3.4 C
București
marți, 3 decembrie 2024
AcasăSportDe ce a picat moţiunea

De ce a picat moţiunea

Disputele dintre PSD şi PNL, disciplina forte impusă în PDL de miniştrii recent debarcaţi şi reîn­torşi la cârma partidului, eşecul joncţiunii dintre opoziţie şi protestele sindicale au făcut ca Gu­vernul Boc să rămână în funcţie printr-o diferenţă de 17 voturi, faţă de numai opt în vară. 

Munţi de dosare cu semnături pentru demiterea Cabinetului Boc, tricouri şi ecusoane special comandate pentru ziua de ieri, discursuri slabe scoase parcă din arhivă, îmbrânceli între susţinătorii opoziţiei şi forţele de ordine ale Parlamentului. Atât a rămas din promisiunea PSD şi PNL de schimbare a Executivului. „Moţiunea României majoritare, moţiune populară” a fost respinsă miercuri, în favoarea acesteia înregistrându-se 219 voturi pentru, lipsind 17 voturi pentru demiterea Guvernului. Doar 220 de parlamentari au votat, iar unul s-a abţinut.  La moţiunea trecută cea din iunie, diferenţa până la cele 236 necesare pentru căderea lui Emil Boc era de numai opt voturi. Cifrele sunt cu atât mai stranii, cu cât Victor Ponta anunţa cu o seară înainte că opoziţiei îi mai lipsesc numai câteva voturi până la căderea Guvernului. Cum se explică eşecul moţiunii?

Greii PDL şi-au adus fii rătăciţi acasă

Disciplina militărească a principalului partid de guvernământ a învins încă o dată opoziţia fisurată şi plictisită de propriul demers. Nici un parlamentar al Coaliţiei nu a îndrăznit să rupă rândurile şi să încalce ordinul de a nu vota deloc moţiunea de cenzură. Cu o seară înainte, Vasile Blaga şi Adriean Videanu i-au convins inclusiv pe „trădătorii” de serviciu că le e mai bine în PDL decât alături de opoziţie, susţin surse din conducerea partidului. Aşa se explică schimbarea de atitudine de ultim moment a deputaţior Daniel Oajdea şi Andrei Sava, care anuţaseră intenţia să voteze pentru moţiune. „Până astăzi partidele din opoziţie nu au reuşit să cadă de acord asupra unui plan de guvernare şi asupra unui premier care să constituie o alternativă la actualul Guvern. Atunci când acoperişul unei case trebuie schimbat un om înţelept caută mai întâi materialele şi pe urmă dărâmă acoperişul, nu invers. Deci dragi colegi vreau o opoziţie responsabilă şi după aceea putem face schimbări”, şi-a explicat Oajdea alegerea. La rândul lui, Sava a preferat să iasă din sală în momentul votului.  Pe de altă parte, multe colegii PDL şi UDMR au primit recent fonduri de la guvern, cu diferenţe mari între zonele dominate de democrat-liberali şi cele dominate politic de opoziţie. Teo Trandafir, vedeta scandalului de la moţiunea din vară, a absentat de data asta.

PSD ş PNL  şi-au jucat greşit cărţile

În ciuda încercării ostentative a PSD de a folosi mitingul sindicaliştilor ca formă de presiune asupra parlamentarilor puterii, moţiunea de cenzură a venit pe teren accidentat. PSD a făcut tot ce a putut să amâne o posibilă formulă de guvernare, aşa cum insista public Crin Antonescu, în timp ce declaraţii din ambele partide au îndemnat cu doar câteva zile înaintea votului la demobilizarea generală. Consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu a comentat maliţios că liderul PSD s-ar fi speriat de perspectiva guvernării aşa că ar fi renunţat la 13 voturi strânse din zona coaliţiei. În plus, spre deosebire de moţiunea din vară, la prezenta moţiune de cenzură a lipsit factorul profund emoţional legat de preconizata tăiere în vară a pensiilor obişnuite. Pe de altă parte, textul moţiunii de cenzură cuprinde inadvertenţe majore chiar cu poziţia social-democraţilor la celebrul vot eronat de reducere a TVA pentru alimente şi a neimpozitării pensiilor sub 2000 de lei. Dacă guvernul Boc ar fi căzut, opoziţia propunea reevaluarea nivelului TVA în funcţie de creşterea economică din acest an şi neimpozitarea pensiilor sub 1000 de lei.

Pedeliştii au numărat atent bilele, deşi nu au votat

Cu toate asigurările că moţiunea nu va trece, pedeliştii şi-au luat măsuri de precauţie suplimentare şi au ţinut socoteala bilelor introduse în urne de reprezentanţii opoziţiei pentru a că se temeau de eventuale fraude. Ţinând cont de faptul că moţiunea a fost semnată de aceiaşi parlamentari de mai multe ori, după cum a demonstrat premierul Emil Boc de la microfonul plenului, motive de suspiciune existau. Mai mult, pedeliştii şi-au ţinut parlamentarii în bănci aproape în toate cele şase ore de dezbatere. De altfel, primul-ministru şi membrii Cabinetului său debordau de optimism încă de la primele ore ale zilei. „Întrebaţi-i pe cei din opoziţie dacă au emoţii”, şi-a făcut intrarea Emil Boc. În ceea ce o priveşte pe Elena Udrea, miercuri diminineaţă îşi făcea planuri pentru mai târziu: asumarea răspunderii pe Legea educaţiei de astăzi şi pe Legea salarizării unice, pe viitor. 

Îmbrânceli şi aplauze în balcoanele Parlamentului

Eşecul moţiunii de cenzură nu au fost o surpriză pentru nimeni, cu toate că liderii opoziţiei au încercat să negocieze voturi până în ultima clipă. Fără succes însă, întrucât grupul minorităţilor a decis să iasă din sală în momentul decisiv, ameninţând însă că aceasta ar putea fi ultima moţiune pe care nu o votează. Nici udemeriştii nu au ieşit din cuvântul lui Marko Bela, iar pedeliştii cu care Victor Ponta şi Crin Antonescu ar fi negociat marţi noapte, „erau prea speriaţi” ca să trădeze. Dezarmaţi, liderii PSD şi PNL au ajuns să-şi reproşeze reciproc eşecul demersului, spun surse din opoziţie. Cu toate astea, nu au anulat spectacolul programat pentru ziua moţiunii, respectiv purtarea unor ecusoane cu însemnele unei coase sau a unor tricouri negre inscripţionate de liberali cu „Sus moţiunea” şi prezentarea în faţa lui Emil Boc a zeci de dosare cu semnături de la cetăţeni, care cereau plecarea acestuia de la Palatul Victoria. În plus, fiecare partid şi-a adus în Parlament susţinători. PNL a fost asistat de Clubul bloggerilor, care s-au îmbrâncit cu forţele de ordine pentru a le permite accesul în balcoane, PSD a venit cu un aşa zis grup de „vizitatori”, sechestraţi şi ei la intrare, iar PDL şi-a adus mai multe ONG-uri, numite generic „Liga pentru preşedinte” , al căror rol era să aplaude la discursurile portocalii.

PSD s-a aşezat ostentativ în faţa protestatarilor

Social-democraţii s-au străduit să transforme manifestaţiile sindicaliste din stradă într-un miting politic. Preşedintele PSD Victor Ponta a venit la Parlament în faţa unei coloane de protestatari. Per ansamblu, circa 40 000 de oameni au mărşăluit prin Bucureşti, de la Palatul Victoria la Palatul Parlamentului. El s-a erijat în purtătorul de cuvânt al sindicaliştilor. „Azi scăpăm de Guvern, aşa să ne ajute Dumnezeu”, a declarat Ponta, de pe scena improvizată din Piaţa Constituţiei. Încercarea de politizare a mitingului a fost însă dezavuată de liderii de sindicat care şi-au exprimat nemulţumirea faţă de prezenţa conducerii PSD în fruntea manifestanţilor, în condiţiile în care mitingul a fost organizat de confederaţiile sindicale. Astfel, la propunerea şefilor condeferaţiilor, pancarda purtată de PSD din fruntea coloanei, pe care scria cu roşu, „Criza sunteţi voi, România suntem noi”, a fost înlocuită cu alta a sindicatelor, pe care scria „Mitingul nemulţumiţilor”. In acelaşi timp, preşedintele cartelul Alfa, Bogdan Hossu, s-a arătat dezamăgit că „în piaţă sunt mai puţin de jumătate din câţi oameni ar fi trebuit să fie”, adică maxim 40.000, deşi se anunţase prezenţa a 80 000 de oameni.

Cele mai citite

Guvernul francez e gata să cadă. Extrema dreaptă și stângă au depus moțiuni de cenzură

Guvernul francez se află la un pas de prăbușire, după ce partidele de extremă dreapta și stânga au depus luni moțiuni de cenzură împotriva...

Călin Georgescu proclamă „falimentul partidelor” după rezultatul alegerilor parlamentare

Candidatul independent la prezidenţiale, Călin Georgescu, a îndemnat, luni, politicienii să investească în oameni, în "poporul real", el declarând şi că rezultatele de la...

Guvernul francez e gata să cadă. Extrema dreaptă și stângă au depus moțiuni de cenzură

Guvernul francez se află la un pas de prăbușire, după ce partidele de extremă dreapta și stânga au depus luni moțiuni de cenzură împotriva...
Ultima oră
Pe aceeași temă