Comisiile reunite pentru afaceri europene din Parlamentul României o vor audia, săptămâna viitoare pe Corina Crețu, propusă comisar european pentru Politici Regionale, a anunțat, marți, președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, după ședința Birourilor Permanente Reunite.
Conducerea celor două Camere a analizat, în ședința de marți, o scrisoare a premierului Victor Ponta prin care acesta informează asupra atribuirii, în cadrul Comisiei Europene, a portofoliului politici regionale pentru Corina Crețu și solicită audierea aesteia în comisiile de specialitate.
Pe ordinea de zi a ședinței s-a mai aflat o scrisoare a senatoarei PDL Anca Boagiu, președintele Comsiei pentru afaceri europene, referitoare la desemnarea reprezentantului național pentru funcția de comisar european.
La finalul ședinței Birourilor reunite, Călin Popescu Tăriceanu a menționat că au existat ”câteva mici discuții” privind acest subiect și s-a dat termen o săptămână pentru audierea în comisii a Corinei Crețu.
”Astăzi, reprezentantul PDL a invocat faptul că procedurile legale nu au fost respectate. Cutuma care s-a instalat la nivelul tuturor țărilor europene presupune o informare prealabilă discretă și o discuție discretă între prim-ministru și președintele Comisiei Europene, în cazul de față premierul Victor Ponta cu președintele CE, Jean Claude Juncker, în baza căreia premierul îi face câteva propuneri”, a spus Tăriceanu.
El a menționat că o singură propunere nu poate să fie suficientă, ținînd cont că, în general, comisarul trebuie să se înscrie ”într-un regim un pic mai complicat”.
Tăriceanu a spus că, în acest sens, la nivelul membrilor Comisiei Europene trebuie să se respecte echilibrul și proporționalitatea cu grupurile politice, familiile politice din Parlamentul European și, de asemenea, trebuie să se păstreze un anumit raport între reprezentarea femeilor și a bărbaților.
”Președintele Comisiei are un mandat destul de complicat pentru a reuși să pună în acord toate aceste lucruri și cu (…) ponderea țărilor care solicită anumite poziții. Abia după ce președintele Comisiei își dă acceptul cu privire la nominalizare acest nume poate fi făcut public, pentru a nu expune în mod inutil persoane care ar putea fi refuzate, nu pe criteriul profesional sau politic, ci pentru simplul fapt că nu respectă aceste condiționalități pe care președintele Comisiei trebuie să le respecte în momentul în care merge în fața Parlamentului”, a explicat președintele Senatului.
”Au existat două propuneri, președintele Comisiei a acceptat propunerea referitoare la Corina Crețu, comisar pentru Politici Regionale, și din acest moment este normal să se intre în procedura internă, adică audierea în fața comisiilor pentru afaceri europene din cele două Camere”, a continuat Călin Popescu Tăriceanu.
Întrebat dacă se va da și un vot în plenul Parlamentului, el a răspuns: ”În momentul de față am stabilit numai la nivel de comisie”.
Comisia Europeană a prezentat oficial, săptămâna trecută, componenţa Executivului european propus de Jean Claude Juncker, în care Corina Creţu este comisar european pentru Politică Regională.