6.5 C
București
joi, 9 ianuarie 2025
AcasăSportCum n-a transat Emil Boc dilema banilor judeteni

Cum n-a transat Emil Boc dilema banilor judeteni

» Lucrarile in Parlament au fost blocate cateva ore la dezbaterea bugetului din cauza unor certuri legate de majorarea sumelor lasate la dispozitia administratiilor judetene si locale.

» Reprezentantii autoritatilor locale sustin ca au nevoie, mai mult ca niciodata, de suplimentarea fondurilor, mai ales pentru cofinantarea proiectelor UE deja contractate.

PDL a tradat intelegerea parafata acum doua zile cu opozitia pentru trecerea amendamentului referitor la cresterea cu 10 procente a sumelor alocate pentru echilibrarea bugetelor locale. Este vorba despre acordarea a 30% (nu 20 de procente cat este cuprins in proiect) de la bugetul de stat comunitatilor locale pentru acoperirea cheltuielilor curente si a investitiilor. Restul banilor sunt directionati de Guvern sau vin din taxele si impozitele locale. Democrat-liberalii, indemnati de premierul Emil Boc sa respecte strict proiectul Guvernului, au incercat sa respinga amendamentul ce cuprindea aceasta prevedere, promovat de PNL si sustinut de PSD. Insa, alesii opozitiei s-au revoltat si s-au retras de la dezbateri, blocand lucrarile. "Asistam la o premiera in Parlamentul Romaniei, in sensul in care nu se respecta o intelegere politica a grupurilor parlamentare, impreuna cu Ministerul Administratiei si Internelor si Ministerul Finantelor", a declarat deputatul PNL Eugen Nicolaescu. Liderul PSD, Mircea Geoana, spune ca "este nemaiintalnit in 20 de ani de democratie, schioapa cum este ea, ca o conventie si un lucru batute in cuie sa fie rasturnate in cateva secunde doar pentru ca intr-un for de partid s-a decis: nici un fel de deviere de la proiectul de buget trimis de Guvern. Este absolut stupid". La randul sau, liderul grupului deputatilor PSD, Viorel Hrebenciuc, acuza PDL de incalcarea intelegerii verbale initiale, care a avut la inceput chiar girul Guvernului. In schimb, primul-ministru sustine ca partidul sau a fost de acord doar cu reanalizarea articolului referitor la banii alocati administratiei locale in comisiile de specialitate: "Cum au iesit (o sa iasa – n.r.) insa de acolo, aceasta este decizia parlamentarilor". Pana la inchiderea editiei, Comisia de buget-finante nu luase inca o decizie.

Cofinantarea pentru proiecte UE, sub semnul intrebarii

Intre timp, reprezentantii autoritatilor locale asteapta suplimentarea fondurilor alocate pentru echilibrarea bugetelor locale. "Este mai mult decat nevoie de marirea fondurilor alocate primariilor din judet. S-au adunat prea multe restante", ne-a declarat presedintele PSD al Consiliului Judetean Gorj, Ion Calinoiu. Acesta se teme ca nu vor exista bani pentru sustinerea proiectelor derulate cu fonduri UE. "Ar fi nevoie de 2.100 miliarde lei vechi, iar sumele pe care le vom primi nu vor fi mai mari de 600-700 miliarde lei", a mai spus Ion Calinoiu. Acesta a precizat ca sunt in pericol sa nu fie derulate investitiile cu fonduri UE pentru patru drumuri judetene. La randul sau, presedintele Consiliului Judetean Dolj, Ion Prioteasa (PSD), sustine ca "este o mare teama ca nu vor mai fi bani la fondul de rezerva al Guvernului, care sa echilibreze bugetele locale, de vreme ce o mare parte din acesti bani se vor duce doar pe criterii politice". "Este pacat ca sunt peste 15 primarii care au castigat deja proiecte europene si urmeaza sa obtina finantarea UE alte 67. Nu o sa avem cei 2% pentru cofinantarea acestor obiective. Ne trebuie peste doua milioane de euro. Ce pot sa fac? Sa dau doar la 10 primarii si restul sa astepte? Sau sa dau cu picatura la toate, dar nici una sa nu poata sa inceapa lucrarile?", se intreaba presedintele Consiliului Judetean Dolj.

Presedintele Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma (PSD), propune ca jumatate din fondurile alocate comunitatilor locale sa provina de la Ministerul Finantelor si jumatate prin decizia Consiliului Local. "Asa s-ar ajunge ca o mare parte din fondurile ce provin din impozitul de venit global si din TVA sa se intoarca la bugetul local", a afirmat Cosma. Acesta solicita constituirea la nivelul Consiliului Judetean a unui fond special, cu bani de la bugetul de stat pentru echilibrarea bugetelor locale. "Sa se specifice clar ca acesti bani nu se duc decat pentru echilibrarea bugetelor", a mai spus Mircea Cosma. El si-a exprimat temerea ca judetul Prahova nu va beneficia de banii necesari repararii drumurilor distruse de camioanele firmelor care construiesc Autostrada Bucuresti-Ploiesti, dar nici bani pentru acoperirea necesarului de consum pentru institutiile sociale: aziluri de batrani, refugii pentru oamenii strazii, camine pentru orfani.

Solomon (PDL), de partea opozitiei

Chiar si primarul Craiovei, Antonie Solomon, sustine ca masura propusa de opozitie "este binevenita", ca face parte din politica de descentralizare fiscala. "Nu putem sa stam toata ziua sa cersim bani de la Guvern. Sa lase comunitatii banii pe care ii produce. Daca ar ramane la noi impozitul pe venitul global si TVA, nu am mai avea probleme cu finantarea lucrarilor nostre", a spus Solomon. Acesta a precizat ca orasul Craiova ar avea nevoie in 2010 de 100 milioane euro pentru echilibrarea bugetului, dar nu va primi mai mult de 50 milioane euro. In schimb, primarul Aradului, Gheorghe Falca (PDL), sustine ca ar trebui chiar micsorata suma primita de la bugetul de stat pentru cheltuielile consiliilor judetene si locale. "Banii trebuie gasiti in alta parte, nu la bugetul de stat", a spus Falca. Primarul din Cluj-Napoca a refuzat sa aiba un punct de vedere in acest sens, sustinand ca asteapta sa fie adoptat bugetul.

Cele mai citite

Eșarfele și cultura: cum sunt purtate eșarfele în diferite colțuri ale lumii

Eșarfele sunt mult mai mult decât simple accesorii vestimentare; ele reprezintă simboluri culturale, tradiții și identități naționale în diverse colțuri ale lumii. De-a...

Ilham Aliyev, președintele azer: Armenia e un „stat fascist”

Președintele azer Ilham Aliyev a catalogat Armenia drept un „stat fascist” și amenință că va „distruge” această țară dacă nu va fi imediat dezarmată,...

4 elemente esențiale în designul unei băi pentru un aspect elegant

Pentru a oferi o experiență cât mai plăcută, noi și partenerii noștri folosim tehnologii precum cookie-urile pentru a stoca și / sau a...
Ultima oră
Pe aceeași temă