» S-au intetit atacurile liderului PSD, Mircea Geoana, la adresa presedintelui Traian Basescu si a familiei acestuia. seful social-democratilor a anuntat chiar constituirea unei noi coalitii in cazul inlaturarii de la presedintia tarii a lui Basescu. Acuzele lui Geoana i-au infuriat pe sefii democrat-liberali si ameninta sa arunce in aer coalitia PDL-PSD.
La doar o zi dupa ce a cerut DNA sa se autosesizeze cu privire la terenul obtinut de Mircea Basescu si la apartamentul cumparat de una dintre fiicele sefului statului, Ioana Basescu, Mircea Geoana si-a continuat campania electorala cu un nou val de atacuri. In opinia liderului PSD, presedintele Traian Basescu ar fi inceput o "campanie agresiva", "o campanie cu telecomanda" si ar trebui "sa dea socoteala romanilor" pentru promisiunile facute in campania din 2004 si neonorate, precum cele referitoare la lupta impotriva coruptiei care, in opinia lui Geoana, a "esuat intr-un derizoriu si intr-un circ mediatic infernal". In plus, presedintele PSD s-a aratat nu doar increzator in sansele sale de a castiga alegerile, dar a avansat si ipoteza ca actualul sef al statului ar putea sa nici nu intre in turul doi de scrutin. "In primul rand, este un rol (cel de presedinte – n.r.) care mi se potriveste mai bine decat cel de primar al Bucurestiului, acum cativa ani de zile.
In al doilea rand, sunt un politician care, fara falsa modestie, a evoluat si a capatat ceva experienta", si-a sustinut Geoana cauza. Totodata, liderul PSD nu a exclus posibilitatea formarii unei noi coalitii in cazul in care ar castiga alegerile prezidentiale. Acuzatiile sefului social-democratilor la adresa presedintelui i-au infuriat pe liderii PDL si ameninta sa arunce in aer coalitia PSD-PDL. Chiar si locul lui Geoana din CSAT nu mai pare asa de sigur in conditiile in care, potrivit unor surse democrat-liberale, premierul Emil Boc ar fi cerut senatorilor formatiunii sa faca astfel incat sa "pice" ordonanta prin care seful pesedistilor a primit functia de vicepresedinte al CSAT. Ordonanta de urgenta cu pricina a fost adoptata deja de Camera Deputatilor si trebuia sa primeasca luni seara votul final in Senat.
Cateva absente sau voturi "impotriva" din partea democrat-liberalilor ar fi putut duce usor la respingerea ei, in conditiile in care aprobarea presupune votul majoritatii senatorilor. Doar suspendarea sedintei a facut sa se amane deznodamantul pentru sedinta de astazi. Ramane de vazut daca democrat-liberalii vor recurge pana la urma la "pedepsirea" lui Geoana, dat fiind ca ieri liderul grupului PDL din Senat, Traian Igas, a sustinut ca pedelistii vor vota ordonanta.
Atacurile lui Geoana au constituit, potrivit unor surse democrat-liberale citate de Mediafax, subiect de discutie si pentru conducerea PDL, reunita luni seara intr-o sedinta de pregatire a campaniei electorale pentru Parlamentul European.
Conform surselor citate, liderii PDL si-ar fi manifestat "ingrijorarea" fata de soarta coalitiei si ar fi dezbatut oportunitatea de a repune in discutie, la nivelul coalitiei, prevederile din protocol referitoare la interdictia ca reprezentantii celor doua partide sa se atace reciproc prin declaratii oficiale. In plus, liderii PDL participanti la reuniune si-au manifestat nemultumirea fata de faptul ca social-democratii profita de campania pentru PE pentru a-si face si campanie prezidentiala.
Atacuri dure la adresa presedintelui Traian Basescu au venit insa si din partea liberalilor. "stafeta" a fost preluata de la Crin Antonescu de omul de afaceri Dinu Patriciu, in opinia caruia seful statului ar fi raspunzator de "circul mediatic" din Romania, "pentru ca a adus problema coruptiei pe alte coordonate decat cele reale". Potrivit lui Patriciu, se poate vorbi si de "starea jalnica a societatii romanesti" si de "disolutia institutiilor statului".