2 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăSportConfruntare in colegiul milionarilor

Confruntare in colegiul milionarilor

In circumscriptiile electorale ale Brasovului se confrunta oameni de afaceri, profesori universitari, fosti si actuali deputati sau primari, consilieri judeteni si locali, doi ziaristi – unul fost activist PCR, fost militant PD-L pana in primavara acestui an, actualmente candidat din partea PRM (Ion Manzala), si altul redactor sef la postul de televiziune al presedintelui CJ Brasov, Aristotel Cancescu, respectiv candidatul liberal, Onelia Pescaru –, medici, personaje cu notorietate de pe vremea regimului comunist, precum cosmonautul Dumitru Prunariu, dar si cvasinecunoscuti si chiar un manelist liberal. In colegiul 3 Zarnesti se lupta doi deputati milionari in euro: liberalul Dumitru Puchianu si deputatul PD-L Ion Gontea. Desi in acelasi colegiu isi anuntase candidatura si un alt par-lamentar-milionar in euro, respectiv deputatul PSD, Constantin Nita, acesta a evitat confruntarea ,,retragandu-se" in colegiul Sacele, unde nu are contracandidat puternic.

 

Dumitru Puchianu este membru in Comisia pentru cercetarea abuzurilor si coruptiei. Activitatea sa parlamentara a fost foarte slaba. A candidat in primavara acestui an din partea PD-L impotriva liberalului Aristotel Cancescu la sefia Consiliului Judetean Brasov. Puchianu este una din vedetele Coalitiei pentru un Parlament Curat care constata in 2004 ca a fost condamnat penal inainte de 1989.
Pe candidatul PD-L Ion Gontea decembrie 1989 l-a gasit in functia de director la uzina Tractorul UTB. Timp de un an, intre 1991 si 1992 a fost primar de Brasov. Au urmat patru ani ca presedinte al CJ Brasov, iar in perioada 2000-2004 a fost consilier local. Apoi deputat de Brasov pina la alegerile locale din acest an, cand a optat pentru pozitia de consilier judetean. A fost acuzat in urma cu doi ani de mai multe infractiuni economice in contextul privatizarii societatii brasovene Condor SA, fosta ICS Alimentara.

Este si acum cercetat in dosarul denumit generic "Mafia brasoveana" pentru acte facute in perioada in care era notar si consilier local. De remarcat ca n-a fost prea vorbaret ca parlamentar: are o singura declaratie politica. In colegiul Zarnesti mai candideaza pentru PRM Crinisor Zavastin, fost lider de sindicat din zona, si Imre Istvan de la UDMR.

Baronul Nita s-a "retras" in colegiul Sacele
Presedinte al organizatiei judetene a PSD, Constantin Nita a reusit ,,performanta" ca in cei zece ani care au trecut de cand conduce filiala sa ramana constant la 17-19% din optiunile electoratului. Constantin Nita este vicelider al grupului parlamentar al PSD in Camera Deputatilor, membru in Comisia speciala a Camerei Deputatilor si Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra SIE. Inainte de 1989 a lucrat la Protocolul de Stat din Predeal. Destul de controversat in partid, el a promis ca dupa aceste alegeri va demisiona de la conducerea PSD Brasov, indiferent de rezultat. Dupa alegerile din iunie, soldate cu un procent mic pentru PSD Brasov, organizatia a fost dizolvata. Insa Nita a stiut sa revina in fruntea filialei. L-au sustinut fostii sai oameni plasati de el in pozitii- cheie.

 

De exemplu, fostul sau sofer, Mihai Ghirda, a devenit din acest an membru al Consiliului Local Brasov. Numele lui Nita este legat de interceptarile telefonice facute de Squadra Mobile din Sicilia. Inregistrarile telefonice facute de carabinieri aveau drept subiect discutii purtate de capi ai mafiei italiene. In acele convorbiri, mafiotii s-ar fi referit la Nita ca la un om de legatura cu reprezentantul lor in Romania, Paul Brener. Constantin Nita l-a dat in judecata pe fostul presedinte Emil Constantinescu dupa ce aceste documente au fost facute publice, iar procesul nu s-a terminat nici in ziua de azi. Ulterior, in timpul guvernarii Nastase,  Nita a incercat sa incredinteze privatizarea Uzinei Tractorul Brasov grupului Landini. Reprezentantul acestei companii, Mauro Frola, a fost cercetat de IGP pentru folosirea ilegala a subventiilor la importul de tractoare.

Candidatul lui Cancescu

Din partea PNL va candida in colegiul Sacele, Adrian Maxim, consilier judetean si secretar executiv al PNL Brasov. Maxim provine si el din PD si are o firma de I.T.
El s-a inscris in PNL o data cu actualul presedinte al filialei brasovene, Aristotel Cancescu, dupa ce omul pe care ei il sustineau la sefia PD, Petre Roman, a pierdut in fata lui Traian Basescu. Relatiile bune ale lui Maxim cu seful Consiliului Judetean Brasov, liberalul Cancescu, s-au concretizat de-a lungul timpului in mai multe hotarari de CJ prin care institutia amintita a fost dotata cu calculatoare, programe si alte accesorii de catre firma patronata de Maxim.

Colegiul 3 Rupea
In colegiul electoral rupea pedelistii vor merge pe mana lui Aurelian Danu, fost prefect al Brasovului, actualmente consilier judetean. Danu a fost demis la inceputul anului trecut din functia de prefect dupa ce a fost acuzat ca a scos cu forta o orfana din casa unde locuia pentru a se muta el cu familia sa acolo.  Mihai Dontu, consilier judetean, va candida pentru o functie de deputat in colegiul Rupea din partea PNL. Dontu este sotul fostei prefect de Brasov Adriana Dontiu si ii are ca nasi de cununie pe deputatii Dan Rusanu (PNL) si Nicolae Vlad Popa (PD-L). Un necunoscut politic, Catalin Leonte, isi va incerca sansele in acest colegiu din partea PSD. Leonte este  director al unei filiale BCR. Din partea UDMR la Rupea va merge un om de afaceri romano-maghiar, Epureanu Ianos.

Candidatii din Brasov au aproape toti potential economic puternic. Multi dintre ei au fost cercetati de DNA. Nelipsind forta financiara, bannere si afise sunt din abundenta. Nu lipsesc nici aparitiile la televiziunile si posturile de radio locale sub forma de publicitate electorala mai mult sau mai putin mascata.

SENAT
Colegiul 1: Catalin Leonte (PSD-PC), Catalin Munteanu (PNL), Iulian Rasaliu (PD-L).
Colegiul 2: Titus Corlatean (PSD-PC), Carmen Tanasescu (PNL), Mihail Vestea (PD-L).
Colegiul 3: Vladimir Ciurea (PSD-PC), Ioan Ghise (PNL), Ioan Niculaie (PD-L).
Colegiul 4: Dumitru Prunariu (PSD-PC),
Florian Staicu (PD-L),
Denisa Vasilescu (PNL).

CAMERA DEPUTATILOR
Colegiul 1: Ioan Barbuti (PSD-PC), Gheorghe Gabor (PNL), Cristian Draghici (PD-L).
Colegiul 2: Constantin Nita (PSD), Adrian Maxim (PNL0, Ivan Cismaru (PD-L).
Colegiul 3: Ioan Adam (PSD-PC), Aurel Dontu (PNL), Aurelian Danu (PD-L).
Colegiul 4: Gabriel Constantin Tita (PSD-PC), Ion Gontea (PD-L), Ioan Dumitru Puchianu (PNL).
Colegiul 5: Constantin Duguleana (PSD-PC), Gabriel Andronache (PD-L), Onelia Nicoleta Pescaru (PNL).
Colegiul 6: Dan Grigorescu (PSD-PC), Marius Neculoiu (PNL), Horatiu Braga (PD-L).
Colegiul 7: Mihai Mohaci (PSD-PC), Romulus Craciun (PNL), Florin Postolachi (PD-L).
Colegiul 8: Ioan Buksa (PSD-PC), Ovidiu Rusu (PNL), Gheorghe Ialomitanu (PD-L).

Cele mai citite

ONG-urile cer politicienilor să protejeze facilitățile fiscale: „Ne temem pentru viitor”

Organizațiile non-profit din România au lansat un apel către clasa politică, solicitând o poziție publică și transparentă cu privire la legislația care sprijină sectorul...

Amazon, în vizorul UE: posibilă investigație pentru încălcarea Actului Piețelor Digitale

Uniunea Europeană ar putea deschide o investigație împotriva Amazon în 2025, sub suspiciunea că gigantul ar fi încălcat Actul Piețelor Digitale (DMA) prin favorizarea...

ONG-urile cer politicienilor să protejeze facilitățile fiscale: „Ne temem pentru viitor”

Organizațiile non-profit din România au lansat un apel către clasa politică, solicitând o poziție publică și transparentă cu privire la legislația care sprijină sectorul...
Ultima oră
Pe aceeași temă