În condiţiile în care unificarea dreptei şi susţinerea unui candidat comun sunt tot mai greu de înfăptuit, din cauza orgoliilor şi a luptelor dintre tabere, preşedintele Traian Băsescu dă semnale că ar fi dispus să-şi schimbe tactica.
Preşedintele Traian Băsescu susţine că social-democraţii nu au vreun interes în ruperea USL, deoarece ştiu că „PSD singur nu poate da preşedinte“. „Mai ales când personajul este Victor Ponta“, a comentat şeful statului, la B1TV, posibilitatea ca actualul premier să intre în cursa pentru Cotroceni. În opinia lui Traian Băsescu, dacă USL s-ar rupe, iar PSD ar avea candidat propriu ar spori considerabil şansele lui Crin Antonescu să obţină cea mai înaltă funcţie în stat, deoarece „şi celelalte candidaturi de dreapta se vor strânge în spatele lui“. Cu alte cuvinte, dacă s-ar ajunge la un tur doi între Victor Ponta şi Crin Antonescu, atât PDL, cât şi „partiduleţele“ Forţa Civică, Partidul Mişcarea Populară şi PNŢCD îl vor susţine pe liberal, deoarece este de preferat „unui plagiator“.
Preşedintele mai consideră că, din postura de candidat al PSD, Victor Ponta va obţine în alegeri mai puţin decât cota partidului său (estimată de şeful statului între 35-38%, mai puţin decât indică sondajele). Traian Băsescu crede că singura variantă pentru ca un social-democrat să ajungă pe scaunul de la Cotroceni ar fi ca USL să funcţioneze în continuare şi să fie negociată o rocadă cu PNL (adică, liberalii să dea prim-ministru, iar PSD, prezidenţiabilul).
Schimbare de direcţie?
Declaraţiile şefului statului sunt deosebit de interesante dacă ţinem cont că, în urmă cu doar o lună şi jumătate, Traian Băsescu spunea că PSD nu-şi permite să nu aibă candidat propriu la Preşedinţie. „Mi s-ar părea anormal şi nedemocratic ca cel mai mare partid din România să nu aibă candidat. E ca o vânzare de post. Cum Dumnezeu să fii cel mai mare partid şi să nu ai candidat la prezidenţiale? E o declasificare a partidului“, comenta Traian Băsescu la finele lunii septembrie. Tot atunci, şeful statului declara că nu-l vede pe Crin Antonescu preşedinte la finalul anului 2014 şi admiţea că „este secetă“ în ceea ce priveşte un candidat care să poată fi considerat ideal.
Ce s-a întâmplat de la sfârşitul lunii septembrie până acum încât să-şi schimbe Traian Băsescu raţionamentul şi tactica? Aparent nimic.
Deschiderea unei portiţe în relaţia cu PNL ar putea fi însă privită prin prisma greutăţilor pe care le întâmpină formaţiunile de dreapta în găsirea unui limbaj comun. Cu alte cuvinte, nu a apărut între timp vreun „candidat ideal“, iar aceia care sunt şi liderii din jurul lor nu reuşesc să înainteze în procesul de unificare a dreptei, astfel că şansele de reuşită se menţin la acelaşi nivel scăzut.
Pe de altă parte, schimbarea de optică prezidenţială ar putea urmări tensionarea şi mai mult a relaţiei dintre PSD şi PNL. Spunându-le liberalilor că pot juca în interiorul USL şi mai în forţă decât o fac acum echivalează cu o invitaţie către social-democraţi de a arăta cine este vioara întâi în Uniune. O primă reacţie în acest sens a venit deja, ieri, de la purtătorul de cuvânt al PSD, Cătălin Ivan. Potrivit acestuia, „PSD poate să dea liniştit un preşedinte anul viitor“, iar social-democraţii nu au avut „niciodată“ teama de a intra pe cont propriu în alegerile prezidenţiale.
Ce spune Crin Antonescu şi ce spune dreapta
În prima instanţă, liderul liberal s-a grăbit să-i dea dreptate preşedintelui Traian Băsescu şi să aprecieze că „s-a dovedit istoric“ că PSD are „o problemă“ când intră singur în alegerile prezidenţiale.
Ulterior, Antonescu şi-a amintit că PNL este încă în USL şi a declarat că Uniunea nu se va rupe şi că ipoteza lansată de Traian Băsescu „nu este de analizat“. Totuşi, în urmă cu doar câteva zile, liderul PNL spunea că liberalii pot atinge şi singuri obiectivul alegerii sale ca preşedinte.
La rândul lor, reprezentanţii PDL, Forţei Civice şi PNŢCD s-au grăbit să respingă ideea unei eventuale susţineri a lui Crin Antonescu în turul doi al prezidenţialelor. „Mai bine mi-aş tăia o mână decât să-l votez pe Crin Antonescu“, a declarat vicepreşedintele PDL Raluca Turcan, apreciind că liderul PNL este „retrograd şi antieuropean“. „Noi, dreapta, o să avem grijă să nu intre domnul Antonescu în turul doi“, a arătat şi preşedintele Forţei Civice, Mihai Răzvan Ungureanu.
Acuzare de înalta trădare
Referindu-se la episodul Sorin Roşca Stănescu şi la acuzaţiile lansate de acesta în baza unor documente false, preşedintele Traian Băsescu a apreciat că adevăratul scop urmărit era acuzarea sa de înaltă trădare şi, implicit, suspendarea din funcţie până când se pronunţa justiţia. Potrivit şefului statului, în plan ar fi fost implicaţi atât premierul Victor Ponta, cât şi preşedintele fondator al PC, Dan Voiculescu.