7.3 C
București
marți, 24 decembrie 2024
AcasăSportCum explică fostul ministru al Justiției, Robert Cazanciuc, prezența unui ofiter SRI...

Cum explică fostul ministru al Justiției, Robert Cazanciuc, prezența unui ofiter SRI în arhiva SIPA: Se defectase un bec

 

Robert Cazanciuc, fost ministru al Justiției, a precizat, joi, după ce ministrul Tudorel Toader a precizat numele celor care au intrat în arhiva SIPA, că în anul 2013, accesul s-a făcut pentru că depozitarul arhivei, Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP), sesizase ministerul Justiției din cauză că s-a defectat un bec, informează Agerpres.

„ANP, depozitarul arhivei, a sesizat Ministerul Justiției cu privire la faptul că sistemul de supraveghere video, exterior locației, a indicat faptul că pe holul de acces către camerele sigilate în care erau depozitate documentele arhivei SIPA este posibil să se fi defectat un corp de iluminat. Prin ordin al MJ s-a constituit o comisie alcătuită din persoane autorizate legal pentru zone cu restricții de acces", a precizat Robert Cazanciuc, pentru Agerpres.


Citește și: Cine sunt persoanele care au avut acces la arhiva SIPA. Pe lista publicată de Ministerul Justiției apare Horia Georgescu, fost șef al ANI, și Florian Andronache, un fost ofițer SRI

Aproximativ 25 de persoane au vizitat, între 2007 – 2013, arhiva SIPA, potrivit listei publicate, joi, de Ministerul Justiției. Ultima vizită în arhiva SIPA a avut loc în 2013.


Fostul ministru a mi precizat că „membrii acestei comisii au avut acces exclusiv pe holul exterior camerelor sigilate în care era depozitată arhiva SIPA".

„Au constatat că un bec se defectase, au procedat la înlocuirea lui, au constatat că toate sigiliile camerelor din holul respectiv erau intacte, au părăsit locația și au consemnat aceste operațiuni administrative într-un proces verbal, depus la compartimentul de specialitate. Așadar, membrii acestei comisii au avut un rol strict administrativ, nu au intrat în niciuna din încăperile în care se aflau documente ale arhivei SIPA, nu au intrat în contact cu niciun fel de document, dosar, hârtie, obiect din arhivă", a mai spus Robert Cazanciuc.

Ministerul Justiției a publicat joi lista celor care au vizitat arhiva SIPA, printre numele care apar pe aceasta figurând cel al Laurei-Iulia Scântei, vicepreședinte al Senatului, și cel al lui Horia Georgescu, fost șef al ANI. Potrivit sursei citate, în 2013 s-a intrat o singură dată în arhivă, pe 13 decembrie, și au avut acces: Florian-Teodor Andronache, Marius Ștef, Adrian Oltenaș, Nicolae Tiliban.



Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a făcut, joi, primele precizări după publicarea listei cu persoanele care au accesat arhiva SIPA.

Întrebat de ce nu există informații despre comisia din 2006, condusă de Monica Macovei, Tudorel Toader a afirmat:„Eu nu am de unde să știu de ce nu s-au consemnat datele de atunci”, subliniind că sunt mai mult de 22 de accesări ale arhivelor, dar că este vorba de informații secrete.



 

Cele mai citite

PSD pregătește schimbarea la conducerea ANS. Thomas Moldovan, în locul Elisabetei Lipă

Elisabeta Lipă nu mai poate conduce Agenția Națională pentru Sport, după ce a fost aleasă deputat, iar PSD îl pregătește pe Thomas Moldovan, fost...

Marcel Ciolacu: Dobânzile externe la care se împrumută România au început deja să scadă

Premierul a lansat un mesaj de încredere către mediul privat românesc și investitorii străini În cadrul primei ședințe a Cabinetului, premierul a subliniat importanța stabilității...

Cel mai lung tunel din România rămâne, încă, un vis. Finalizarea proiectului ar putea întârzia până după 2033

Investiția de aproape un miliard de euro rămâne incertă, din cauza lipsei fondurilor și a birocrației Construcția celui mai lung tunel feroviar din România, care...
Ultima oră
Pe aceeași temă