O serie de documente publicate de WikiLeaks scot la iveală că, înainte de alegerile parlamentare din 2008, Victor Ponta nu credea într-un posibil Guvern format din PSD şi PNL.
„Despre posibilitatea formării unui Guvern PSD-PNL, Ponta a remarcat că ‘sub nicio formă nu se poate face acum, cu excepţia situaţiei în care ar fi suspendat preşedintele. Asta ar fi o mişcare sinucigaşă pentru că l-ar face pe Băsescu un candidat imbatabil anul viitor'”, se arată într-o telegramă confidenţială a Ambasadei SUA către Departamentul de Stat, care datează din 20 noiembrie 2008.
Citeşte şi WikiLeaks. Ce credeau Statele Unite despre Ceauşescu în 1973
„În timp ce unii lideri social-democraţi, printre care şi liderul deputaţilor PSD, Viorel Hrebenciuc, insistă în continuare pe tema coaliţiei cu PNL, părerea generală în sânul partidului este că pesediştii nu-şi pot permite să rămână în afara guvernării pentru un nou ciclu electoral. Mai mult de atât, liderii locali ai partidului sunt de asemenea conştienţi de beneficiile guvernării şi fac presiuni la centrul partidului să faca parte din viitorul Guvern cu orice preţ”, potrivit documentului, semnat de „Taubman”, adică fostul ambasador al SUA la Bucureşti, Nicholas Taubman (ambasador în România din decembrie 2005 până în octombrie 2008).
„Ponta a spus că au avut deja loc discuţii informale în interiorul partidului şi a remarcat că o coaliţie PSD-PD-L ar fi o combinaţie ‘imbatabilă’, cu 70% dintre mandate parlamentare între ele. Ponta a glumit că ‘numai doi lideri PSD sunt împotriva acestei opţiuni: fostul preşedinte, Iliescu, pentru că este prea bătrân, şi eu, pentru că sunt prea tânăr'”, conform documentului WikiLeaks.
„Ponta a adăugat că un alt motiv pentru care formarea unui Guvern PSD–PNL este puţin probabilă acum este că mulţi dintre rivalii din PNL ai lui Tăriceanu ar vrea să fie în opoziţie. A remarcat că dacă Tăriceanu va continua să conducă partidul, greii PNL – Crin Antonescu, Ludovic Orban şi Norica Nicolai – ar fi ‘morţi’ din punct de vedere politic. Ei sunt mai puţin înfometaţi decât noi, a concluzionat el”, povesteşte Taubman.
Citeşte şi WikiLeaks: În anul 1974 ar fi fost pusă la cale asasinarea lui Nicolae Ceauşescu
Site-ul WikiLeaks a publicat, luni, peste 1,7 milioane de documente diplomatice secrete americane datând din anii ’70, a anunţat fondatorul acestui site, Julian Assange. Printre documentele publicate se află şi unele mai recente, cum sunt cele citate mai sus