariilor si de reducerea sporurilor, unii functionari publici sunt linistiti atat in privinta stimulentelor, cat si a primelor de vacanta.

"Reteta miraculoasa" a functionarilor parlamentari
Gratie legislatiei speciale pe care si-au asigurat-o, acestia isi pastreaza nestingheriti privilegiile si sporurile. Ba, mai mult decat atat, printr-o "reteta miraculoasa", reusesc sa-si dubleze aproape veniturile de la an la an.
Cele mai mari sume sunt si de data aceasta contabilizate in dreptul sefei Departamentului legislativ din Senat, Constanta Calinoiu: venituri de 143.729 lei in declaratia din iunie 2009 fata de 96.494 lei in declaratia din urma cu un an. La aceste sume se adauga 63.890 lei obtinuti din activitati didactice in ultimul an fiscal. Explicabile, prin urmare, achizitionarea in 2008 a unui autoturism Mercedes Benz si depunerea a aproape 30.000 euro in banca.
O majorare substantiala au cunoscut si veniturile fostului secretar general al Senatului Dan Vasiliu. Retrogradat de curand ca secretar general adjunct, acesta si-a marit intr-un an veniturile de la 72.162 lei la 116.961 lei.

Cresteri spectaculoase de venituri regasim si la seful Directiei tehnice din Camera Deputatilor, Alexandru Tanase. De pe urma activitatii din Palatul Parlamentului, acesta a obtinut in ultimul an fiscal 89.736 lei, fata de 52.800 lei incasati in anul anterior. Gratie salariului marit, dar si veniturilor din chirii crescute de cinci ori (de la 5.250 lei la 25.958 lei), Tanase a depus in banca in 2009 nu mai putin de 133.268 lei. Adica peste 30.000 euro!

Si seful Directiei salarizare din Camera, Niculae Calciu, si-a dublat aproape veniturile: 96.117 lei declarati in 2009 fata de 54.084 lei incasati in anul anterior pentru aceeasi functie.
Nici seful Departamentului Secretariatului tehnic din Camera Deputatilor, Georgica Toba, nu a ramas cu veniturile inghetate in vremuri de criza: in ultima sa declaratie de avere apare suma de 94.028 lei fata de 76.564 lei, cat era in declaratia din 2008. La randul sau, sefa Departamentului legislativ din Camera, Laura Rites, a incasat in ultimul an fiscal 71.807 lei, cu 32.022 lei mai mult decat anul dinainte. Cu peste 20.000 lei au crescut intr-un an si veniturile sefei Directiei financiar-contabile din Camera Deputatilor, Alexandra Oprea.

Alti directori au facut totul pentru a nu dezvalui sumele uriase pe care le incaseaza de la Parlament. Este, de pilda, cazul sefului Directiei administrative din Camera Deputatilor, Manole Araiman, care atat in cazul sau, cat si al sotiei, angajata tot la Camera, a scris sec "conform fisei fiscale".

Prime de vacanta neatinse
Cei peste 600 de functionari ai Directiei Generale a Finantelor Publice Tulcea primesc lunar stimulente salariale reprezentand 15% din sumele recuperate de la datornici, dar si prime de vacanta, echivalentul unui salariu. De prime in acelasi cuantum beneficiaza si functionarii de la Directia Agricola Tulcea, in vreme ce la Directia Sanitar-Veterinara Tulcea se pastreaza secreta valoarea primelor.
La Arad, la Directia Generala a Finantelor Publice vor incasa prima de vacanta 663 de functionari. De acelasi drept se bucura si 450 de angajati de la Primaria Arad, 180 de la Consiliul Judetean Arad si 40 de persoane din cadrul Prefecturii Arad.
O situatie similara este si la Galati, cu mentiunea ca de prima de vacanta de un salariu brut beneficiaza nu doar functionarii de la Finante Publice, ci si comisarii Garzii Financiare.

Bani in plus pentru vacanta vor primi si angajatii Companiei Nationale a Huilei Petrosani. Contractul Colectiv de Munca, negociat de sindicate cu administratia din minerit, le da minerilor dreptul la o prima de vacanta cu valoare fixa, neafectata asadar nici de criza nationala, nici de perioada grea prin care trece CNH Petrosani. "Primele de vacanta sunt trecute in Contractul Colectiv de Munca si nu sunt probleme in acordarea acestora. Valoarea lor este de 1.250 lei pentru anul 2009", a declarat Zoltan Lacatas, presedintele Ligii Sindicatelor Miniere Valea Jiului.

Cele mai citite

S.O.S. a sesizat CCR în privința expirării mandatului lui Klaus Iohannis

Partidul S.O.S. România a sesizat Curtea Constituţională în privinţa expirării mandatului preşedintelui Klaus Iohannis. „În temeiul art. 146 litera lit. g) din Constituţie, vă solicităm...

S.O.S. a sesizat CCR în privința expirării mandatului lui Klaus Iohannis

Partidul S.O.S. România a sesizat Curtea Constituţională în privinţa expirării mandatului preşedintelui Klaus Iohannis. „În temeiul art. 146 litera lit. g) din Constituţie, vă solicităm...

Ministerul Finanțelor atinge un record: 16,4 miliarde lei atrași de la populație prin titlurile de stat Fidelis în 2024

Cea mai recentă emisiune, derulată între 9 și 18 decembrie 2024, a generat investiții de 2,6 miliarde de lei Ministerul Finanțelor a atras de la...
Ultima oră
Pe aceeași temă