6 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăSportPesediștii respectă când vor regulile din Parlament: Comisia care anchetează prezidențialele din...

Pesediștii respectă când vor regulile din Parlament: Comisia care anchetează prezidențialele din 2009 funcționează ilegal

Deputatul PSD Oana Florea conduce de două luni zile Comisia de anchetă privind alegerile din 2009 fără a fi fost votată de plen, așa cum prevede Regulamentul.

Oana Florea (PSD) a fost instalată în fruntea Comisiei parlamentare pentru anchetarea alegerilor prezidențiale din 2009 după ce fostul președinte, Mihai Fifor, a devenit ministru al Economiei în Guvernul Mihai Tudose. Mutarea s-a făcut printr-un simplu anunț al grupurilor PSD într-o ședință a Birourilor Permanente reunite. De atunci, Florea conduce lucrările comisiei.

Însă, Regulamentul activităților comune ale Camerei Deputaților și Senatului prevede reguli clare pentru alegerea președinților de comisii. Astfel, potrivit documentului,  înființarea unei comisii comune este decisă de plenul reunit iar în anexa hotărârii trebuie menționat și cine conduce comisia. Plenul reunit a aprobat o singură hotârâre, cea de înființare a comisiei de anchetă, iar în anexă se menționează că președintele comisiei este Mihai Fifor. Ulterior, nu a mai fost aprobată nicio altă hotărâre.

“Există semne de întrebare privind legalitatea modului în care a fost instalată Oana Florea în fruntea comisiei, fără o hotârâre a plenului reunit. PNL, prin senatorul Laura Scântei, a depus o sesizare în acest sens la Birourile Permanente reunite. Implicit, există semne de întrebare și în privința deciziilor luate de comisia de anchetă în această perioadă”, susține Daniel Fenechiu (PNL), vicepreședinte al Comisiei de anchetă.

Subiectul a fost abordat și de liderul grupului USR din Senat, Vlad Alexandrescu, care a atras atenția că la Birourile Permanente reunite a existat doar o informare a liderului grupului PSD Ioan Munteanu. ”Doamna Florea nu poate deveni președinte în sens juridic decât printr-un act juridic. Și acest act juridic prin care doamna Florea devine președintele comisiei de anchetă nu poate fi altceva decât un act de modificare a actului juridic inițial, anume hotârea 38/2017”, a menționat senatorul USR.

Scandal între comisie și procurorul general

Membrii Comisiei de anchetă a alegerilor din 2009 vor avea, săptămâna aceasta, o întâlnire cu ministrul Justiţiei şi cu procurorul general al României, pe tema dosarului clasat privind turul de scrutin din 2009.”În cursul acestei săptămâni, Biroul Comisiei de anchetă va avea o întâlnire cu procurorul general pe tema dosarului clasat la Parchet. Discuţiile eu zic că sunt bune, lămurim aspecte legate de dosarul clasat, dosarul solicitat de comisia noastră ( privind alegerile prezindețiale din 2009 n.r.) Am stabilit că la biroul domnului ministru vom avea o întâlnire fie miercuri, fie joi, în această săptămână, pentru că termenul de redactare a raportului este foarte curând, săptămâna viitoare”, a declarat Oana Florea. Aceasta a mai precizat că iniţiativa îi aparţine procurorului general al României, Augustin Lazăr. Ulterior, însă, procurorul general a contrazis această afirmație, printr-un comunicat. ”Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, domnul Augustin Lazăr, nu are cunoștință despre o asemenea întâlnire la Ministerul Justiției și cu atât mai puțin despre obiectul acesteia”, se arată într-un comunicat al Ministerului Public.


 

În cadrul discuţiilor, reprezentanţii comisiei vor cere un puct de vedere ministrului Justiţiei cu privire la refuzul Laurei Codruţa Kovesi, procurorul şef al DNA, de a se prezenta în faţa comisiei pentru a răspunde la întrebări.

”Colegii au votat să aflăm şi punctul de vedere al ministrului cu privire la faptul că, deşi Curtea Constituţională a constatat obligativitatea, în virtutea colaborării loiale între instituţii, obligativitatea procurorului şef DNA de a se prezenta, acesta nu s-a prezentat. Scrisorile trimise nu sunt chiar satisfăcătoare, răspunsurile nu sunt cu privire la întrebările adresate de membrii comisiei. Vom face vorbire şi despre această situaţie”, a mai spus Florea.

Maior, reclamat la Cotroceni

Comisia parlamentară a decis, ieri, ca preşedintele României să fie informat privind o posibilă obstrucţionare a activităţii comisiei, ca urmare a refuzului lui George Maior de a răspunde unor întrebări adresate de for.

Comisia parlamentară a stabilit transmiterea unei adrese şi către Serviciul Român de Informaţii, instituţie condusă la acel moment de George Maior, în prezent ambasador al României în SUA, în care se va solicita o poziţie oficială a serviciului de informaţii referitoare la posibila prezenţă a doi angajaţi ai instituţiei în casa lui Gabriel Oprea, în noaptea alegerilor prezidenţiale din 2009.

În iunie, George Maior a mers la Parlament, pentru a fi audiat, în calitate de fost director al SRI, de către Comisia parlamentară de anchetă a alegerilor prezidenţiale din 2009. La acel moment, George Maior s-a prevalat de faptul că a participat la întâlnirea din noaptea alegerilor, ţinută la Oprea, în calitate de personă privată, susţinea Mihai Fifor, fost preşedinte al Comisiei.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Programul de guvernare propune stimulente pentru tinerii absolvenți și subvenții pentru angajatori

Tinerii absolvenți care se angajează pentru prima dată cu un contract de muncă pe perioadă nedeterminată vor primi o primă de stabilitate pe o...

Inspector RAR, trimis în judecată pentru multiple infracțiuni de corupție

Rețeaua facilita, contra cost, atestarea falsă a efectuării inspecțiilor tehnice periodice (ITP) pentru vehicule care nu erau prezente în stațiile de inspecție Procurorii Direcției Naționale...

Zimbrul renaște în Munții României, după mai bine de două secole de absență

Reintroducerea zimbrilor în pădurile din România marchează o reușită importantă în conservarea naturii Zimbrul, unul dintre cele mai emblematice animale sălbatice ale Europei, a revenit...
Ultima oră
Pe aceeași temă