7 C
București
vineri, 3 ianuarie 2025
AcasăSportCulisele şedinţei de la Cotroceni. Pe ce miniştri s-a supărat Băsescu

Culisele şedinţei de la Cotroceni. Pe ce miniştri s-a supărat Băsescu

Patru miniştri au primit marţi cartonaşe galbene de la preşedintele Traian Băsescu pentru activitate nesatisfăcătoare. Elena Udrea a fost singura care a primit laude, iar Sebastian Vlădescu încurajări.

 

Comunicatul sec al Preşedinţiei şi declaraţiile zgârcite ale miniştrilor Cabinetului Boc după consultările de marţi de la Cotroceni s-au vrut a fi doar o perdea de fum pentru opinia publică. De fapt, discuţiile din spatele uşilor închise au fost tensionate şi s-au finalizat cu ordine clare trasate de şeful statului membrilor Executivului, au declarat pentru România liberă, surse oficiale. Cea mai importantă sarcină o are ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, căruia preşedintele Băsescu i-a cerut să negocieze cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional ridicarea deficitului bugetar cu aproape două procente, de la 5,9% la 7% din PIB, cu condiţia ca banii să fie direcţionaţi strict către investiţii în infrastructură. De altfel, ministrul Vlădescu a primit încurajări de la Traian Băsescu, care l-a asigurat de „tot sprijinul său”.  Mesajul preşedintelui vine în contextul în care discuţiile despre posibile remanieri sunt tot mai intense, iar şeful Finanţelor figurează printre personajele centrale în mai toate scenariile pe acest subiect.

În pofida declaraţiilor oficiale potrivit cărora nu s-a discutat despre remanieri, se pare că Traian Băsescu ar fi transmis semnale către trei miniştri. Adriean Videanu şi Radu Berceanu au fost mustraţi pentru activitatea nesatisfăcătoare de la Economie şi Transporturi, mai ales la capitolul investiţii. La partea de reducere a cheltuielilor de personal (principala temă de pe agenda oficială a consultărilor) ministrul Economiei susţine că e în grafic. El a declarat ieri, într-o conferinţă de presă că instituţia pe care o conduce are peste 700 de angajaţi, faţă de 896 câţi erau la instalarea sa în funcţie, evitând însă să menţioneze dublarea primelor de vacanţă pentru subordonaţii săi.

Berceanu şi Videanu au primit bile negre şi pentru absorţia de fonduri europene şi li s-a cerut să-şi accelereze eforturile n condiţiile în care „toţi suntem de acord că aici lucrurile ar trebui să stea mai bine”, după cum s-a exprimat unul dintre miniştrii contactaţi de RL. Totuşi, ministrul Internelor, Vasile Blaga stă cel mai prost la acest capitol şi a primit şi el atenţionare de la Băsescu.  În schimb, Elena Udrea, campioană la atragerea de bani comunitari a primit laude de la preşedintele Băsescu. El a apreciat şi activitatea ministrului Dezvoltării şi Turismului pe investiţii.

Şi ministrul Şeitan a primit teme

Un alt ministru certat de preşedinte a fost Mihai Şeitan căruia i-a reproşat din nou numărul mare de asistaţi sociali, care încasează bani de la stat de la mai multe instituţii simultan. Pentru a sublinia haosul din sistem, şeful statului a venit pregătit cu patru rapoarte diferite de la patru instituţii diferite care ar fi trebuit să reflecte situaţia asistaţilor sociali din ţară. În acest context, el i-a dat ministrului Muncii temă pentru acasă să modifice legea 416/2001 a venitului minim garantat dar şi crearea unui sistem unic de monitorizare a veniturilor asistaţilor sociali. „În acest moment sunt foarte  mulţi oameni care primesc ajutoare şi de la primărie şi subvenţii pentru încălzire şi mai au şi venituri din agricultură, dar nu pot fi urmăriţi îndeaproape pentru că nu există un astfel de sistem”, ne-au explicat sursele citate. În privinţa concedierilor, preşedintele Băsescu le-a cerut miniştrilor să pregătească în trei săptămâni planuri de restructurare a fiecărui minister, ceea ce s-a întâmplat anul trecut.

Băsescu îl vrea pe Boc mai ferm

În ceea ce-l priveşte pe premierul Emil Boc,  Traian Băsescu i-ar fi cerut premierului doar să fie mai ferm în decizii. Primul ministru a declarat ieri, după şedinţa de Guvern că nu s-a discutat nimic la Cotroceni despre revocări de miniştri.

Cele mai citite

ROBOR la 3 luni deschide anul 2025 la 5,92%: Stabilitate față de finalul anului trecut

Indicele ROBOR la 3 luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de mai 2019, își menține nivelul de 5,92%...

România, în topul celor mai bune destinații europene pentru investiții imobiliare în 2025

România se află pe locul al treilea în clasamentul celor mai bune țări europene pentru investiții în proprietăți în 2025, conform unui raport recent...

Noi obligații de raportare pentru companiile locale: cifra de afaceri realizată în România, evidențiată separat

Companiile care depun raportări contabile anuale la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) vor fi obligate, începând cu anul 2025, să evidențieze într-o rubrică...
Ultima oră
Pe aceeași temă