Oficial, lista noului Executiv va fi finalizată sâmbătă, dar neoficial au început să circule o serie de nume. Votul în Parlament este programat pentru săptămâna viitoare.
Premierul desemnat, Dacian Cioloș, pregătește lista noului Guvern cu care se va prezenta în fața Parlamentului. În paralel, s-a întâlnit, ieri, cu liderii partidelor parlamentare.
Cioloș a încercat să își consolideze relația cu partidele care au anunțat deja că sprijină Executivul – PNL, UNPR, UDMR – dar să deschidă și posibilitatea colaborării cu formațiunile care au rezerve față de noul Executiv – PSD și ALDE.
Astfel, potrivit primelor informații, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, și ministrul Fondurilor Europene, Marius Nica, ar putea să își păstreze portofoliile în Guvernul pe care îl pregăteşte premierul desemnat.
Potrivit surselor citate, Dacian Cioloş a discutat cu ALDE pentru a obţine susţinerea grupului în Parlament, în condiţiile în care premierul desemnat ar fi de acord să îl păstreze în Cabinetul său pe actualul prim-ministru interimar, Sorin Cîmpeanu. Acesta ar urma să îşi păstreze portofoliul de la Ministerul Educaţiei. Decizia ar fi susţinută şi de la Palatul Cotroceni, au mai declarat sursele citate. Mai mult, Sorin Cîmpeanu ar putea primi chiar funcţia de vicepremier în Guvernul Cioloş.
În cazul lui Bogdan Aurescu, susținut în Cabinetul Ponta de PSD, fără a fi membru de partid, rămânerea acestuia în Executiv nu ar fi o solicitare a social-democraţilor, ci o dorinţă a premierului desemnat, Dacian Cioloş.
Internele, subiect-cheie
Pe de altă parte, potrivit unor surse social-democrate, la întâlnirea dintre Dacian Cioloş şi liderii PSD, programată pentru ieri seară, urma să se discute şi posibilitatea ca un ministru susţinut de social-democraţi să facă parte din Guvern, în schimbul sprijinului PSD. Numele vehiculat în acest moment este cel al sociologului Vasile Dâncu, variantă discutată în partid anterior pentru postul de prim-ministru. PSD nu a avansat un portofoliu pentru Vasile Dâncu, iar această variantă va fi luată în discuţie doar în cazul în care PSD decide să acorde sprijin pentru Dacian Cioloş, cel puţin la votul de învestitură, lucru care încă nu a fost hotărât.
Potrivit unor surse politice, Dacian Cioloş refuză numirea unui ministru susţinut politic de vreun partid pentru postul de la Ministerul de Interne, având în vedere importanţa lui în organizarea alegerilor locale şi parlamentare din 2016. Cu toate acestea, conform unor surse oficiale, un nume luat în calul este cel al fostului ministru al Internelor din guvernarea CDR, Constantin Dudu Ionescu. Acesta este în prezent consilier de stat în cadrul Administraţiei Prezidenţiale, în Departamentul de Securitate Naţională. Constantin Dudu Ionescu nu este prima variantă luată în calcul, tocmai din acest motiv, însă numele său a fost discutat în acest context, spun sursele menţionate.
Guvernul, gata până sâmbătă
Premierul desemnat Dacian Cioloş a încheiat discuțiile cu liderii PNL, UNPR și ALDE. Liberalii au anunțat încă de marți că vor sprijini noul Executiv. Copreședintele PNL, Alina Gorghiu a declarat, ieri, că în discuţiile cu Dacian Cioloş nu a fost vorba despre nume care vor figura pe lista Cabinetului său, dar premisa expusă a fost aceea că miniştrii vor fi specialişti, nu oameni cu carnet de partid.
UNPR i-a transmis premierului desemnat că va sprijini noul Executiv atât la votul de învestitură, cât şi în Parlament, pe proiectele guvernamentale importante. La ora închiderii ediției consultările continuau, urmând discuții cu reprezentanții UDMR și PSD. Cioloș ar urma să prezinte sâmbătă lista miniştrilor din Cabinetul său, au declarat surse politice. Birourile Permanente ale celor două Camere ale Parlamentului s-ar putea reuni luni pentru a stabili calendarul audierii în comisii a celor care vor fi propuşi să facă parte din Guvern, iar marţi s-ar putea întruni plenul pentru votul de învestire a Cabinetului. Pentru învestirea noului Executiv sunt necesare 274 de voturi. La ora actuală, majoritatea parlamentară ar urma să fie asigurată de PNL, UNPR, UDMR, minorități și indepen-denți care ar asigura 310 voturi.
În cazul unui vot favorabil în Parlament, noul Cabinet ar putea depune marţi seară jurământul de credinţă, în faţa preşedintelui, iar miercuri să aibă prima şedinţă la Palatul Victoria.