La dezbaterea organizata ieri de Alianta Civica "Comunismul condamnat. Ce urmeaza?" pare sa se desprinda o concluzie: nimic.
Scopul dezbaterii a fost sa se vada in ce masura au fost luate in considerare recomandarile comisiei Tismaneanu, de condamnare a comunismului, si mai ales in ce masura vor fi puse in practica.
Presedintele Aliantei Civice, Cristian Mititelu, a declarat ca, in ciuda faptului ca presedintele Traian Basescu a condamnat comunismul si a cerut Parlamentului sa il sustina in acest demers, "parlamentarii nu au facut nimic. Dimpotriva". Majoritatea celor prezenti la dezbatere au spus ca pentru a exista o urmare a condamnarii comunismului ar trebui sa existe legea lustratiei. Presedintele GDS, Radu Filipescu, a declarat ca actiunile de lobby ale societatii civile, in acest sens, i-au deranjat pe parlamentari. "Sunt suparati pe noi. Sa speram ca acest Parlament va fi schimbat mai devreme sau mai tarziu." Pe aceeasi linie s-a incadrat si consilierul premierului pe probleme de securitate, Marius Oprea. "Multi parlamentari ar fi nevoiti sa voteze contra propriilor interese. Cel putin o treime dintre ei sunt lustrabili si ar pleca acasa." Oprea a facut referire la cateva legi care, daca ar exista, ar avea drept efecte anularea condamnarilor politice din perioada 1945-1989, masuri punitive la adresa fostilor tortionari si deschiderea arhivelor PCR catre studiu. Cu privire la acest ultim aspect, Oprea a precizat ca se negociaza cu serviciile care detin arhive PCR, ba, mai mult, Ministerul Administratiei si Internelor a fost de acord sa treaca arhivele nationale la Ministerul Culturii. Singurul lucru care mai sta intre cercetatori si "intunecatele" dosare este un proiect de lege, care invariabil va trebui sa treaca tot prin Parlament.