Europarlamentarul PDL Cristian Preda scrie pe blogul personal că actualul preşedinte al PDL, Vasile Blaga, prin moţiunea pe care a lansat-o joi pentru reconfirmarea la şefia partidului democrat, va fi o victimă sigură a premierului Victor Ponta.
Mai exact, Preda îl acuză pe Blaga că a prezentat o moţiune care este copiată după cea cu care a câştigat şefia PDL şi în urmă cu şapte luni.
Citeşte şi Blaga: Ne propunem câştigarea alegerilor viitoare şi revenirea la guvernar
„Vasile Blaga şi-a lansat azi moţiunea cu care doreşte să fie reconfirmat la şefia PDL. Titlul acesteia este “România dreaptă. PDL – dincolo de lozinci” şi are 32 de pagini, dintre care două sunt ocupate de 100 de semnături ale susţinătorilor.Moţiunea depusă de acelaşi V. Blaga astă-vară se chema “Pentru o societate dreaptă”. Avea 22 de pagini, dintre care 4 cu 117 semnături ale susţinătorilor. Textul era tipărit ceva mai înghesuit, fără secţiuni şi pagini de titlu, cum e în cazul celei lansate azi.
Dincolo de cifre, atrage atenţia conţinutul. Textul din vară e preluat în iarnă, cu minime modificări si nesemnificative adăugiri. Moţiunea de azi e o coafare a celei de acum şapte luni. Întrucât pasajele comune sunt foarte numeroase, voi enumera doar diferenţele dintre textele 2012-2013:
Primul paragraf e identic. În al doilea, în loc de “la nivelul Uniunii Europene”, avem “la nivel european”. În al treilea: în loc de “gestionarea eficientă” avem “conducerea eficientă”. Al patrulea paragraf din iunie 2012 devine al cincilea în martie 2013. Şi invers. Următoarele două paragrafe sunt identice în cele două texte.
Urmează, în sfârşit, un text nou, de două rânduri şi jumătate, despre capitalism şi taxarea iniţiativei private. Vin apoi 21 de pasaje 100% identice. Imediat după aceea, avem parte de o noutate: în loc de “acţiunea politică a PDL va fi concentrată spre unificarea tuturor forţelor politice şi a organizaţiilor societăţii civile care împărtăşesc valorile şi principiile de dreapta şi centru-dreapta”, avem “acţiunea politică a PDL va fi concentrată spre coagularea tuturor forţelor politice de dreapta şi centru-dreapta şi stabilirea unui parteneriat pragmatic cu organizaţiile societăţii civile care împărtăşesc valorile şi principiile ideologice ale dreptei”.
În textul din 2013 vin apoi 4 pagini noi, care enumeră obiective pentru 2013-2014, 2013-2016 şi 2013-2020. Textul e atât de original încât un obiectiv precum “creşterea numărului de membri şi de simpatizanţi” apare şi ca obiectiv pentru 2013-2014 şi ca obiectiv pentru 2013-2016. Fără lozinci, desigur!
Ultimele trei pagini şi jumătate din moţiunea din iunie sunt reluate cu mici reformulări şi adăugiri, nu întotdeauna aşezate într-o ordine logică: aşa, de pildă, în secţiunea despre siguranţa cetăţeanului, un paragraf despre aderarea la spaţiul Schengen e urmat de unul despre intervenţia în caz de inundaţii şi cutremure.
În schimb, pasajul “obiectivele de politică externă susţinute de PDL urmăresc punerea în valoare cu eficacitate a drepturilor şi obligaţiilor ce decurg din statutul României de membru al UE şi NATO, în beneficiul cetăţenilor români” apare de două ori: o dată la pagina 22 şi apoi la pagina 28.
Apare, în schimb, o singură dată o frază care va marca istoria politică, nu doar de la noi, ci şi de aiurea, pentru că anunţă o revoluţie în comunicare: “PDL va dezvolta politici de comunicare biunivocă, atât dinspre societatea românească spre cea internaţională, cât şi dinspre organismele internaţionale spre România”.
Vă întrebaţi probabil dacă moţiunea lansată azi cuprinde vreo secţiune despre rezultatele obţinute de PDL, sub direcţia lui Vasile Blaga, în decembrie. Răspunsul e negativ. Analiza de două luni şi jumătate nu a produs vreo concluzie. Moţiunea preşedintelui PDL e o reluare neglijentă a viziunii de acum şapte luni. Crede cineva că o asemenea atitudine poate aduce partidului mai mult de 16%? În aceste condiţii, e oare Blaga un adversar pentru dottore? Sau o victimă sigură a acestuia?”, scrie Cristian Preda.
„O comparaţie a textului din 2013 cu cel al moţiunii susţinute de V. Blaga în 2011, atunci când l-a avut drept adversar pe Emil Boc, relevă faptul că acele 4 pagini pe care le-am considerat mai sus ca fiind noi – cele care împart obiectivele PDL în periaode distincte – sunt, de fapt, preluate ca structură şi, într-o anumită măsura, ca substanţă, din textul de acum doi ani. Anii indicaţi atunci erau 2011-2012, 2011-2014 şi 2011-2019.
Există, totuşi, o diferenţă susbtanţială. Dacă în 2011, Blaga susţinea ca obiectiv “câştigarea alegerilor prezidenţiale”, acum, ţelul e mai modest: “susţinerea unui candidat puternic la alegerile prezidenţiale din 2014″”, mai scrie Preda.