Ambasadorul Germaniei la Bucureşti Werner Hans Lauk a declarat, joi, că are impresia că în România căile de comunicare dintre politică şi mass-media sunt mult mai puţin consistente decât cele din Germania, iar o serie de structuri, precum cele de reprezentare a jurnaliştilor, nu au fost consolidate, scrie Mediafax.
Werner Hans Lauk a explicat organizarea unui seminar pentru jurnaliştii germani şi români prin faptul că ziariştii sunt cei "care-i informează zilnic pe oameni", "cei care comentează evenimentele şi discursurile publice" şi cei care contribuie "în mod esenţial la formarea opiniei publice".
"Fără conexiunea pe care dumneavoastră o aveţi cu fiecare cetăţean în parte, atât diplomaţia cât şi politica sunt practic de neconceput", a declarat Lauk, în deschiderea seminarului "Jurnalismul în România şi Germania: Provocări comune şi caracteristici naţionale", care se desfăşoară joi şi vineri la Bucureşti.
Diplomatul german a apreciat că între jurnalismul din Germania şi cel din România există anumite similitudini, dar că există şi numeroase particularităţi, care pot fi explicate, în parte, prin istoria fiecăreia dintre cele două ţări.
"Unele structuri pe care noi le considerăm de la sine înţelese încă nu au apucat să se instituie în România în aceeaşi măsură", a spus ambasadorul, referindu-se la reprezentarea profesională a breslei sau la autocontrol.
"Inclusiv căile de comunicare dintre politică şi mass-media mi se par uneori a fi aici în România mult mai puţin consistente decât cele pe care le cunosc eu în Germania. Şi când spun aceasta nu doresc să dau niciun fel de calificative", a punctat Werner Hans Lauk.