Primele schimbări făcute de Victor Ponta în conducerea noului Executiv nu au fost ocolite de numiri controversate. Astfel, Ioan Moraru, promovat la conducerea Secretariatului General al Guvernului, este cercetat de Parchetul instanţei supreme pentru falsificarea de documente în cazul Rodicăi Stănoiu, iar despre Ioan Stoica, impus secretar general la Interne, se spune că este omul baronului de Argeş, Constantin Nicolescu. De asemenea, Valentin Preda, secretar de stat la Transporturi, este fost consilier al primarului Radu Mazăre.
Ioan Moraru, şefia Secretariatului General al Guvernului
Senator PSD (2004-2008), acesta a mai fost numit, în perioada guvernării PDL-PSD, secretar de stat, după care a devenit secretar general al Senatului. Este membru al PSD din 2000 şi, potrivit propriului CV, a absolvit Facultatea de Mecanică (Institutul Politehnic Bucu-reşti) şi Facultatea de Drept (Universitatea Bucureşti).
Este cercetat de Parchetul instanţei supreme pentru falsificare de documente în cazul Rodica Stănoiu. Mai precis, acesta ar fi remis judecătorilor, în calitatea de secretar general al Senatului, două declaraţii de avere ale fostului ministru al Justiţiei care par a fi scrise şi semnate de persoane diferite, lucru sesizat de CNSAS, dat în judecată de Stănoiu după emiterea verdictului de colaborare cu Securitatea.
Sorin Dan Mihalache, secretar general adjunct al Guvernului
Ex-deputat PSD de Maramureş (2004-2008), acesta a devenit consilier al lui Crin Antonescu după ce s-a înrolat în PNL, în septembrie 2009. Între timp, a fost numit secretar general adjunct al PNL.
A fost consilier de stat al premierului Adrian Năstase şi a fost exclus din PSD de Mircea Geoană, sub suspiciunea că ar fi votat împotriva unei moţiuni de cenzură depuse de partid.
Liviu Voinea, secretar de stat Ministerul de Finanţe
Conferenţiar universitar la SNSPA, profesor asociat la ASE, Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale şi director executiv al Grupului pentru Economie Aplicată.
În iunie 2010, declara că singura soluţie realistă pentru situaţia economică a României era devalorizarea leului şi creşterea inflaţiei. „Un curs de schimb de 4,28 lei pentru un euro o să vi se pară parfum peste o săptămână”, spunea Voinea.
În privinţa reîntregirii salariilor bugetarilor, declara, în martie 2012, că o creştere uniformă accentuează „inegalitatea de salarizare”, la fel cum a accentuat tăierea uniformă din 2010.
Claudiu Doltu, secretar de stat Ministerul de Finanţe
Profesor la ASE, a făcut parte din Guvernul Tăriceanu (tot ca secretar de stat) şi a fost consilier prezidenţial al lui Emil Constantinescu. Între 2006 şi 2009, a fost reprezentantul României la Banca Mondială.
În februarie 2012, spunea că reducerea TVA şi CAS, concomitent, ar fi „măsuri de dorit”, dar că este „aproape exclus” să poată fi adoptate, mai ales că se prefigura o nouă recesiune.
A militat pentru renunţarea la „proiecte de aşa-zise inves-tiţii”, cum ar fi terenurile de sport în pantă şi alte cons-trucţii inutile.
Dan Petre, secretar de stat Ministerul Afacerilor Externe
Analist politic şi de politică externă, consilier prezidenţial şi fiul lui Zoe Petre (a fost subordonatul mamei sale, pe când aceasta îl consilia pe Emil Constantinescu).
Spunea că politica externă românească are trei priorităţi: „impasul pe Schengen”, clarificarea poziţiei faţă de ce se întâmplă în lumea arabă şi Republica Moldova.
Marcel Boloş, secretar de stat Ministerul Dezvoltării Regionale
A absolvit Facultatea de Ştiinţe Economice, specializarea finanţe-asigurări, din cadrul Universităţii Oradea, Facultatea de Electrotehnică şi Informatică şi Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul aceleiaşi universităţi.
A condus Direcţia de Management Proiecte cu Finanţare Internaţională din Primăria Oradea (unde este edil liberalul Ilie Bolojan). A ajuns în această funcţie după ce, în 2008, a plecat din PDL şi s-a retras de pe lista democrat-liberală de candidaţi la Consiliul Local Oradea.
Potrivit oficialilor Primăriei Oradea, ar fi atras fonduri europene în valoare de 200 milioane euro pentru această instituţie.
Septimiu Buzaşu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor pe domeniul rutier şi feroviar
Septimiu Buzaşu, de origine din Satu Mare, municipiu din care provine şi ministrul Ovidiu Silaghi, este membru PNL şi a lucrat cu începere din 1998 în Compania naţională de drumuri. El a urcat în ierarhie constant, momentul culminant fiind în mai 2007 când a fost numit secretar de stat la începutul mandatului ministrului PNL Ludovic Orban.
În cadrul Companiei de drumuri, Buzaşu, de profesie inginer de drumuri, s-a ocupat în principal de intreţinerea drumurilor naţionale. În mandatul ministrului Orban el a coordonat desfăşurarea licitaţiei de concesiune a autostrăzii Comarnic-Braşov, eşuată ulterior.
În perioada 1996-1998, Septimiu Buzaşu a deţinut funcţia de viceprimar al municipiului Satu Mare, actualul său şef, ministrul Ovidiu Silaghi, fiind atunci preşedintele Camerei locale de Comerţ şi Industrie. După plecarea sa din Ministerul Transporturilor în 2009, Septimiu Buzaşu a ocupat şi funcţia de consilier economic al ambasadei noastre în Senegal.
Valentin Preda, secretar de stat în Ministerul Transporturilor pe domeniul naval şi aerian
Valentin Preda, celălalt nominalizat la funcţia de sceretar de stat provine din Constanţa. El şi-a desfăşurat o bună parte din carieră în transporturile navale, ca personal navigant, ofiţer de port sau inspector în Autoritatea Navală.
În februarie 2009, când conducerea Ministerului Transporturilor a fost luată de PDL, Valentin Preda a fost numit din partea PSD secretar de stat în minister. Ulterior, el a devenit consilier al primarului PSD Radu Mazăre şi reprezentant al Consiliului local Constanţa la Administraţia Porturilor Maritime Constanţa.
„Eu nu am fost numit politic, pentru că postul de secretar general al ministerului nu este politic, se ocupă prin concurs.” Ioan stoica, chestor