Noul ministru al Educației a publicat, pe site-ul oficial al ministerului pe care îl conduce, povestea romanțată a vieții sale, populată cu amintiri din Vișeul natal, dragostea față de catedră și referiri la ani în care era lider sindical.
La două săptămâni de la validare, ministrul Liviu Pop a publicat în loc de CV, pe www.edu.ro, la categoria “Despre ministru”, o compunere (cam de nivelul clasei a V-a), de un pitoresc și o sinceritate aparte, din care răzbate mândria de a se fi născut într-o zonă încărcată de istorie.
“M-am născut în Vişeul de Sus, în Maramureşul Voie-vodal, un loc cu oameni sinceri, deschişi şi gata să sară în ajutor ori de câte ori este nevoie. Sunt mândru că am primit o educaţie aleasă de la părinţii şi bunicii mei. Am fost învăţat că în viaţă nimic nu este mai presus de adevăr, cinste şi respect”, a scris Liviu Pop.
„Mi-am dorit mereu să fiu dascăl, aşa că mi-am urmat chemarea, devenind profesor de matematică. La fel ca alte meserii, şi cea de profesor presupune «şlefuirea» şi formarea copiilor pentru viaţă. Nimic nu este mai frumos decât să ştii că elevii tăi îşi doresc să devină la fel ca tine. În momentul în care mi-am dat seama că mare parte a colegilor mei au nevoie de sprijin şi ajutor pentru a le fi respectate drepturile legale, nu am ezitat să devin lider de sindicat.
Aşa cum spun bătrânii, «omul cât trăieşte învaţă», şi eu sunt deschis la tot ce este nou. Sper că v-am demonstrat până acum că sunt un om modest, din popor, iar cariera de politician este doar un prilej optim de a veni în sprijinul nostru, al tuturor celor care ne dorim un trai mai bun, un viitor mai fericit pentru copiii noştri”.
Deși, pentru domnul ministru “nimic nu este mai presus de adevăr, cinste şi respect”, în urma unei decizii abuzive, Liviu Pop i-a permis lui Victor Ponta să își păstreze titlul de doctor obținut de fostul premier în urma unui plagiat grosolan.
Faptul că Liviu Pop ține să precizeze și – implicit – consideră o calitate faptul că este “un om din popor” reprezintă o discriminare în sine. Și ne duce cu gândul la vremurile de dinainte de Revoluție, când originea sănătoasă și faptul că erai un element din popor erau obligatorii pentru a fi promovat de comuniști. (VEZI GALERIA FOTO PENTRU DETALII)
Copy/paste de pe site-ul personal
Comparativ, fostul ministru al Educației Pavel Năstase și-a publicat un CV care se întindea pe nu mai puțin de cinci pagini. Ne-am adresat Biroului de presă, pentru a afla de ce a ales Liviu Pop această prezentare narativă și personală. Poziția de ministru impune o prezentare riguroasă, cu repere educaționale și profesionale.
“Am convenit ca prezentarea celor care conduc ministerul să cuprindă: o poză, însoțită de o scurtă descriere pe care fiecare să o completeze după cum consideră de cuviință, la care să adaugăm un CV extins. Dat fiind că a trecut puțin timp de la preluarea mandatului, nu s-a reușit publicarea CV-ul lui Liviu Pop, o chestiune care se va remedia în foarte scurt timp. Pe site există doar o autoprezentare pe care o puteți regăsi și pe site-ul personal al domnului ministru Liviu Pop”, a fost răspunsul primit de la Biroul de presă al Ministerului Educației.
Senator şi lider sindical
Liviu Pop s-a remarcat în spațiul public prin faptul că, în 2012, a dizolvat Consiliul care decidea, în unanimitate, că Victor Ponta a plagiat în lucrarea sa de doctorat. La acea vreme, Pop era interimar la Educație. Potrivit informațiilor de pe site-ul Senatului, Liviu Pop are o diplomă în matematică și un master în management edu-cațional la Arad. A fost profesor de matematică în mai multe localități, cea mai importantă fiind Baia Mare. În paralel, și-a început activitatea de sindica-list, ajungând președinte al Sindica-tului Liber din Învățământ Maramureș. Funcția de secretar gene-ral al Federației Sin-dicatelor Libere din Învă-țământ l-a propulsat, în 2012, ministru pentru Dialog Social. Liviu Pop este senator PSD.