21.1 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSportCum a obţinut Adrian Năstase jumătate de milion de euro într-un an...

Cum a obţinut Adrian Năstase jumătate de milion de euro într-un an şi ce şanse are să iasă din închisoare

Peste jumătate de milion de euro a obţinut Adrian Năstase anul trecut din vânzarea pădurii pe care o avea la Corbeanca şi a unor cote-părţi din apartamentele moştenite de Dana Năstase, după cum reiese din declaraţia de avere a fostului premier, depusă pe site-ul Camerei Deputaţilor cu cinci zile înainte de a fi condamnat.

Adrian Năstase a vândut pădurea situată lângă Bucureşti cu 355.000 de euro către o firmă care are ca obiect principal consultanţa pentru afaceri şi ca activităţi secundare fabricarea parchetului şi a altor produse de tâmplărie. Societatea este deţinută de o companie din Elveţia şi este administrată de un român cu cetăţenie franceză.

Familia Năstase a intrat în posesia terenului forestier din Corbeanca în 1999, dar presa centrală a relatat că proprietatea respectivă a fost dobândită în condiţii suspecte. „Dana Năstase a cumpărat pădurea de la Roxana Bichel, fost demnitar în guvernul Năstase. Aceasta îl dobândise în urma unor achiziţii făcute la Săcele şi pe care le-a schimbat cu 2,35 hectare lângă Bucureşti”, scria presa în 2006.

Ministerul Agriculturii a anulat iniţial schimbul, după ce corpul de control a ajuns la concluzia că a fost realizat ilegal, deoarece „schimbul propus nu prezintă avantaje pentru fondul forestier”. Dar Romsilva nu a mai făcut demersurile pentru a recupera pădurea, potrivit jurnaliştilor, iar Bichel a vândut o parte din teren Danei Năstase.

Banii, în două conturi bancare din România

Din declaraţia de avere a fostului premier, reiese că Adrian Năstase împreună cu soţia sa au vândut şi o parte din moştenirea acesteia din urmă pentru 195.000 de euro. Activele înstrăinate sunt cotă-parte de 1/4 dintr-un apartament, şi câte o jumătate alte două apartamente.

Înainte de vânzarea acestor bunuri, Năstase mai avea în conturi 835 de Euro şi 7.896 de lei, potrivit aceleiaşi declaraţii de avere. În declaraţia de avere este menţionată şi o bursă de studii pentru copii de 40.000 de euro de la Fundaţia Dimitrie Sturdza. De asemenea, Dana Năstase a obţinut 194.900 lei din produse agricole.

Unde sunt 150.000 de ouă

„România liberă” a relatat în martie anul acesta că de fapt produsele agricole amintite în declaraţia de avere nu există în realitate. Astfel, deşi chiar Adrian Năstase ne-a declarat că în ultimii doi ani a obţinut 150.000 de euro din vânzarea ouălor, în realitate ferma sa de găini de la Cornu nu mai funcţionează de foarte mult timp.

Ce şanse are Năstase să iasă din închisoare

Deliberările pentru o eventuală eliberare a lui Adrian Năstase sub forma unei întreruperi a executării pedepsei de doi ani de închisoare cu executare, dată de Curtea Supremă fostului premier, s-ar putea amâna pentru vacanţa judecătorească din iulie. Asta deşi la Tribunalul Bucureşti se discută, astăzi cererea formulată de Daniela Năstase, în numele soţului ei Adrian Năstase, de amânare a executării pedepsei. Surse judiciare au explicat pentru RL că solictarea de amânare a rămas fără obiect.

„În mod normal, cererea de amânare nu mai are obiect întrucât inculpatul a început deja executarea pedepsei. Acum trebuie făcută o nouă cerere, de întrerupere a executării pedepsei, pentru că sunt două instituţii juridice diferite ca şi însemnătate. Ar mai fi o şansă, care ţine de modul cum e formulată cererea de amânare, ca această din urmă cerere să fie recalificată ca fiind o cerere de întrerupere să se judece”, au declarat pentru RL surse judiciare.

Avocaţii lui Năstase, în frunte cu Ion Cazacu, au spus că au făcut cerere de amânare a executării pedepsei din cauze medicale. Dacă temeiul nu se schimbă peste noapte, Adrian Năstase ar trebui să urmeze mai mulţi paşi. În primul rând, este nevoie de o expertiză medico-legală din care să rezulte că inculpatul suferă de o boală gravă care-l pune în imposibilitatea de a executa pedeapsa.

În acest caz, executarea pedepsei s-ar amâna până când starea de sănătate a condamnatului se ameliorează, astfel încât pedeapsa să poată fi pusă în executare. Cererea de amânare/întrerupere a executării pedepsei nu poate fi admisă dacă se constată că tratamentul condamnatului se poate efectua sub pază permanentă, în condiţiile prevăzute de art. 1391, care se aplică în mod corespunzător.

Pe de altă parte, Tribunalul Bucureşti a amânat ieri, pentru data de 25 iulie, cererea de întrerupere a executării pedepsei, formulată de un alt condamnat din „lotul Năstase”, Cristian Vasile.

Cele mai citite

Primăria București organizează o licitație pentru un împrumut de 69,6 milioane lei

ING Bank România, BRD - Groupe Societe Generale, UniCredit Bank România și Raiffeisen Bank România participă la licitația organizată de Primăria Municipiului București (PMB)...

A intrat cu o armă în sediul AUR din Drobeta Turnu Severin. Bărbatul a fost reținut

Un bărbat a intrat cu pistolul în sediul AUR din Drobeta Turnu Severin, acesta fiind reținut ulterior de polițiști. Individul a pus arma pe...

Soarele, partener de afaceri: A demarat Programul Casa Verde Panouri Fotovoltaice

Administraţia Fondului pentru Mediu lansează sesiunea de înscriere cu un buget record de aproximativ două miliarde de lei. Fondurile alocate primei etape a programului, pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă