5.3 C
București
miercuri, 8 ianuarie 2025
AcasăSportCristian Preda: Poate ar fi bine ca miniştrii UDMR să fie trimişi...

Cristian Preda: Poate ar fi bine ca miniştrii UDMR să fie trimişi acasă?

Cristian Preda scrie, pe blogul său, că opoziţia faţă de revizuirea Constituţiei vine din partea UDMR, la fel ca în cazul altor proiecte, democrat-liberalul întrebând dacă maghiarii mai sunt în coaliţie sau avem un guvern minoritar şi dacă nu ar fi bine ca miniştrii UDMR „să fie trimişi acasă”, potrivit Mediafax.

„Aşa cum anticipam acum câteva zile, discuţia despre tratatul interguvernamental va conduce – în cel mai bun caz – la o revizuire a Constituţiei care nu va lua în seamă niciun alt aspect. Aceasta pare a fi principala concluzie a consultărilor de azi de la Cotroceni”, scrie Preda pe blogul său.

În opinia sa, arhitectura regimului e însă la fel de proastă ca şi filosofia bugetară care a dominat ani de-a rândul guvernarea, iar a bloca o revizuire comprehensivă e absurd.

„Opoziţia vine de la UDMR. Iar motivul pentru care maghiarii se opun e temerea lor că o modificare a Constituţiei va diminua numărul de aleşi de care dispun”, adaugă Preda.

El mai scrie că aceeaşi teamă explică şi blocarea proiectului de redesenare administrativă; aceeaşi teamă explică şi refuzul de a asuma o formulă majoritară pentru legislative; aceeaşi teamă explică veto-ul UDMR la legea votului pentru românii din străinătate, pentru că UDMR nu doreşte ca participarea să sporească într-atât încât Uniunea să nu mai treacă pragul de 5%, iar drepturile politice ale românilor din afara graniţelor sunt astfel grav atinse.

Cristian Preda consideră că, din aceste puncte de vedere, UDMR a început să facă o opoziţie la fel de dură ca şi USL la proiectele avansate de PDL.

„Mai sunt oare maghiarii în coaliţie? Sau avem, de fapt, un guvern minoritar, sprijinit când şi când de UDMR? Poate că ar fi bine atunci ca miniştrii maghiari să fie trimişi acasă? Sau ne apropiem de momentul unei schimbări mai ample?”, încheie Cristian Preda.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, miercuri, după consultările de la Cotroceni, că formaţiunea sa susţine amendarea Constituţiei doar pe tema acordului de uniune fiscală, el precizând că acest lucru se poate face când partidele ajung la un consens şi nu vor introduce alte elemente de amendare a Legii fundamentale.

Şeful statului a declarat că, după întâlnirile de miercuri, poate afirma că nu va exista niciun partid care să respingă ratificarea în timp util a acordului de uniune fiscală şi că, în cazul în care se va proba a fi necesară revizuirea Constituţuiei, aceasta se va face în timp util.

Cele mai citite

Claudiu Năsui dezvăluie că unii membri USR l-ar susține pe Nicușor Dan la alegerile prezidențiale

Vicepreşedintele USR, Claudiu Năsui, a declarat marți, 7 ianuarie, că în interiorul partidului condus de Elena Lasconi sunt oameni care doresc ca Nicuşor Dan...

Vladimir Putin pune condiții pentru intrarea Ucrainei în NATO: Retragerea soldaților americani din România și din alte țări din estul Europei

Președintele rus Vladimir Putin ar putea fi de acord cu aderarea Ucrainei la NATO, dar cu anumite condiții, printre care s-ar număra și plecarea...

Angel Tîlvăr: Nu se pune problema ca armata să devină obligatorie în România

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a declarat, marți seară, la Antena 3 CNN, că nu se pune problema ca armata să devină obligatorie în România....
Ultima oră
Pe aceeași temă