PSDşi-a impus punctul de vedere în faţa PNL, iar moţiunea de cenzură va fi depusă după Congresul social-democraţilor din 16 octombrie. Între timp, premierul vrea confirmarea coaliţiei în Parlament.
Textul moţiunii de cenzură va fi făcut public săptămâna viitoare dar, cu prilejul întâlnirii avute ieri de liderii opoziţiei, la solicitarea liberalilor, nu a fost stabilită şi data exactă a depunerii. Practic, au astfel, câştig de cauză social-democraţii. Ei au susţinut că moţiunea contra Cabinetului Boc nu trebuie depusă înainte de congresul PSD din 16 octombrie, aşa cum solicita Crin Antonescu. În susţinerea variantei de după jumătatea lui octombrie s-a implicat ieri şi Ion Iliescu: „Nu trebuie depusă moţiunea de cenzură înainte de congres. Graba poate să fie chiar contraproductivă”.
Război pe bloguri între Adrian Năstase şi liberali
Pe lângă neînţelegerile cu privire la data depunerii moţiunii şi la punctele de inclus într-un program comun de guvernare, colaborarea PNL-PSD a fost marcată ieri de schimbul acid de replici purtat pe bloguri de unii lideri de partid. Deranjat de afirmaţia lui Crin Antonescu potrivit căreia liberalii nu vor să schimbe „regimul Băsescu-Boc” pentru a se întoarce „la Adrian Năstase din 2004″, fostul premier PSD a replicat că nu-şi doreşte „pentru numeroase motive” să facă parte „dintr-un guvern condus de Crin Antonescu” şi le-a amintit liberalilor de Guvernul CDR, „de pe urma căruia a trebuit să strângem cioburi o lungă perioadă”. Replica PNL a venit prin intermediul vicepreşedintelui Relu Fenechiu, tot pe blog. „Nu ştiu rolul care i se rezervă lui Adrian Năstase după congresul PSD, însă sper ca acest rol să nu îl implice mai mult decât ca blogger”, a arătat Fenechiu. El a amintit o serie de lucruri „patentate în timpul guvernării de fier a lui Năstase”, precum „birocraţia halucinantă”, „corupţia instituţionalizată”, „cumpărarea presei”, „clientela politică” sau „deturnarea de fonduri la nivel înalt”. „România lui Adrian Năstase ca prim-ministru a fost condusă de un guvern legat de corupţie. Frauda electorală, corupţia generalizată, patronajul politic şi birocraţia au fost realmente inventate în guvernarea PSD de sub Adrian Năstase”, a mai arătat Fenechiu.
Boc vrea să fenteze moţiunea cu o asumare de răspundere
În aşteptarea moţiunii opoziţiei, Biroul Permanent al PDL a decis însă ieri că, dacă în următoarele zece zile nu trec de Legislativ Legile educaţiei şi salarizării unitare, Guvernul îşi asumă răspunderea. Dincolo de raţiunile pragmatice, intenţia Executivului ascunde şi un joc tactic. „Moţiunea se desumflă, dacă noi ne trecem legile prin Parlament, opoziţia va vedea că nu are majoritate, iar eventualele negocieri cu parlamentarii puterii vor fi puse în dificultate”, au declarat pentru RL surse din conducerea PDL. Această variantă nu este însă tocmai uşor de pus în practică. Calculul politic al democrat-liberalilor trebuie să implice şi satisfacerea UDMR, din ce în ce mai nemulţumită de politica Guvernului şi dispusă, la o adică, să voteze moţiunea de cenzură a opoziţiei.
În plus, Uniunea ar fi făcut presiuni în coaliţie ca legea educaţiei să treacă rapid, datorită amendamentelor care permit predarea istoriei şi geografiei în şcoli în limba maghiară. Primul ministru a negat însă luni existenţa unor disfuncţionalităţi în coaliţia de guvernare. Asta, în pofida declaraţiei recente a lui Marko Bela, potrivit căreia UDMR face parte dintr-o coaliţie de guvernare lipsită de disciplină şi rigoare. Dar UDMR şi opoziţia nu sunt singurele probleme ale lui Emil Boc. Parlamentari din propriul partid ameninţă cu votarea moţiunii de cenzură, dar deocamdată premierul se arată sigur că are ac de cojocul fiecăruia. „Sunt probleme punctuale care trebuie rezolvate punctual”, a declarat el. În spatele uşilor închise, pedeliştii din conducere au cerut sancţiuni dure la adresa răzvrătiţilor. „Nu înţeleg ce mai vor. Remanierea s-a făcut, miniştrii au fost puşi din rândul parlamentarilor, chiar nu mai văd sursa nemulţumirii”, ne-a declarat un vice PDL.