Finantele, ravasite de criza economica si politica, au primit ieri o veste buna de la Curtea Constitutionala. Desi anuntasera ca se vor pronunta abia pe 9 decembrie, deci dupa alegeri, judecatorii Curtii au dat unda verde Legii salarizarii unice si Legii de reorganizare a agentiilor si restructurare a cheltuielilor publice. Legea educatiei ramane insa in suspensie si va fi reanalizata pe 18 noiembrie.
Potrivit unui comunicat al Curtii Constitutionale, cei noua judecatori au respins "cu majoritate de voturi" obiectiile ridicate de PNL atat in ceea ce priveste durata mandatului unor categorii de personal bugetar, cat si pe cele privind cumulul de functii.
PNL a sustinut, de pilda, ca interzicerea cumulului pensiei cu salariul in cazul celor care lucreaza la stat este discriminatorie. "E o discriminare fantastica, din cauza faptului ca, daca lucrezi in mediul privat, poti sa pastrezi pensia, dar daca lucrezi la stat, nu poti sa pastrezi pensia. Deja Cehia a fost obligata de CEDO sa renunte la aceasta prevedere", a spus deputatul Ciprian Dobre. Decizia este insa o adevarata gura de oxigen pentru buget, avand in vedere ca aplicarea prevederilor celor doua legi duce la o economie de circa 1,5 miliarde lei, suma despre care ministrul de Finante in exercitiu, Gheorghe Pogea, se plangea ca s-ar putea acoperi cu greu si numai taind alte cheltuieli bugetare. Pe de alta parte, se astepta ca noul proiect de buget sa ia in calcul economiile respective. Din acest motiv, eventuala amanare a unei decizii de catre Curtea Constitutionala pana dupa alegeri ar fi provocat mari probleme si pentru obtinerea banilor de la FMI, pentru ca ar fi intarziat adoptarea bugetului pe 2010.