Liderii PSD se grăbesc să adopte legea privind achiziția rachetelor Patriot, după tergiversări care au provocat îngrijorarea oficialilor americani.
Comisia pentru Apărare din Senat a aprobat, în unanimitate, un raport favorabil pentru proiectul de lege al Guvernului privind înzestrarea Armatei prin care se vor achiziţiona sisteme de rachete sol-aer Patriot.
Proiectul de lege se referă la achiziţionarea a şapte sisteme de rachete sol-aer Patriot, şi a echipamentelor aferente, în valoare totală de circa 4,62 miliarde dolari. Prima tranșă, de 910,1 milioane de dolari urmează să fie plătită până la 31 decembrie 2017. Patru dintre acestea urmau să revină Forțelor Terestre iar trei Forțelor Aeriene, dar senatorii au elimnat această configurație, pentru a putea fi operate și de alte categorii de forțe. La dezbateri, senatorul USR Nicu Fălcoi, i-a cerut ministrului Apărării, Mihai Fifor (PSD), detalii despre negocierea contractului. ”La această sumă imensă, ce a obținut România în afara de sistemul de rachete?”. Fifor a replicat că România a intrat într-un club select pentru că ”nu orice țară care are bani poate achiziționa de la guvernul SUA rachete Patriot”.
Potrivit calendarului prezentat, ieri, de vicepremierul Marcel Ciolacu (PSD), proiectul ar urma să fie aprobat de Legislativ în această săptămână, ceea ce presupune să fie aprobat, rapid, și de Camera Deputaților. ”Este important ca proiectul privind achiziţia de rachete Patriot, adoptat de Guvern în şedinţa din 8 noiembrie, să treacă în această săptămână şi de Parlament, astfel încât să respectăm calendarul negociat cu partenerii noştri”, a scris Ciolacu, pe Facebook.
Tillerson a pus lucrurile la punct
De fapt, calendarul a fost pus în pericol chiar de senatorii PSD și ALDE care, marțea trecută, au lipsit de la ședința de Comisiei de apărare, ceea ce a provocat lipsa de cvorum și amânarea proiectului. A doua zi, secretarul de stat al SUA, Rex Tillerson, a sosit la Bucureşti, avionul său făcând o oprire tehnică la întoarcerea din turneul asiatic, unde l-a însoţit pe preşedintele SUA Donald Trump. Ambasada SUA a precizat că Rex Tillerson a petrecut o noapte în România și nu a avut program oficial. El a avut o discuție cu ministrul de Externe român, Teodor Meleşanu, la care a fost prezent şi ambasadorul Hans Klemm. Meleşcanu a recunoscut, ieri, că oficialul american l-a întrebat ce s-a întâmplat cu cvorumul de la şedinţa precedentă a Comisiei de Apărare din Senat, pe a cărei ordine de zi se afla proiectul de lege privind achiziţia rachetelor Patriot. ”Însă m-a întrebat cum a fost cu cvorumul, săptămâna trecută, şi i-am spus că sunt probleme de cvorum, din când în când. În niciun caz nu se referă la subiectul în sine şi coaliţia actuală de guvernare are o majoritate confortabilă în Parlament, deci probabil cum i-am spus eu: săptămâna viitoare, deci azi vom avea şi avizul cu raportul comisiei, dar şi posibil adoptarea în plenul Senatului”, a relatat Meleşcanu.
PNL, prin vocea lui Ovidiu Raețchi (vicepreședinte al Comisiei de apărare din Camera Deputaților), a acuzat PSD și ALDE că au boicotat ședința, dar liderul PSD Liviu Dragnea a venit cu propria explicație. Senatorii PSD și ALDE s-ar fi aflat la ” o activitate la invitaţia unui şef de instituţie importantă”.
Aprobarea proiectului de lege era necesară pentru ca autoritățile române să deblocheze prima tranșă până la sfârșitul anului.
Caracteristicile sistemului
Publicaţia ”Air and missile defence in Europe”, realizată de trustul britanic Jane’s Information Group, sublinia că principala vulnerabilitate a României este legată de dotarea deficiară cu sisteme antirachetă, în condiţiile în care Rusia dispune de sisteme balistice sofisticate, pe care le foloseşte ca mijloc de intimidare. România are nevoie de apărare antirachetă pe trei paliere: apărare cu rază lungă, medie şi scurtă.
România va cumpăra din Statele Unite șapte sisteme/baterii de rachete Patriot, compuse din câte patru lansatoare și un radar. Potrivit expunerii de motive a proiectului de lege, România deține sisteme de rachetă sol-aer de proveniență sovietică, realizate în tehnolgia anilor 1960-1970, a căror modernizare nu este fezabilă.
Sistemul Patriot, dorit de România, este unul cu rază lungă, fiind dotat cu rachete de ultimă generaţie construite, în special, împotriva celor balistice. Fiecare are o greutate de 350 de kilograme, poate să se deplaseze cu o viteză de 5000 de kilometri pe oră, are o rază de acţiune de 20 de kilometri şi poate să atingă o altitudine de 24 de mii de metri. Patriot este dotat si cu un radar complex care poate să detecteze în timp record o rachetă trasă de inamic şi să reacţioneze la ameninţare în doar câteva secunde.
Francezii vor și ei o felie
Angajamentul oficialilor de la București pentru creșterea cheltuielilor în materie de Apărare a provocat și interesul altor țări, nu doar al SUA. În august, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a aprobat Planul de înzestrare a Armatei României 2017 – 2026 pentru care au fost planificate fonduri multianuale în valoare de 9,8 miliarde euro.
Așa cum menționam, România are nevoie şi de sisteme de apărare cu rază scurtă şi foarte scurtă. Pe acest segment, comania europeană MBDA propune sisteme cu rachete Mistral şi VL MICA. Oferta americană ar putea include sistemele AN/TWQ-1 Avenger produse de Boeing.
În urma memorandumului de înţelegere semnat de MBDA cu Romarm, companie românească care fabrică armament, muniţie şi vehicule blindate, şi Electromecanica Ploieşti, una dintre filialele Romarm, compania franceză intenţionează să fabrice componente ale rachetelor în România şi să creeze linii de asamblare şi de mentenanţă ale rachetelor Mistral şi Mica, la Ploieşti. „Ce vom face în România: integrarea, producerea şi mentenaţa rachetelor Mistral şi Mica”, a spus Didier Philippe, vicepreşedintele MBDA.
Grupul european MBDA a avut propria ofertă pentru rachete cu rază lungă, dar autoritățile de la București au preferat o înțelegere cu SUA pentru sistemul Patriot.
În acest caz francezii par avantajaţi pentru că acceptă să producă rachetele în România. În plus, preşedintele Emmanuel Macron a discutat personal despre problemă în timpul vizitei efectuate la Bucureşti.
MBDA este deţinută de Airbus Group (37,5%), BAE Systems (37,5%) şi Leonardo (25%).