7.1 C
București
marți, 26 noiembrie 2024
AcasăSportCu ce merg partidele la Cotroceni

Cu ce merg partidele la Cotroceni

Disensiunile din coaliţia la putere, născute o dată cu proiectul PDL de reorganizare administrativă a ţării în opt super-judeţe, nu numai că nu s-au atenuat, dar au fost accentuate de modificările aduse în Parlament Statutului minorităţilor naţionale. Iar declaraţiile politice din ultimele zile, presărate cu avertismente, nu au făcut decât să pună şi mai mult gaz pe foc.

Cum liderii coaliţiei nu au reuşit să ajungă la o înţelegere în privinţa reorganizării administrative, în pofida şedinţelor repetate, fiecare partid merge practic la Cotroceni cu propriile doleanţe. În timp ce democrat-liberalii susţin necesitatea unei reorganizări rapide, udemeriştii insistă să le fie luat în calcul propriul proiect, cel cu 16 regiuni, sau măcar să se amâne discutarea acestui subiect spinos. „Credem că proiectul nostru este mai viabil. Noi avem un proiect scris, în timp ce celălalt proiect încă nu l-am văzut. L-am discutat, dar nu este aprobat în coaliţie”, a punctat ministrul Sănătăţii, Cseke Attila. Reprezentantul UDMR a avansat ca argument în favoarea proiectului Uniunii şi faptul că acesta s-a afla într-o fază mai avansată a procedurii parlamentare, trecând deja de Senat. Numai că Cseke Atilla a „uitat” să spună că proiectul UDMR privind regionalizarea a fost adoptat tacit de Senat şi conţine cu totul alte propuneri decât cele dorite de PDL (nu se spune nimic de desfiinţarea actualelor judeţe, ci doar de dublarea numărului regiunilor de dezvoltare, astfel încât una din regiuni să fie formată din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş).

„Noi ne-am păstrat şi ne păstrăm punctul nostru de vedere. Este inacceptabil să fie opt mari judeţe. (…) Eu nu ştiu care este poziţia membrilor PDL. Eu ştiu care este poziţia premierului, nu poziţia celorlalţi membri PDL”, a declarat şi liderul senatorilor UDMR, Fekete Andras Levente.

Întrecerea declaraţiilor despre proteste şi „sânge pe străzi”

Dacă liderii PDL de la centru s-au abţinut să dea replica preşedintelui UDMR, Kelemen Hunor, care vorbea despre posibilitatea unor proteste în Harghita şi Covasna, democrat-liberalii din teritoriu s-au dovedit mult mai vocali. „Cred că ăsta este ţelul, totuşi, pentru care militează Kelemen Hunor şi UDMR, pentru o regiune liniştită şi prosperă. Dacă nu acesta este şi, practic, se doreşte un viitor Kosovo, atunci măcar să spună foarte clar de la început că ăsta este ţelul şi ştim cu toţii ce avem de făcut: ori punem toţi mâna pe arme, ori plecăm cu toţii către alte zone, mai liniştite, ale ţării sau ale lumii”, a declarat liderul PDL Covasna, Dan Manolăchescu. „Eu sunt convins că nimeni nu doreşte ieşirea noastră de la guvernare. Vorbesc de coaliţie, bineînţeles că alţii doresc”, a fost răspunsul venit din tabăra UDMR, din partea ministrului Culturii. La rândul său, ministrul Lazslo Borbely a catalogat afirmaţiile liderului PDL Covasna drept „iresponsabile”.

Schimbul de replici acide vine în contextul în care, în Comisia pentru drepturile omului din Camera Deputaţilor şi, ulterior, în şedinţa coaliţiei, democrat-liberalii şi udemeriştii s-au contrat serios pe marginea unor prevederi din Statutul minorităţilor naţionale. Este vorba, în primul rând, de articolul care interzice modificarea limitelor administrativ-teritoriale în defavoarea ponderii minorităţilor naţionale. La propunerea PDL, articolul a fost modificat, în Parlament, în sensul că pot fi modificate limitele, dar fără a fi încălcate drepturile minorităţilor. În urma discuţiilor, la nivelul coaliţiei a fost format un grup de lucru format din reprezentanţi ai partidelor la putere.

Liderii UDMR îşi menţin intenţia fermă ca Statutul să fie adoptat până la sfârşitul actualei sesiuni (adică, până la sfârşitul acestei luni), aşa cum este prevăzut în protocolul semnat cu PDL. Fie prin încheierea procedurii parlamentare, fie printr-o asumare a răspunderii Cabinetului Boc. În caz contrar, liderii Uniunii nu exclud o discuţie despre ieşirea de la guvernare.

În cazul în care PDL ar accepta o nouă angajare, la presiunea UDMR, Emil Boc riscă însă ca şi Uniunea Naţională pentru Progresul României să solicite ca Executivul să-şi asume răspunderea pe un proiect propriu, cel privind impozitarea averilor mari. „Dacă asumăm răspunderea pe orice, atunci o să cer şi eu asumare pe legea noastră”, a declarat, pentru realitatea.net, vicepreşedintele UNPR, Eugen Nicolicea.

USL aţâţă UDMR împotriva PDL

„UDMR are decizia în mână în Parlament, nu în stradă”, a transmis Uniunii liderul PNL, Crin Antonescu, amintind de moţiunea de cenzură pe care opoziţia o va depune împotriva Guvernului Boc, în cazul unei asumări a răspunderii pe proiectul reorganizării teritoriale.

În ceea ce priveşte consultările de la Cotroceni, liderii USL merg cu ideea că revizuirea Constituţiei trebuie discutată după alegerile parlamentare de la sfârşitul lui 2012 (prelungind practic, cu încă patru ani, actuala formulă bicamerală a Parlamentului), iar că reorganizarea administrativă nu trebuie făcută deloc. „Noi spunem clar, îi vom spune şi lui Traian Băsescu: nu se desfiinţează judeţele, nu e aceptabilă nici o formă cu opt judeţe mari, nici cu 16 judeţe mari. Lucrurile trebuie să rămână din punct de vedere administrativ aşa cum sunt”, a declarat Antonescu.

La rândul său, şeful social-democraţilor, Victor Ponta, spune că reprezentanţii USL vor încerca să impună pe agenda de discuţii cu preşedintele Traian Băsescu „domenii cheie ale vieţii societăţii”, precum situaţia economică, corupţia de la ANAF, blocajul de la Consiliul Superior al Magistraturii şi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Cele mai citite

Deputatul Silviu Vexler mesaj către Călin Georgescu : Delirul mistic-religios şi antisemit și teoriile conspirative nu pot schimba istoria şi realitatea

Preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, deputatul Silviu Vexler, i-a transmis, luni, candidatului la alegerile prezidenţiale Călin Georgescu, plasat pe locul întâi la primul...

Barcelona, mare favorită să îl transfere pe supergolgheterul Viktor Gyokeres! Planul inedit al catalanilor

FC Barcelona este dispusă să ofere 70 de milioane de euro pentru Viktor Gyokeres, starul lui Sporting Lisabona, dar intenționează să îl lase împrumutat...

Indicele ROBOR la 3 luni continuă să crească, ajungând la 5,87%

Indicele ROBOR la 3 luni, folosit pentru calculul dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de mai 2019, precum și pentru creditele acordate...
Ultima oră
Pe aceeași temă