-2.2 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăSportCum vrea Victor Ponta vrea să îşi subordoneze STS

Cum vrea Victor Ponta vrea să îşi subordoneze STS

UPDATE La Camera Deputaţilor nu a fost depus niciun proiect de lege referitor la STS, a declarat secretarul Camerei, Nicolae Mircovici.

USL a iniţat un proiect de lege prin care Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) va trece la Ministerul de Interne, în coordonarea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, condus de Raed Arafat. 

Potrivit proiectului iniţiat de USL, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale se reorganizează ca Departament de Telecomunicaţii Speciale, în cadrul MAI. Structura va avea personalitate juridică şi va fi dondusă de un secretar de stat şi trei subsecretari, numiţi de primul-ministru. MAI preia bugetul, personalul şi posturile aferente ale STS. Structura noului Departament, atribuţiile componentelor sale funcţionale, efectivele, regimul reţelelor şi echipamentelor de telecomunicaţii   vor fi stabilite prin hotărâre de Guvern. Proiectul abrogă o serie de articole din Legea STS care prevăd că serviciul se află în coordonarea CSAT.

Victor Ponta încearcă, în acest fel, să îşi subordoneze serviciul, aflat în prezent în coordonarea CSAT. Nu este primul serviciu care ar trece în subordinea premierului. În decembrie 2012, DGIPI, serviciul secret al MAI a trecut din subordonea ministrului în cea a premierului.

Premierul Victor Ponta a făcut acest anunţ în contextul în care în şedinţa CSAT de duminică preşedintele Traian Băsescu a refuzat să îl demită pe şeful STS, Marcel Opriş, în urma accidentului aviatic din Munţii Apuseni.

Ponta a susţinut că raportul pe care l-a prezentat în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) reliefează disfuncţionalităţi în cazul accidentului aviatic din Munţii Apuseni inclusiv la nivelul STS, dar că preşedintele Traian Băsescu nu vrea să adopte măsuri împotriva conducerii acestui serviciu, deoarece nu are curaj şi probabil este şantajat şi are interese personale legate şi de o implicare a STS în alegerile prezidenţiale din 2009 şi referendumul de demitere a preşedintelui din 2012. Totuşi, raportul oficial, întocmit de vicepremierul Gabriel Oprea, nu reţine niciun fel de răspundere a STS, în secţiunea concluzii axîndu-se pe răspunderea ROMATSA.

// 550;}
});
(function(d){
var js, s = d.getElementsByTagName(‘script’)[0];
js = d.createElement(‘script’); js.async = true;
js.src = „http://cdn.teads.tv/js/all-v1.js”;
s.parentNode.insertBefore(js, s);
})(window.document);
// ]]>
„Cum era normal, de bun-simţ, şi la STS trebuia să existe o asumare a răspunderii, dar acest lucru, din păcate, în faţa opoziţie preşedintelui Traian Băsescu, nu s-a întâmplat astăzi, deşi am solicitat acest lucru. Din punctul nostru de vedere este evident că preşedintele Băsescu nu are curajul – probabil că sunt lucruri cu care este şantajat – laşitate, interese personale, adevărul despre modul în care STS a fost implicat în alegerile din 2009 şi referendumul din 2012. Nu ştiu exact care dintre aceste motive este mai important însă e foarte clar că preşedintele Băsescu îl va proteja pe şeful STS atât cât va avea dreptul din punct de vedere legal şi, din acest punct de vedere, în cadrul şedinţei conducerii USL am decis ca mâine, la Biroul Permanent al Senatului, să fie prezentat proiectul de lege prin care, pentru o mai bună coordonare a tuturor instituţiilor care au atribuţii în intervenţia în situaţii de urgenţă, STS să treacă în cadrul Ministerului de Interne, în coordonarea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă”, a spus Ponta.

Disputa de la CSAT

Ponta a susţinut că, prin trecerea STS în coordonarea acestui departament, recent înfiinţat de Guvern şi condus de secretarul de stat Raed Arafat, va fi asigurată o mai bună coordonare a instituţiilor cu atribuţii în cazuri de urgenţă.

Întrebat dacă prin această operaţiune va fi înlăturat şi Marcel Opriş de la conducerea STS, Ponta a susţinut că nu poate şti acum acest lucru, dar a adăugat că, din câte cunoaşte, acesta a ajuns deja la „vârsta pensionării”.

 Şeful Guvernului a afirmat de asemenea că în nicio ţară europeană nu există un Serviciu de Telecomunicaţii Speciale care să funcţioneze în subordinea preşedintelui.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, după şedinţa CSAT că prim-ministrul Victor Ponta a cerut trecerea STS la Ministerul Afacerilor Interne (MAI) şi destituirea şefului Serviciului, şeful statului precizând însă că niciuna din variante nu este viabilă şi că doar dacă cineva poate dovedi că STS are capabilităţi mai mari decât cele prezentate pentru cazul accidentului aviatic nu va sta pe gânduri în ceea ce priveşte cererea de demitere a directorului Serviciului.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

România votează: 18 milioane de cetățeni înscriși pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie

Actualizările sunt gestionate de primari sau de persoane desemnate prin dispoziție legală Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunțat că numărul total al alegătorilor înscriși în...

Peste 100 de sancțiuni, pentru cei care au continuat campania electorală în online. Au fost deschise trei dosare penale cu privire la posibile infracţiuni

Au fost date amenzi de aproape 70.000 de lei Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Monica Dajbog, a anunțat duminică faptul că efectivele...

S-a depășit pragul de un milion de voturi la secțiile de votare

În Diaspora, duminică este a treia zi de votare. Procesul electoral în afara granițelor a început de vineri La ora 10, votaseră 1.277.000 de alegători,...
Ultima oră
Pe aceeași temă