» Unii parlamentari independenti preseaza Guvernul sa accepte intocmirea unor intelegeri in judete in baza carora sa obtina conducerea mai multor institutii deconcentrate.
» Exista insa si traseisti care nu insista asupra parafarii vreunui protocol pentru ca au obtinut deja ce si-au dorit.
» Vicepresedintele Ioan Oltean admite ca, deocamdata, exista o intelegere tacita intre PDL si independenti pentru negocierea punctuala a functiilor in fiecare judet.
Aflat intr-o disputa cu liderul PDL de Botosani, seful independentilor de la Senat, Liviu Campanu, a amenintat Guvernul Boc ca, daca nu ia in considerare si calitatea de "profesionisti" a independentilor, gata "sa isi asume responsabilitatea pe anumite domenii de competenta", s-ar putea ca acestia sa nu sprijine o serie intreaga de proiecte asumate de PDL. "S-ar putea sa nu constituie o problema de interes national sustinerea proiectului de lege unitara a pensiilor, o serie de ordonante ale Guvernului, sanctionarea domnului Geoana pentru incalcarea regulamentului Senatului sau chiar sustinerea in continuare a Guvernului Boc", a declarat fostul liberal Liviu Campanu, citat de Agerpres. Contactat de Romania libera, Liviu Campanu spune ca s-a referit strict la judetul Botosani, unde presedintele PDL Catalin Flutur i-ar fi cerut sprijinul in urma cu mai multe saptamani.
"Aveti un om bun pentru Directia de Sanatate?", ar fi solicitat, de exemplu, Flutur, dupa care "i-a uitat" pe multi si a anuntat ironic ca va anunta anumite numiri pe 1 aprilie. Intr-o conferinta de presa tinuta saptamana trecuta, Catalin Flutur a justificat intarzierea numirii independentilor prin lipsa unui protocol la nivel national cu PDL in aceasta privinta. Liviu Campanu neaga insa ca ar solicita un astfel de document, dupa cum neaga si amenintarea adresata Guvernului ca nu-i va sprijini proiectele de lege.
In schimb, viceliderul grupului independentilor din Camera Deputatilor, Eugen Nicolicea, care nu se arata prea incantat de relatia cu PDL, sustine ca este "binevenit" un protocol de colaborare. Documentul ar clarifica relatiile dintre cele doua grupari politice. Acesta afirma sambata ca independentii nu sunt anticamera PDL si ca nu se vor varsa "vreodata" in Partidul Democrat-Liberal. si alti independenti insista asupra "independentei" viitoarei formatiuni de centru-stanga, liberalii traseisti reprezentand "centrul", iar fostii PSD-isti, dreapta.
In schimb, colegul de judet al lui Campanu, deputatul independent Nicolae Rebenciuc, se arata multumit de intelegerile la care a ajuns personal cu PDL in Botosani. "Am obtinut patru functii de conducere in deconcentrate. Am primit Garda de Mediu, Sanatatea Publica, Inspectia Financiara din cadrul Finantelor Publice si Oficiul pentru Protectia Consumatorului", ne-a declarat Rebenciuc. Nicolae Rebenciuc a mai spus ca "specialistii" recrutati de independenti la Botosani provin din PNL, din randul fostilor directori demisi anul trecut de Guvernul Boc. De asemenea, in Prahova, presedintele organizatiei PDL, Roberta Anastase, a negociat direct cu independentii din acest judet (trei la numar) si le-a oferit aproape jumatate din conducerile deconcentratelor.
In tabara PDL, liderii acestui partid sustin ca vor respecta toate angajamentele incheiate cu partenerii de guvernare, UDMR, si cu grupul independentilor. Liderul deputatilor, Ioan Oltean, sustine ca exista deja o intelegere tacita cu independentii pentru negocierea punctuala, in fiecare judet, a functiilor de conducere in deconcentrate. "Nu stiu unde exista fisuri in colaborarea noastra, dar o sa eliminam toate starile conflictuale", a afirmat liderul democrat-liberalilor din Camera Deputatilor. Totodata, seful PDL din Senat, Traian Igas, considera ca "se intra intr-o zona a speculatiilor, mai ales ca noi, ca partid de guvernamant, suntem intru totul de acord sa punem in aplicare toate intelegerile noastre".