13.5 C
Bucureศ™ti
luni, 7 octombrie 2024
AcasฤƒSportCurtea de Conturi a descoperit nereguli รฎn evidenศ›a contabilฤƒ a Ministerului Culturii

Curtea de Conturi a descoperit nereguli รฎn evidenศ›a contabilฤƒ a Ministerului Culturii

Curtea de Conturi a constatat mai multe abateri ลŸi deficienลฃe la Ministerul Culturii, care privesc înregistrฤƒri în evidenลฃa contabilฤƒ ลŸi inventarierea patrimoniului, dar ลŸi plฤƒลฃi fฤƒrฤƒ documente justificative legal pentru realizarea unui monument al Marii Uniri, ce urma sฤƒ fie instalat la Arad, informeazฤƒ Mediafax.

"La baza plฤƒลฃii nu au existat documente justificative legal întocmite, iar procesele verbale de recepลฃie preliminarฤƒ prezintฤƒ indicii cฤƒ au fost semnate formal, fฤƒrฤƒ prezenลฃa membrilor comisiei la locul în care se aflฤƒ lucrarea, întrucât, conform declaraลฃiilor autorului (Florin Codre, n.r.), aceasta se aflฤƒ în China. Ministerul Culturii, ca urmare a nerealizฤƒrii scopului pentru care a avansat sumele, în anul 2013, a acลฃionat în judecatฤƒ autorul, acลฃiunea fiind în curs de desfฤƒลŸurare, la Curtea de Apel BucureลŸti", precizeazฤƒ Curtea de Conturi.

În urma auditului financiar de la Ministerul Culturii, din anul 2013, Curtea de Conturi a constatat cฤƒ nu au fost înregistrate în evidenลฃa contabilฤƒ ลŸi nu au fost recunoscute, la momentul efecturii lor, cheltuielile cu serviciile prestate de terลฃi, în sumฤƒ totalฤƒ de 674.000 lei, nefiind respectat principiul contabilitฤƒลฃii pe bazฤƒ de angajamente.

De asemenea, a fost supraevaluatฤƒ valoarea de intrare a unor bunuri provenite din sponsorizฤƒri, cu suma de 71.000 lei, ca urmare a calculฤƒrii ลŸi înregistrฤƒrii, în mod eronat, în valoarea acestora a taxei pe valoarea adฤƒugatฤƒ.

Totodatฤƒ, Ministerul Culturii nu a înregistrat în evidenลฃa contabilฤƒ, în contul "Fondul bunurilor care alcฤƒtuiesc domeniul public al statului", bunuri în sumฤƒ de 26.899.000 lei, însฤƒ a înregistrat ลŸi menลฃinut, în mod nejustificat, în acest cont bunuri, în valoare de 3.920.000 de lei, care nu sunt de aceastฤƒ naturฤƒ.

Acลฃiunea de inventariere anualฤƒ a patrimoniului, efectuatฤƒ în anul 2013, a prezentat deficienลฃe organizatorice ลŸi de conformitate a unor documente, mai spune Curtea de Conturi.

Totodatฤƒ, Ministerul Culturii nu a întreprins mฤƒsurile necesare în vederea clarificฤƒrii situaลฃiei juridice ลŸi obลฃinerii titlului de proprietate asupra unor bunuri din domeniul public al statului aflate în administrare, evaluate la suma totalฤƒ de 488.000 lei, respectiv Vila scriitorilor (fostฤƒ nr. 38) ลŸi terenul aferent, în valoare de 248.000 lei, din localitatea Sovata, judeลฃul MureลŸ, ลŸi Pavilioanele 1 ลŸi 2, cu terenul aferent, în valoare de 240.000 lei, din comuna Rodna Veche, judeลฃul Bistriลฃa-Nฤƒsฤƒud.

Potrivit Curลฃii de Conturi, valoarea bunurilor proprietate publicฤƒ a statului, înregistratฤƒ în inventarul centralizat al statului, nu concordฤƒ cu valoarea contabilฤƒ a unor bunuri proprietate publicฤƒ reprezentând terenuri ลŸi clฤƒdiri, diferenลฃa fiind de 20.248.000 lei, rezultatฤƒ din reevaluarea acestor bunuri, pentru care trebuie iniลฃiat un proiect de act normativ în vederea actualizฤƒrii anexei la inventarul centralizat al statului.

De asemenea, conform Curลฃii de Conturi, situaลฃiile financiare, încheiate la 31 decembrie 2013, evidenลฃiazฤƒ un debit în sumฤƒ de 10.000.000 lei, reprezentând sume achitate în avans unui artist plastic, în perioada 2008-2010, pentru realizarea unei lucrฤƒri intitulate Monumentul Marii Uniri de la 1918, ce urma sฤƒ fie montat în municipiul Arad.

 

Cele mai citite
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ