De la cazul Tulus la o ANI "stirba", "Initiativa pentru o Justitie Curata", un proiect al Coalitiei pentru un Parlament Curat, a aratat cum au luat-o la vale reforma justitiei si anticoruptia in 2007.
Cu cateva zile inainte de raportul Comisiei Europene, grupul "Initiativa pentru o Justitie Curata" a prezentat o monitorizare deloc roza a starii justitiei si anticoruptiei din Romania. Format din asociatii ca Alianta Civica, SoJust, Freedom House, GDS sau SAR, grupul estimeaza ca defectiunile sesizate in sistemul de justitie vor fi criticate si saptamana viitoare, in raportul CE. De altfel, monitorizarea a fost deja trimisa la CE. "Constatam ca sistemul judiciar se afla intr-o stare de provizorat si incertitudine, intr-un moment in care ar trebui sa fie in plina reforma. El functioneaza mai mult din inertie, pe baza obiectivelor si mecanismelor stabilite anterior. Nu au fost propuse obiective noi, cu adevarat utile, dupa remanierea Guvernului", se arata in raportul de monitorizare.
Una dintre problemele acute este statutul Agentiei Nationale de Integritate care, cu toate incercarile ministrului Tudor Chiuariu de a o drege, "este lipsita de dintii care i-ar fi garantat supravietuirea intr-un mediu politic marcat de framantari puternice". Verificarile demnitarilor pot cuprinde doar perioada indeplinirii functiei, iar conflictul de interese este restrans doar la rudele de gradul I. De asemenea, demnitarii pot refuza fara nici o motivatie expertiza bunurilor lor, iar pentru a demara cercetarile inspectorii ANI vor avea nevoie de o sesizare de la o persoana care sa dovedeasca cum a fost pagubita de demnitarul respectiv, lucru greu de realizat. ANI s-a lansat la apa cu stangul, remarca raportul, printr-un Consiliu National de Integritate (CNI) desemnat netransparent si sub umbra unor personaje nu tocmai integre, precum Rodica Stanoiu, Alice Draghici (cunoscuta ca avocata lui Hayssam, Boerica sau Bradisteanu) sau senatorul Stefan Pete (cu o declaratie de avere dubioasa).
Miscarea lui Tudor Chiuariu asupra procurorului DNA Doru Tulus nu a scapat netaxata. Dupa ce a ridicat in slavi activitatea DNA, ministrul a cerut in mare graba si fara nici un argument credibil revocarea sefului dosarelor de politicieni suspecti. Desi nereusita, actiunea i-a pus in cap ministrului ambasadori cu greutate si intreaga magistratura din Romania, pe langa demisii la varf din minister, in semn de protest.
Alte carii ale sistemului judiciar semnalate de "Initiativa" sunt politica aberanta de personal pe care o practica CSM, legile cu dedicatie pentru un grup restrans de persoane (legea insolventei – 28 de firme salvate de la faliment, mentinerea magazinelor duty-free, dezincriminarea acordarii de credite ilegale), tergiversarea dosarelor grele prin invocarea de chichite avocatesti puerile si presiunea clasei politice asupra procurorilor (cea mai grava fiind reactia membrilor UDMR vizati de DNA, sustinuti de o scrisoare oficiala a Ungariei).
Bani negri prin legi
"Legile cu destinatie, pentru anumite companii sau persoane, nu servesc toata populatia tarii, nici binele public. Acestea sunt generate de coruptie. In Romania se fac bani negri prin legi", a explicat fostul ministru al Justitiei, Monica Macovei, coautoare a raportului "Initiativei". "Toate partidele isi dau mana, pentru ca sunt disperate. In sfarsit sunt cercetati politicieni indiferent ca sunt la putere sau in opozitie", a mai spus Macovei.