2.3 C
București
joi, 19 decembrie 2024
AcasăSportDan Voiculescu, ACUZAŢII GRAVE la adresa lui Traian Băsescu: Ar fi primit...

Dan Voiculescu, ACUZAŢII GRAVE la adresa lui Traian Băsescu: Ar fi primit verdictul de COLABORARE cu Securitatea sub „influenţa politică” a preşedintelui

Preşedintele de onoare al PC, Dan Voiculescu, comentează pe blogul personal declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu, care a luat parte, vineri, la alegerea conducerii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Astfel, Voiculescu insinuează că a primit verdictul de colaborare cu fosta Securitate tocmai pentru că judecătorul care se ocupa de acest caz „a aplecat urechea la influenţa politică” a lui Băsescu.

Citeşte şi Preşedintele Traian Băsescu, la CSM: Magistraţii, INDEPENDENŢI dacă vor ei

„De acord cu Traian Băsescu, sunt magistraţi ‘predispusi la a apleca urechea la influenţa politică!’ şi care nu respectă esenţa justiţiei independente: ‘nicio decizie fără probe obiective!’ Astăzi (vineri – n. red.), aflat întâmplător la CSM exact în ziua în care această instituţie îşi alege noua conducere, Traian Băsescu a făcut, printre grave atacuri la adresă presei independente, şi următoarea declaraţie: ‘Am văzut situaţii de magistraţi – judecători şi procurori – care, fără să le-o ceară nimeni, au fost predispuşi la a apleca urechea la influenţa politică!’

Domnul Băsescu are dreptate. Au fost numeroase cazuri în care deciziile magistraţilor s-au dovedit vulnerabile la influenţa politică. Spre exemplu, domnul judecător Emanuel Albu, de la Înaltă Curte, a decis că o comunicare comercială adresată directorului întreprinderii de comerţ exterior poate fi considerat un temei suficient pentru emiterea unui verdict de colaborare cu securitatea (în condiţiile în care orice alte acuzaţii au fost respinse de toate instanţele de judecată)! Întâmplător, domnul Albu a fost coleg de partid şi de guvern chiar cu domnul Băsescu. Oare, în acest caz, magistratul ‘a aplecat urechea la influenţa politică’? Pentru mine este destul de clar că, măcar de data această, Traian Băsescu vorbeşte în cunoştinţă de cauză„, scrie Dan Voiculescu pe blogul personal.

Citeşte şi Băsescu: Atacurile mass-media la magistraţi, o vulnerabilitate la securitatea naţională

Preşedintele fondator al PC nu se opreşte aici şi îi atacă pe judecători şi în dosarul privatizării Institului de Cercetări Alimentare (ICA), unde scrie că se aşteaptă „să se găsească magistraţi sensibili la eventuale dorinţe ale preşedintelui numit„.

„Sunt, se pare, şi alţi magistraţi ‘predispusi la a apleca urechea la influenţa politică’ în cazuri în care, deşi nu există probe, se exercită o presiune, implicită sau explicită, pentru un verdict într-un sens dorit, de exemplu, de preşedintele numit Traian Băsescu. Mă aştept, de altfel, că şi în dosarul ICA, în care, fără nicio probă, sunt acuzat că am exercitat influenţe ‘telepatice’, să se găsească şi magistraţi sensibili la eventuale dorinţe ale domnului preşedinte numit.

Evident, aceste cazuri nu sunt singulare. De aceea, consider că independenţa integrală a justiţiei faţă de politică, faţă de orice formă de tensiune sau presiune exterioară şi, nu în ultimul rând, faţă de preşedintele numit Traian Băsescu, reprezintă o prioritate absolută pentru România. Sper, deşi am mari rezerve, că, măcar din anul 2013, toţi magistraţii vor judecă fiecare dosar cu obiectivitate şi corectitudine, conform prevederilor legii şi realităţii obiective susţinute de probe, nu de sugestii politice sau de altă natură. ‘Niciun verdict fără probe obiective’, această este esenţa justiţiei independente”, conchide Dan Voiculescu.

Citeşte şi Băsescu, despre numirea lui Ioan Irimie şi a lui Tiberiu Niţu la DNA şi PÎCCJ: Aş vrea să ştiu punctul de vedere al CSM-ului

„Nimeni din justiţie nu este dispus să facă paşi înapoi în privinţa independenţei justiţiei. Democraţia în România nu este pe deplin consolidată. (…) Nu este uşor să păstrezi justiţia ferită de influenţa politică. Am văzut magistraţi care au plecat urechea influenţei politice. (…) Astăzi, judecătorii şi procurorii sunt independeţi numai dacă vor ei. (…) Nu suntem la stadiul în care să spunem că justiţia este un bun câştigat”, a declarat preşedintele Traian Băsescu, prezent, vineri, la CSM.

Cine este Dan Voiculescu

Dosarul privatizării ICA

La începutul lunii decembrie 2008, preşedintele fondator al Partidului Conservator, Dan Voiculescu, a fost trimis în judecată, alături de alte 12 persoane, în dosarul privatizăroo Institutului de Cercetări Alimentare (ICA).

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie susţin că privatizarea frauduloasă a ICA ar fi fost făcută în folosul lui Dan Voiculescu, ea fiind realizată prin subevaluarea bunurilor institutului cu peste 7,7 milioane de euro.

Dan Voiculescu, acţionar majoritar al SC Grupul Industrial Voiculescu şi Compania (Grivco) SA Bucureşti, membru al Adunării Generale a Acţionarilor (AGA) şi al Consiliului de Administraţie (CA) al Institutului de Chimie Alimentară, membru al AGA şi director general al SC Bioprod SA Bucureşti, este acuzat de „folosire, de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, a influenţei şi autorităţii date de această calitate în scopul de a obţine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri, sau alte foloase necuvenite şi spălare de bani, ambele în formă continuată”.

Potrivit procurorilor, prejudiciul produs în urmă acestei privatizări se ridica la peste 60 de milioane de euro.

Alături de Voiculescu, procurorii DNA i-au trimis în judecată şi pe Corneliu Popa, Cătălin Sandu Jean, Gheorghe Mencinicopschi, Sorin Pantiş, Vlad Nicolae Săvulescu, Marian Gheorghe Domnişoru, Gheorghe Sin, Constantin Baciu, Alexandru Petre, Marinescu Grigore, Vica Ene şi Flavius Adrian Pop. Toţi aceştia sunt acuzaţi de complicitate la stabilirea, cu intenţie, a unei valori diminuate faţă de cea reală a bunurilor aparţinând agenţilor economici la care statul este acţionar, comisă în acţiunea de privatizare în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, în formă continuată.

Colaborarea cu Securitatea

În 2006, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) i-a dat lui Dan Voiculescu verdict de colaborare cu Securitatea că poliţie politică, sub numele conspirativ Felix. În 2011, Înaltă Curte de Casaţie şi Justiţie a confirmat verdictul de colaborator cu Securitatea printr-o hotărâre irevocabilă.

Voiculescu, fost şef al unei companii de stat care făcea comerţ extern înainte de Revoluţie, a înfiinţat după 1990 Holdingul Grivco. Pe lîngă afacerile de comerţ, agricultura şi energie, Voiculescu a înfiinţat şi un trust media pe care l-a folosit ulterior în activitatea sa politică.

Cele mai citite

Dan Șucu și-ar dori o colaborare între Genoa și Rapid București

Dan Şucu, noul acţionar majoritar al clubului italian de fotbal Genoa CFC, a declarat, miercuri, că doreşte o colaborare de succes între gruparea din...

Turcia respinge poziția lui Donald Trump legat de Siria: Nu este o preluare a puterii de către Ankara

Turcia a respins miercuri afirmaţiile preşedintelui ales al SUA Donald Trump, care a numit victoria rebelilor în Siria drept o "preluare de putere neprietenoasă"...

Zelenski și secretarul general al NATO au discutat despre viitorul Ucrainei. România nu a fost invitată la discuții

Miercuri seara, la Bruxelles, secretarul general al NATO, Mark Rutte, l-a întâmpinat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru discuții, alături de alți lideri europeni,...
Ultima oră
Pe aceeași temă