Oficialii din structurile şi companiile de stat sunt solicitaţi să-şi doneze indemnizaţiile şi cel puţin 25% din venituri într-un fond de solidaritate. În cazul lor, tăierile nu se fac prin lege.
Ministrul Economiei Adriean Videanu a anunţat că îi va da afară pe toţi oficialii din Consiliile de Administraţie şi Adunările Generale ale Acţionarilor din companiile de stat dacă aceştia nu îşi vor dona indemnizaţiile de participare într-un fond de solidaritate pentru atenuarea „suferinţei pensionarilor”. „E o prestaţie legală în CA şi AGA, dar am decis ca de la 1 iunie, toate sumele, cu excepţia salariului de bază care le revine de drept, să fie donate în fondul de solidaritate”, a declarat Adriean Videanu. El a precizat că la Trezorerie va fi deschis un cont unde vor fi vărsate toate donaţiile mai-marilor din ministere şi companii ale statului, neafectaţi de tăierile de venituri prin acordul cu FMI. Fondul de la Trezorerie va fi administrat de Ministerul de Finanţe, iar ministrul Economiei susţine că destinaţia banilor – „zeci de milioane de euro încă din prima lună” – va fi echilibrarea fondului de pensii.
Potrivit datelor oficiale, veniturile multor responsabili de la Ministerul Economiei depăşesc salariul de ministru (circa 7600 de lei). Unii directori generali primesc salarii brute de circa 8-10.000 de lei lunar, patru din cinci secretari de stat îşi completează salariile brute lunare de circa 6.600 lei, cu venituri nete de între 8.000 şi 22.000 de lei prin prezenta în diferite structuri de la nivelul Ministerului. În plus, mulţi dintre cei 305 de consilieri (din 750 de angajaţi) primesc substanţial mai mult decât ministrul (până la 8000 de dolari brut).
Ameninţarea ministrului privind eventuale demiteri nu este însă clară în privinţa tuturor sumelor în plus faţă de salarii. Adriean Videanu se referă în primul rând la indemnizaţia de şedinţă în CA care este de numai 48 de lei. În privinţa sumelor mari, ministrul spune că „o să găsim soluţii”, „inclusiv directorii care fac obiectul contractului colectiv de muncă vor participa cu cel puţin 25% din aceste sume”.
Finanţele ar fi renunţat la Consilii de Administraţie
Declaraţii aspre făcuse la jumătatea lunii mai şi ministrul de Finanţe, Sebastian Vlădescu. La 14 mai, el a emis chiar un ordin intern prin care cerea ca toţi secretarii de stat şi membrii cabinetelor lor să se retragă din CA şi AGA ale statului. Ordinul a fost însă anulat la 25 mai de un alt ordin (nr. 1729) prin care acestor responsabili li s-a cerut numai să-şi doneze indemnizaţiile. Astfel, secretarul de stat, Graţiela Iordache rămâne preşedinte al Consiliului de Supraveghere al AVAS, membru la Fondul Proprietatea sau membru în Consiliul Economic şi Social, cu un venit de peste 250.000 lei pe an. Secretarul de stat, Bogdan Drăgoi, îşi păstrează şi el poziţiile de preşedinte al CIFGA la Eximbank sau în CA la Fondul Proprietatea, câştigând anual peste 240.000 de lei. Ordinul de la 25 mai îşi are de altfel corespondentul şi la ministerul lui Adriean Videanu de unde şeful de cabinet al ministrului, Marian Ţurlea susţine că la şedinţa Executivului, şi nu la nivelul fiecărui minister, s-a decis ca oamenii Guvernului să rămână în CA şi AGA, cu condiţia să-şi doneze indemnizaţiile. Astfel, Ţurlea îşi păstrează fotoliile de membru în CA la Romaero, Romgaz, Distrigaz, Hidrelectrica, pentru care a încasat anul trecut 256 433 lei.
Unii miniştrii şi-au luat măsuri din timp
La Comunicaţii, ministrul Gabriel Sandu, nu are nici un secretar de stat în C.A-uri, întrucât a interzis din proprie iniţiativă cumulul celor două funcţii încă de la începutul anului. În ceea ce-i priveşte pe consilieri şi/sau pe membrii cabinetelor din instituţie, Sandu spune că nu-i va constrânge să renunţe la fotoliile din C.A-uri, dar îi obligă să-şi doneze veniturile la fondul Solidaritatea. „Vor face asta liber consismţit, nu e nevoie să semnez vreun ordin. Membrii cabinetelor fac politică, nu le poţi interzice să facă parte din Consiliile de Administraţie, cu atât mai mult cu cât unele posturi trebuie ocupate prin lege”, a declarat pentru România liberă, ministul Comunicaţiilor. Totuşi, acest minister nu este un performer al tăierilor de cheltuieli în 2010. Cheltuielile de personal ale instituţiei prevăzute pentru acest an sunt de circa două ori mai mari decât cele de anul trecut.
La Educaţie, ministerul nu a trimis nici un angajat în Consilii de Administraţie. „Nici un consilier şi nici un secretar de stat nu fac parte din C.A-uri. Acolo am trimis numai specialişti cu expertiză tehnică în domeniu”, a afirmat ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu.
Pe de altă parte, organizaţia de tineret a PDL a anunţat că a strâns 30.000 de lei pe care îi va dona în fondul de solidaritate. În replică, tineretul social democrat strânge bani şi pentru pensionari, dar şi pentru „bunăstarea personală a membrilor cabinetului Boc”.