11.1 C
București
marți, 8 octombrie 2024
AcasăSportCrin Antonescu: Avem obligaţia să revigorăm USL

Crin Antonescu: Avem obligaţia să revigorăm USL

Liderul PNL, Crin Antonescu, a declarat că PSD şi PNL au obligaţia să revigoreze Alianţa Socialist-Liberală pentru a respecta toate promisiunile făcute românilor.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat joi, la începutul primei şedinţe a conducerii liberale din acest an, că el crede „cu tărie” că, în ciuda tuturor lucrurilor văzute şi trăite pe sfârşit de an, există obligaţia de a se încerca revigorarea şi menţinerea USL, care să-şi ducă la capăt mandatul.

„Îmi par iresponsabile declaraţiile unor colegi de alianţă, oameni politici, care vorbesc despre data la care ar fi mai bine să rupă USL, despre gâlceava din cutare sau cutare colţ al ţării, despre toate divergenţele, conflictele, frustrările, care s-au acumulat în anul trecut în interiorul acestei alianţe. Nu că ele nu ar fi reale, ştim bine că sunt reale, ştim bine că dincolo de cele care s-au expus public, cu imprudenţă, după părerea mea, chiar cu iresponsabilitate, există multe altele despre care am ştiut să tăcem”, a afirmat Antonescu, în intervenţia sa din debutul şedinţei BPN al PNL, la care presa a avut acces.

Liderul PNL a susţinut că liberalii pot avea „motive reale” să discute la un moment dat „despre încetarea acestui contract” privind USL, însă politicienii pot face acest lucru spre deosebire de alegători, care nu au mijloacele să determine o decizie politică între alegeri.

„Cetăţenii nu au decât posibilitatea ca o dată la patru ani să creadă pe unii dintre noi şi să dea un vot, care înseamnă un contract, pe care, dacă îl rupem, îl rupem noi, politicienii, unilateral. Cetăţenii nu se mai pot pronunţa. (…) Iată de ce cred, înainte de toate şi din capul locului, că este responsabilitatea şi capacitatea noastră de a ne gândi nu dacă şi nu când şi nu cum rupem USL, ci cum ducem la capăt angajamentul pe care ni l-am luat”, a declarat Antonescu.

Preşedintele PNL a precizat că la începutul acestui an crede „cu tărie” că, în ciuda tuturor lucrurilor din USL din 2013, există posibilitatea de a revigora şi de a menţine USL.

„La începutul acestui an, cred cu tărie că, în ciuda tuturor lucrurilor pe care le-am trăit şi le-am văzut, mai cu seamă spre finalul anului trecut, există posibilitatea şi, în orice caz, avem obligaţia să încercăm, luând măsuri care se impun, luând măsuri care sunt posibile şi nimerite, să revigorăm, să menţinem USL, să ne achităm de obligaţiile şi să folosim prerogativele pe care în interiorul acestei alianţe le avem pentru a ne duce la bun sfârşit mandatul. Un mandat care trece şi peste alegeri europalamentare, care implică alegeri prezidenţiale şi care implică guvernarea şi menţinerea unei majorităţi parlamentare până la sfârşitul lui 2016, la următoarele alegeri parlamentare”, a spus Antonescu.

Liderul PNL a mai arătat că rezovarea problemelor din USL ar putea „să fie transpusă în fapt, poate printr-o suplimentare a protocolului de funcţionare, poate prin adăugarea unor mecanisme care să reglementeze funcţionarea alianţei, la nivel central, la nivel local”.

Crin Antonescu a mai spus că 2014 are „toate şansele” să fie cel mai greu, dar şi cel mai fructuos an din istoria politică a PNL de după 1990.

Liderul PNL Crin Antonescu a declarat, joi, în debutul şedinţei BPN al partidului, că „marca” viitorului preşedinte al României nu trebuie să fie aceea de a nu „deranja” pe nimeni şi de „a oferi linişte”, ci de a oferi garanţii pentru respectarea Constituţiei şi a echilibrului democratic.

„Vrem un preşedinte care să aducă unitate, să aducă unire, dar până la unirea cu Basarabia să aducă unirea în România. Vrem un preşedinte care să aducă linişte? Da, dar nu în sensul că vrem un preşedinte care să nu deranjeze pe nimeni. Marca preşedintelui viitor nu trebuie să fie aceea de a nu deranja pe nimeni şi de a oferi linişte, pentru că nu liniştea este prerogativa preşedinţilor. Nu pentru linişte votează cetăţenii. (…) Preşedintele trebuie să ofere garanţii, nu linişte. Desigur că atunci când garanţiile sunt solide, când ceea ce este garantat, şi anume respectarea Constituţiei, şi anume echilibrul regimului democratic, şi anume interacţiunea corectă şi funcţionarea corectă a tuturor instituţiilor publice, atunci se poate vorbi de linişte. De linişte publică şi de ordine socială, de linişte sufletească, de mulţumirea actorilor politici, dar preşedintele trebuie să fie un garant”, a susţinut Antonescu.

 

Cele mai citite

Iulia Scântei, judecător CCR, opinie separată față de ceilalți judecători în cazul Șoșoacă

Curtea Constituţională nu are atribuţia de a verifica comportamentul, opiniile, afirmaţiile sau atitudinile unui candidat la alegerile prezidenţiale, toate acestea fiind aspecte de natură...

Franța: Un avion de mici dimensiuni a căzut peste o casă

Un accident aviatic a avut loc luni în localitatea La Bretonnière-la-Claye, Franța, unde un avion de mici dimensiuni s-a prăbușit în zidul unei case....

Hezbollah a lansat un atac cu rachete către baza serviciului de informaţii militare israeliene, Glilot, lângă Tel Aviv

Gruparea libaneză Hezbollah a anunţat luni că a lansat o salvă de rachete către principala bază a serviciului de informaţii militare israeliene, Glilot, lângă...
Ultima oră
Pe aceeași temă