Reforma justitiei si combaterea coruptiei, decise prin referendum
Poporul va putea fi consultat, prin referendum, asupra unor masuri deosebite cum ar fi reforma justitiei, combatarea coruptiei si strategia de dezvoltare sociala. Guvernul a modificat Legea referendumului prin ordonanta de urgenta, motivand ca „democratia constitutionala presupune si consultarea directa a poporului”. Premierul Tariceanu a declarat ca ordonanta de urgenta a Guvernului a largit sfera de aplicare a Legii referendumului, inclusiv pe chestiuni legate de reforma Justitiei. Tariceanu nu a dorit sa precizeze daca romanii vor fi chemati totusi la un astfel de referendum, in conditiile in care legislatia a fost deja stabilita. „Daca am dat legea, nu inseamna ca se intampla a doua zi”, a spus premierul.
„O Romanie condusa prin ordonante militare?”
„Starea de alerta” si „situatia de urgenta”, total diferita de „starea de urgenta”, sunt suficiente pentru situatia grava in care se afla unele zone ale tarii din cauza inundatiilor devastatoare, a precizat presedintele Traian Basescu luni seara intr-o emisiune la postul public de televiziune. Seful statului a explicat si de ce a refuzat sa declare starea de urgenta, asa cum i-au cerut liderii opozitiei. „Ar fi fost o mare greseala”, a declarat presedintele, argumentand prin existenta unui „risc major” ca Romania sa fie „condusa prin ordonante militare”. „Ne-ar fi fost foarte greu si pe plan extern s-o explicam”, a precizat Basescu, subliniind totodata ca solicitarea instituirii starii de urgenta a constituit o capcana. „Si asa sunt foarte multi cei care au impresia ca pasiunea presedintelui Basescu este sa introduca dictatura”, a apreciat seful statului, adaugand ca s-ar fi ajuns la o discreditare totala exact din partea celor care astazi acuza neinstituirea starii de urgenta. „Consider ca este una din capcanele catre care s-a urmarit sa fiu indreptat”, a mai spus presedintele referitor la cererea expresa a liderilor pesedisti. Basescu a explicat si ca in situatia starii de urgenta CSAT devine „institutia care ia decizii”, astfel ca civilii ajung sub comanda militara, invers decat este acum.
Tariceanu, obligat de Iliescu sa se prezinte luni la Parlament
Premierul Calin Popescu Tariceanu va da luni, 25 iulie, cu subsemnatul in fata senatorilor pentru a prezenta situatia in care se afla zonele afectate de inundatii si principalele decizii pe care Executivul le-a luat pentru ajutorarea sinistratilor. Plenul Senatului a adoptat ieri cu o larga majoritate chemarea la raport a premierului in urma unei propuneri venite din partea senatorului PSD Ion Iliescu. Pe un ton agresiv, Iliescu a cerut „sa se transmita din partea Senatului o solicitare catre Guvern pentru a se prezenta o scurta informare asupra situatiei din tara”. Prinsi pe picior gresit, senatorii Aliantei au incercat sa contraatace prin liberalul Viorel Arion, care si-a informat colegii ca „oricum Guvernul ar fi facut luni o informare in Senat”. In aceste conditii, Nicolae Vacaroiu a supus la vot chemarea in fata Parlamentului a lui Tariceanu. Trebuie precizat ca numele premierului a fost clar nominalizat, astfel incat acesta nu isi va putea trimite un reprezentant, fiind nevoit sa se prezinte personal. Nimeni nu si-a pus problema cine va mai tine informarea senatorilor daca Tariceanu demisioneaza pana luni.