1 C
București
marți, 14 ianuarie 2025
AcasăSportConstitutionalitatea sedintei privind suspendarea presedintelui, contestata

Constitutionalitatea sedintei privind suspendarea presedintelui, contestata

Parlamentarii democrati au sustinut ca sedinta Camerelor reunite, convocata pentru cererea de suspendare a presedintelui, este neconstitutionala, pentru ca ar fi fost nevoie de avizul Curtii Constitutionale.

Sirul discursurilor – sustinute, in contradictoriu, de parlamentari reprezentand PD, PC, PSD si PRM, pe marginea Art. 95 din Constitutie – a fost curmat fara drept de apel de catre presedintele de sedinta, Nicolae Vacaroiu (PSD), care a supus la vot ordinea de zi. Dezbaterea ordinii de zi a sedintei comune a Parlamentului, care are un sigur punct – cererea de suspendare din functie a presedintelui Traian Basescu – a intrunit 283 de voturi "pentru", 58 de voturi "impotriva" si 2 abtineri.

Articolul 95 din legea fundamentala prevede ca, in cazul savarsirii unor fapte grave prin care incalca prevederile Constitutiei, presedintele Romaniei poate fi suspendat din functie de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor, dupa consultarea Curtii Constitutionale. Presedintele poate da Parlamentului explicatii cu privire la faptele ce i se imputa. Constitutia mai prevede ca propunerea de suspendare din functie poate fi initiata de cel putin o treime din numarul deputatilor si senatorilor si se aduce, neintarziat, la cunostinta presedintelui. Daca propunerea de suspendare din functie este aprobata, in cel mult 30 de zile se organizeaza un referendum pentru demiterea presedintelui.

 

Deputatii si senatorii s-au reunit la Parlament, in aceasta dimineata, pentru o sedinta comuna in care sa se pronunte cu privire la suspendarea din functie a presedintelui Traian Basescu.

 

Din totalul de 467 de parlamentari, la sedinta participa 332 de senatori si deputati.
Pentru a se putea lua o hotarare cu privire la suspendarea sefului statului este nevoie de minim 235 de voturi.

 

Fiecarui grup parlamentar i s-au acordat 15 minute pentru interventii, iar independentii si grupul minoritatilor au fiecare cate 10 minute.

Parlamentul nu poate sa-l oblige pe presedintele Traian Basescu sa participe la aceasta sedinta, in care va fi prezentata solicitarea PSD si a PRM privind suspendarea din functie a sefului statului, a declarat presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu. "Nu exista nici o prevedere constitutionala prin care sa-l obligam sa vina in Parlament", a subliniat Vacaroiu.

Intr-o scrisoare trimisa presedintilor celor doua Camere, seful statului apreciaza ca prezenta sa in legislativ cu aceasta ocazie "nu este necesara".
"Consider ca toate actiunile si declaratiile pe care le-am facut de la inceputul mandatului meu, in calitate de presedinte al Romaniei, sunt conforme cu ordinea constitutionala", afirma Traian Basescu.

 

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite

OFICIAL. Dan Șucu, noul președinte al clubului al clubului Genoa: „Este o onoare”

Dan Șucu, unul dintre cei mai cunoscuți afaceriști români, a fost numit oficial președinte al clubului italian Genoa. Dan Șucu, noul președinte al clubului Genoa În...

Bogdan Lobonț își începe o nouă etapă în carieră la CSM Olimpia Satu Mare

Fostul portar al naționalei României, Bogdan Lobonț, a devenit director tehnic al echipei de Liga a 3-a, CSM Olimpia Satu Mare. Obiectivul său este...

OFICIAL. Dan Șucu, noul președinte al clubului al clubului Genoa: „Este o onoare”

Dan Șucu, unul dintre cei mai cunoscuți afaceriști români, a fost numit oficial președinte al clubului italian Genoa. Dan Șucu, noul președinte al clubului Genoa În...
Ultima oră
Pe aceeași temă