Preşedintele PNL Crin Antonescu a luat din nou în colimator atât Agenţia Naţională de Integritate (ANI) – despre care a spus că nu este o instanţă, astfel că nu are capacitatea de a da sentinţe -, cât şi pe şeful ANI, Horia Georgescu, despre care a spus că fie se lămuresc „nişte lucruri în ceea ce-l priveşte, fie pleacă”.
Invitat duminică seară la Antena 3, Crin Antonescu a atacat ANI referitor la cazul lui Mircea Diaconu. Liderul PNL a explicat că acest caz îl „apasă” în mod special pentru că el este unul dintre cei care au fost pentru intrarea lui Diaconu în politică.
Citeşte şi Horia Georgescu pentru AFP: Presiunile politice au devenit foarte AGRESIVE
„Cazul lui Mircea Diaconu mă apasă într-un mod special pentru că sunt unul dintre oamenii care au pledat pe lângă domnia sa să intre în politică. El e un om modest, eu l-am convins să vină în conducerea partidului. Nu are aere de vedetă, e un om care e dispus să muncească de jos, de la gradul de soldat. Este o mare pierdere, dar este o pierdere temporară. Dar trebuie să respectăm legile, şi chiar trecând prin toate aceste greutăţi, îşi va căuta dreptatea în continuare.
Când au început anchetele eu nu am cerut oprirea anchetelor, ci am cerut să se explice aceste anchete. Am cerut nişte lămuriri publice. În timp ce Parchetul General a dat un răspuns, CSM-ul m-a pârât la Instanţă care m-a acuzat de ruperea puterilor în stat. În ce-l priveşte pe domnul Georgescu, ori se lămuresc nişte lucruri în privinţa domniei sale, ori pleacă. ANI nu poate fi instanţă, poate să găsească faptul că suntem incompatibi, după care se merge în instanţă. ANI nu este o primă instanţă„.
Trebuie menţionat însă că, potrivit legii de organizare a Agenţiei Naţionale de Integritate, ANI nu dă sentinţe iar acuzaţiile aduse de către inspectorii de integritate pot fi atacate cu recurs.
Declaraţiile lui Crin Antonescu la adresa ANI şi a lui Horia Georgescu vin după ce, duminica trecută, invitat tot la Antena 3, s-a întrebat retoric cine şi de ce l-a numit în funcţie pe Horia Georgescu şi ce îl recomandă pentru postul pe care îl ocupă.
„Rolul instituţiei este foarte important. Se face foarte mare caz şi pe bună dreptate. Numai că am ajuns în situaţia de a confunda acest domn şi aceşti oameni cu instituţia în sine. Eu cred că aici lucrurile trebuie luate de la început şi ar trebui să vedem cine i-a numit pe aceşti domni acolo când instituţia s-a înfiinţat şi de ce. Da? Cine? De ce? Care, ce era în spatele activităţii profesionale, profilului, mă rog, public, moral al acestui domn ca să-l recomande pentru asemenea postură. După aceea cum a fost menţinut, care a fost răspunsul pe care l-a dat sau nu l-a dat, de câte ori au existat aceste acuzaţii sau suspiciuni din ce în ce mai accentuate de partizanat politic, lucrurile culminând cu această ispravă, cu prima zi a campaniei electorale care, chipurile, denunţă domnia sa patru miniştri incompatibili şi după aceea oamenii prezintă lucrurile.
Eu cred că astfel de oameni au foarte multe relaţii, îşi construiesc relaţii în toate partidele şi că, de fapt, asta înseamnă sistemul. Noi am trăit foarte multă vreme cu spaima că oameni bătrâni, oameni vechi, oameni care veneau din sistemul comunist, din sistemul securist de la mama lui continuă să-şi pună amprenta, continuă să ne împiedice să evoluăm, continuă să ne facă necazuri. Constatăm că vine generaţia următoare, generaţia copiilor, generaţia acestor domni care sunt foarte prieteni între ei, pe toate partidele, pe toate direcţiile, pe toate instituţiile şi care reprezintă, nu-i aşa, democraţia, statul de drept sau cine ştie ce altceva. Lucrurile astea trebuie tranşate foarte clar, foarte limpede.
Dumneavoastră faceţi un lucru extraordinar, punând astfel de probleme şi cred că de aici încolo ar trebui răspunsuri de la dânşii, ar trebui răspunsuri de la Ministerul Justiţiei, ar trebui răspunsuri în legătură cu aceste lucruri de la primul-ministru şi ar trebui răspunsuri sau poziţii publice şi de la oameni care, din partea unor instituţii internaţionale, pe bună dreptate ne spun ‘Nu vă atingeţi de ANI, ANI este foarte importantă, ANI trebuie să-şi facă datoria, ANI trebuie lăsată în pace, nu faceţi presiuni politice’. Perfect, dar să ne spună ce cred despre asta. Ce cred despre prezenţa unui asemenea domn şi cât este, dacă este obligat statul român să ţină asemenea oameni în funcţii doar pentru că i-a pus ştiu şi eu cine i-a pus?”, declara atunci Crin Antonescu.