Statele sud-americane vecine Columbia şi Ecuador şi-au reluat miercuri în mod oficial relaţiile diplomatice, la peste doi ani de la întreruperea lor determinată de o încălcare a frontierei de către Bogota, relatează DPA, potrivit Agerpres.
Anunţul, care survine la 10 luni după ce lideri politici din cele două ţară au anunţat că intenţionează să reia contactele, a fost făcut de preşedintele columbian Juan Manuel Santos şi de omologul său ecuadorian Rafael Correa. Cei doi s-au întâlnit la Cali, în sud-vestul Columbiei, unde Correa a venit cu ajutoare pentru victimelor celor mai puternice inundaţii din ultimele decenii din Columbia.
Ecuadorul rupt relaţiile în martie 2008 după ce un avion militar columbian a intrat pe teritoriul ecuadorian pentru a bombarda o tabără a gherilelor de stânga din cadrul Forţelor Armate Revoluţionare ale Columbiei (FARC). În timpul raidul au fost omorâţi un lider proeminent al FARC, Raul Reyes, şi alţi 24 de militanţi.
Raidul, care a avut loc în timpul preşedinţiei predecesorului lui Santos, Alvaro Uribe, a declanşat o criză internaţională în America de Sud, în cadrul căreia Ecuadorul, dar şi vecinul din est al Columbiei, Venezuela, şi-au desfăşurat militari la graniţe.
În august, la scurt timp după preluarea funcţiei de către Santos, Columbia şi Venezuela şi-a reluat de asemenea relaţiile diplomatice. Venezuela dispusese în 2009 îngheţarea relaţiilor diplomatice după ce Bogota a anunţat că va permite armatei americane să folosească şapte baze ale armatei columbiene. Uribe a acuzat Venezuela că ascunde 1.500 de luptători de gherilă columbieni.
Correa şi Santos au mai anunţat miercuri că fiecare parte a acceptat ambasadorul nominalizat de cealaltă parte.