3.7 C
București
luni, 25 noiembrie 2024
AcasăSportVIDEO. UPDATE. Consultări Iohannis-partide: Ponta vrea ca AEP să organizeze votul în...

VIDEO. UPDATE. Consultări Iohannis-partide: Ponta vrea ca AEP să organizeze votul în diaspora, iar PNL cere vot prin corespondenţă

UPDATE 18:11: Reprezentanții PPDD au propus ca toți tinerii, peste 16 ani, să poată vota și ca votul din diaspora să se desfășoare prin corespondență.

PPDD a transmis, de asemenea, că ar fi de dorit ca alegerile pentru primari, consilieri locali și parlamentari să se desfășoare în două tururi.

Citește și: Dan Diaconescu: Tinerii peste 16 ani trebuie să voteze

UPDATE 15:44: Delegaţia UDMR de la consultările de la Cotroceni a discutat cu şeful statului despre ordonanţa traseiştilor, legea finanţării partidelor, procedurile de alegere a autorităţilor locale şi revizuirea Constituţiei.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că nu a fost niciodată de acord cu ordonanţa traseiştilor şi că traseismul politic este "boala cronică a politicii din România".

Preşedintele a mai precizat că UDMR doreşte votarea într-un singur tur a primarilor, Parlament bicameral – cu 300 de deputaţi, la care se adaugă 18 din grupurile minoritare şi 100 de senatori – şi finanţarea partidelor din bugetul de stat. 

––

UPDATE 12.28: Eugen Nicolicea a declarat că UNPR a întocmit un proiect legislativ prin care să se înfiinţeze o listă electorală în diaspora şi în ţară care să fie actualizată anual. 

De asemenea, Nicolicea a adăugat că UNPR este de acord cu modificarea legii finanţării partidelor.

––

UPDATE 11.56: Vasile Blaga a declarat că PNL îşi doreşte implementarea votului prin corespondenţă, eliminarea votului multiplu şi turismului electoral, păstrarea Parlamentului Bicameral, scăderea numărului de parlamentari şi o nouă lege a finanţărilor partidelor.

Şeful PDL a afirmat că printre tematicile discutate cu şeful statului s-a numărat şi necesitatea modificării legii finanţărilor partidelor.

"Am discutat despre o nouă lege a finanţărilor partidelor politice se impun două măsuri care să asigure transparenţa totală a modului în care se cheltuiesc banii şi implicarea societăţii civile în procesul de verificare, dar şi limitarea cheltuielilor dintr-o campanie electorala, adică cheltuielile să se facă doar pentru informarea cetăţenilor, fără pixuri, stilouri şi alte bunuri", a mai spus Blaga.

Citește și: Gorghiu: Este necesară susținerea PSD pentru proceduri rapide de ridicare a imunităților

Alina Ghorghiu a declarat că delegaţia PNL a mai discutat cu preşedintele despre urgentarea cererilor care vin de la Parchetele Generale şi despre nevoia aprobării unui statut de lege iniţiat de PNL pe legea responsabiliăţii ministeriale, care ar duce la recâştigarea încrederii în instituţia Parlamentului. 

––-

UPDATE 11.13. Delegaţia PNL a ajuns la Cotroceni, pentru consultările cu şeful statutui.

––

UPDATE 10.47. Premierul Victor Ponta a declarat că PSD susţine organizarea votului în diaspora de către Autoritatea Electorală Permanentă, dar şi propunerea făcută de FADERE, de a se înfiinţa un Registru Electoral în diaspora.

De asemenea, premierul a mai afirmat că trebuie să se modifice regulamentul celor două camere pentru a se asigura o activitate mai "transparentă" a Parlamentului, pe modelul din Parlamentul European.

"Un mod de lucru care să urmeze modelul PE, ziua de luni întâlnire de grup, marţi activitatea în comisie la care să participe toţi reprezentanţii grupurilor societăţii civile, miercuri şi joi dezbateri şi vot în plen", a arătat premierul.

Citeşte şi: Ordonanţa traseiştilor, în mapa cu care Ponta a venit la Cotroceni

Totodată, Ponta a spus că PSD doreşte menţinerea unui Parlament bicameral, dar, în acelaşi timp doreşte o scădere a numărului de parlamentari.

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/flowplayer’;document.write(”);if(typeof flowplayerhtml == ‘undefined’) { document.write(”);}var domain = document.domain;var domain_split = domain.split(‘.’);var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1];document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/playernew/singleplayer_max/9dd8e28256fbd145e169a3bc7c02ddda/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));

 

În ceea ce priveşte procedurile de înfiinţare a unui partid, premierul a afirmat că vrea să se renunţe la numărul mare de semnături necesare pentru a pune bazele unui partid, dar acest lucru nu înseamnă că partidele respective vor fi finanţate de la buget. 

Pe agenda discuţiilor cu PSD s-au numărat şi repornirea comisiilor de revizuire a legilor electorale şi de modificare a Constituţiei, modificarea regulamentului celor două camere şi accesibilizarea procedurilor de înfiinţare a unui partid.

––-

UPDATE 10.00: Delegația PSD a ajuns la Cotroceni, pentru consultări cu președintele Klaus Iohannis.

PSD cere un sistem electoral de tip german și 400 de parlamentari.

Președintele Klaus Iohannis şi reprezentanţii partidelor se vor întâlni, miercuri, la Palatul Cotroceni, pentru a dezbate priorităţile parlamentare, votul din diaspora, finanţarea campaniilor şi a partidelor politice, precum şi ridicarea imunităţii, informează Mediafax. Astfel, de la ora 10.00 vor începe consultările șefului statului cu PSD, la ora 11.00, cu PNL, iar la ora 12.00, cu UNPR.

Citește și: UPDATE. Ponta precizează că participă la consultările cu Iohannis

Şeful statului a trimis, vineri, invitația către partidele și formațiunile politice reprezentate în Parlament de a veni la Palatul Cotroceni, în vederea unor consultări referitoare la prioritățile legislative ale următoarei sesiuni parlamentare.

Iohannis a anunţat, joi, într-o emisiune televizată, că a invitat partidele la consultări pe tema legilor electorale şi a subliniat că ”trebuie să se lucreze pe Codul electoral”.

Citește și: VIDEO. Delegaţia PNL care va merge la consultările de la Cotroceni

El a precizat că este necesară o reformă atât în privința partidelor, cât și a Parlamentului şi că este nevoie de un Parlament "mai mic, mai eficient și mai credibil".

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/flowplayer’;document.write(”);if(typeof flowplayerhtml == ‘undefined’) { document.write(”);}var domain = document.domain;var domain_split = domain.split(‘.’);var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1];document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/playernew/singleplayer_max/4d99acb6564674187f7d6dcb133f4341/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));

Citeşte şi: Ponta susţine că PSD vrea 400 de parlamentari. Ce va spune, însă, Curtea Constituţională

Iohannis a transmis că nu vrea să se pronunțe asupra unui sistem de vot sau altul deoarece vrea ”un dialog autentic” cu partidele. ”Vreau să invit partidele la un dialog autentic, nu eu să le spun ce vreau, ei să-mi spună cum văd calea cea mai bună pentru o schimbare, evident, în bine”, a mai spus preşedintele.

Administrația Prezidențială a anunțat și calendarul consultărilor, fiecare partid urmând a sta o oră la discuții cu șeful statului, pe temele menționate.

Astfel, de la ora 10.00 vor începe consultările șefului statului cu Partidul Social Democrat, la ora 11.00, cu Partidul Naţional Liberal, iar la ora 12.00, cu Uniunea Naţională pentru Progresul României.

La ora 14.00, Klaus Iohannis va discuta cu Partidul Conservator, la ora 15.00, cu Uniunea Democrată Maghiară din România, la ora 16.00, cu Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale, iar la ora 17.00, cu Partidul Poporului – Dan Diaconescu.

Delegaţia PSD care participă la consultările de la Cotroceni va fi compusă din Victor Ponta, Liviu Dragnea, Valeriu Zgonea şi Ioan Chelaru.

PSD va propune, la consultările de la Cotroceni, ca viitorul Parlament să aibă 318 deputaţi şi 100-110 senatori, după cum a precizat, luni, premierul Victor Ponta, el arătând că, în opinia sa, CC va spune dacă trebuie respectat referendumul ce stipula un număr de 300 de aleşi.

”Vom propune, în ceea ce priveşte alegerea Parlamentului, un sistem electoral diferit de cel actual, fie mixt, de timp german, fie proporţional, care să ducă la reducerea numărului de parlamentari, la Cameră să fie 300 de deputaţi plus minorităţi, iar în Senat maximum 100 -110 senatori”, a spus Ponta.

Ponta a mai transmis că PSD va susţine ca AEP să organizeze toate tipurile de scrutin, inclusiv în Diaspora.

Citeşte şi: Ce spune Ponta după două luni de la pierderea alegerilor prezidențiale

El a arătat că PSD susţine, totodată, alegerea primarilor într-un singur tur, cum există în prezent.

Ponta a spus că PSD va propune, la consultările de miercuri, de la Cotroceni, şi reactivarea Comisiei de revizuire a Constituţiei, astfel încât în 2015 să se finalizeze în Parlament procedura revizuirii.

În ceea ce priveşte revizuirea Constituţiei, Ponta a spus că PSD susţine menţinerea sistemului bicameral.

La rândul său, președintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a afirmat, într-un interviu acordat MEDIAFAX, că românii nu mai vor ca politicienii să se bată pe funcția de ministru care coordonează alegerile, că modelul de finanțare a partidelor trebuie schimbat și că sunt necesare coduri etice ale parlamentarilor și partidelor.

Delegația PNL pentru consultările de la Cotroceni va fi condusă de copreședinții Alina Gorghiu și Vasile Blaga. De asemenea, vor participa Cătălin Predoiu, Mihai Voicu, Gheorghe Flutur și Ciprian Dobre.

Vicepreședintele liberal Mihai Voicu a menționat că PNL susține revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin, "un lucru care ține de reprezentarea democratică și de legitimitatea alesului local", același mod de alegere fiind susținut și pentru președinții consiliilor județene.

În privința alegerilor parlamentare, vicepreședintele PNL a afirmat că liberalii susțin reducerea semnificativă a numărului de parlamentari și "împiedicarea ca pe cale artificială, din cauza efectelor legii electorale, acest număr de parlamentari să crească în urma alegerilor".

"Dorim introducerea votului prin corespondență pentru românii cu domiciliul sau reședința în afara României", a mai spus Voicu.

El a reiterat necesitatea ca legile electorale să fie adoptate în Parlament până pe 5 mai, astfel încât să poată fi aplicate conform deciziei Curții Constituționale.

Totodată, în cazul finanțării campaniilor electorale, vicepreședintele PNL a menționat că este susținută varianta finanțării de la bugetul de stat a cheltuielilor de campanie, cu impunerea unor praguri în lege. "A sosit, în opinia noastră, momentul unor reforme radicale în sensul scăderii corupției politice care se manifestă inclusiv prin finanțarea campaniilor electorale. În opinia noastră, atât plafoanele de cheltuieli, cât și tipul de campanie care se poate face trebuie coborâte radical. Credem că o campanie electorală care să se refere exclusiv la informarea cetățenilor cu privire la idei și proiecte trebuie să acopere doar parte de mijloace de informare în masă, cheltuielile cu presa, parte de identitate vizuală, afișaj, panotaj și exclusiv materiale tipărite. Ne dorim eliminarea din campaniile electorale a oricărui fel de obiect, fie el și simbolic, care poate însemna implicit, chiar și la scară mică, orice fel de corupție politică", a menţionat Voicu.

Vicepreședintele PNL a precizat că susține eliminarea posibilității distribuirii de obiecte promoționale, indiferent de valoare, în campaniile electorale.

"Pentru a elimina complet orice fel de finanțare care poate veni din interese politice sau pe căi mai puțin legate strict de doctrina politică a partidului respectiv, o astfel de metodă poate însemna, în paralel cu coborârea dramatică a acestor plafoane, aplicarea modelelor din numeroase țări occidentale, dacă vreți inclusiv Germania, care să însemne finanțarea acestui tip de campanie electorală, extrem de restrâns, exclusiv de la bugetul de stat, să nu mai poată fi permisă niciun fel de finanțare din partea unei persoane interesate, evident cu condiții care pot fi trecute, care țin de decontarea ulterioară numai pentru cazul obținerii unui anumit scor, condiții egale pentru toți participanții la competiția electorală", a declarat Voicu.

El a menționat că, dacă se optează pentru finanțarea cheltuielilor de campanie electorală de la bugetul de stat, condiția este ca partidele să nu mai beneficieze de donații pentru cheltuieli pentru alegeri.

Voicu a afirmat că, în opinia liberalilor, se poate opta pentru eliminarea finanțării partidelor prin donații și plafonarea cotizațiilor membrilor de partid în cazul cheltuielilor care nu vizează campaniile.

În plus, vicepreședintele PNL a precizat că partidul pe care îl reprezintă susține accelerarea procedurilor de ridicare a imunității parlamentarilor sau a începerii urmăririi penale pentru actuali sau foști miniștri.

Voicu a afirmat că PNL a depus deja un proiect de lege în acest sens, care se află în dezbaterea Parlamentului.

De asemenea, delegaţia PC pentru consultările de la Cotroceni va fi compusă din Daniel Constantin, Vasile Nistor, Cristian Popescu Piedone, Bogdan Ciucă şi Constantin Avram.

Preşedintele Klaus Iohannis a avut, în 12 ianuarie, primele consultări cu partidele parlamentare din mandatul său. Discuţiile au avut ca temă încheierea unui acord politic cu scopul asigurării, în anul 2017, a unui prag minimal de 2% din PIB pentru Ministerul Apărării Naţionale. În ziua următoare, preşedintele Iohannnis şi reprezentanţii partidelor parlamentare au semnat acordul politic pe această temă.

Acesta este al doilea rând de consultări între şeful statului şi formaţiunile parlamentare, după discuţiile din 12 ianuarie, care au avut ca temă încheierea unui acord politic cu scopul asigurării, în anul 2017, a unui prag minimal de 2% din PIB pentru Ministerul Apărării Naţionale.

Cele mai citite

Cum să votezi corect la primul tur al alegerilor prezidențiale: reguli și situații de invalidare a voturilor

Pe buletinul de vot sunt înscriși 14 candidați, iar ștampila „VOTAT” trebuie aplicată corect Alegătorii care se prezintă la urne în primul tur al alegerilor...

Alegerile prezidențiale 2024: Categoriile de români care nu pot vota

Românii sunt așteptați la urne în data de 24 noiembrie 2024, pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, și pe 8 decembrie, pentru turul al...

Referendum în București: Care sunt cele trei întrebări esențiale la care ar trebui să răspundă locuitorii Capitalei

Pe 24 noiembrie, bucureștenii votează nu doar pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, ci și la referendumul inițiat de primarul general Nicușor Dan. Cele trei...
Ultima oră
Pe aceeași temă