„Hoţie! Clasei politice îi este frică de noi!” Aşa au reacţionat susţinătorii lui Dan Diaconescu la anunţul Curţii de Apel Bucureşti care la începutul lunii aprilie a respins înscrierea Partidul Poporului. Decizia este definitivă. Aceştia scriau imediat după ce au aflat vestea pe site-ul OTV „că cineva se teme de acest partid, altfel nu se explică (n.r. interzicerea Partidului Poporului). Lasă-i pe toţi proştii să-şi facă partide, dar pe cei deştepţi să-i interzici”.
Pe de altă parte, interzicerea partidului îi măreşte capitalul politic al lui Dan Diaconescu, acesta putând poza liniştit într-o victimă a unei conspiraţii secrete a clasei politice. Patronul OTV a depus imediat actele pentru un nou partid, Partidul Poporului – Dan Diaconescu (PP-DD) Mişcarea i-ar putea aduce mai mulţi susţinători şi ar putea contribui la creşterea capitalului politic. De altfel, la începutul acestei săptămâni a apărut un sondaj în care Dan Diaconescu se află pe locul trei în topul încrederii populatiei, după Crin Antonescu şi Victor Ponta care ocupă primele 2 locuri.
Scenariul arestării lui Dan Diaconescu din iunie 2010 şi lansarea noului partid seamănă mult cu modul în care Gigi Becali a reuşit să ajungă europarlamentar. Acesta, după ce a fost arestat şi apoi eliberat în aprilie 2009, a candidat la Parlamentul European de pe listele Partidului România Mare, pozând într-o victimă a sistemului, şi a reuşit să fie votat de zeci de mii de români şi propulsat la Strasbourg.
Pe de altă parte, la fiecare campanie electorală a existat un partid pe post de „iepure” care să atragă prin discursul liderului său nemulţumiţii de clasa politică. Astfel, în 2004 acest rol a fost jucat de Partidul România Mare, în 2008 – de Partidul Noua Generaţie condus de Gigi Becali şi se pare că acum locul va fi ocupat de Partidul Poporului al lui Dan Diaconescu.
În anul 2007, partidul lui Gigi Becali era creditat cu 18% din opţiunile de vot ale electoratului, însă la alegerile parlamentare din 2008 nu a reuşit să obţină niciun fotoliu de senator sau deputat. De fiecare dată partidele „iepure” au fost eclipsate în perioada campaniei electorale când alte partide puternice au adoptat un discurs similar şi au reuşit să deturneze spre ele voturile nemulţumiţilor. Mulţi români preferă să meargă spre partidele tradiţionale în loc ca votul lor să se „piardă”.
Un alt aspect important pe scena politica dâmboviţeană este acela că analiştii politici anunţau de anul trecut necesitatea apariţiei unui partid nou care să se delimiteze de actualii jucători din Parlamentul autohton. Fostul consilier prezidenţial Sebastian Lăzăroiu spunea în 2010 că este nevoie de apariţia unui nou partid curat, Partidul Albă ca Zăpada.
Plecarea lui Lăzăroiu de la Cotroceni ar putea constitui un semnal că noua formaţiune este „în coacere”, însă semnalele politicienilor arată contrariul. O analiză realizată vineri de România liberă demonstrează că Partidul Albă ca Zăpada a murit „în faşă”, lăsând deschisă calea pentru partide precum cel condus de Dan Diaconescu.
Diaconescu ar putea să „copieze” multe din mesajele partidului Albă ca Zăpada şi să profite de victimizarea sa pentru a atrage cât mai multe voturi. Nu trebuie uitat faptul că există şi o televiziune OTV care deja a început o campanie puternică pentru promovarea noului partid.
În locul unui partid de intelectuali al elitelor ne-am putea alege cu un partid al manelelor, condus de un realizator de emisiuni TV aflat în căutare de senzaţional. Va intra Dan Diaconescu în Parlamentul României?