8.9 C
București
joi, 19 decembrie 2024
AcasăSportCine sunt liderii alegerilor locale

Cine sunt liderii alegerilor locale

Cinci dintre cei sase primari ai sectoarelor Capitalei au sansa de a-si adjudeca un nou mandat, fiind in pole-position inaintea startului electoral de duminica. Analistii sustin ca marele avantaj al edililor fruntasi este ca "de pe urma lor s-a vazut ceva". Expertii subliniaza si consecventa alegatorilor. Daca nu exista o oferta politica alternativa, oamenii voteaza candidatul pe care il cunosc. Directorul executiv al CURS, Augustin Stoica, a remarcat doua tendinte noi ale luptei pentru Bucuresti. Prima este votarea omului care a facut ceva in sectorul respectiv, fara a se tine cont de partidul din care el provine. Cea de-a doua tendinta vizeaza acceptarea unor candidati "cu pete" de catre electorat. "Oamenii s-au obisnuit cu coruptia, s-au resemnat, nu mai pun accentul pe candidati curati, ci pe candidati de pe urma carora sa se vada ceva", ne-a explicat Stoica.

 

Alti sociologi sustin ca primarii in functie au avantajul notorietatii si pe cel al unor campanii de imagine sustinute in ultimii 4 ani. Astfel, daca pe Andrei Chiliman de la sectorul 1 l-a ajutat campania de salvare a Parcului Bordei, pe Liviu Negoita il propulseaza in sondaje modul in care arata sectorul 3. Neculai Ontanu de la sectorul 2 a stiut sa-si "vanda" orice realizare, cat de marunta.
De pe urma lui Cristian Poteras de la sectorul 6 "se vede ceva", in timp ce Marian Vanghelie de la sectorul 5 este un primar de cursa lunga, sustinut de un public-tinta specific.

 

Directorul executiv al curs, Catalin Augustin Stoica, a remarcat doua tendinte noi ale luptei electorale din sectoarele Capitalei. Prima dintre ele este votarea omului care a facut ceva in sectorul respectiv, adica a aceluia "care a lasat urme", fara a se tine cont de partidul din care provine acesta, ceea ce nu se intampla pana acum si in Bucuresti: "Daca un primar oarecare este perceput ca persoana care a facut treaba, el va fi votat, nu conteaza de la ce partid vine". O asemenea perceptie publica este valabila in cazul candidatului PSD de la sectorul 2, Neculai Ontanu.
Cea de-a doua tendinta este acceptarea de catre bucuresteni a unor fapte de coruptie de care sunt acuzati unii dintre candidati. "Oamenii s-au obisnuit cu coruptia, s-au resemnat, nu mai pun accentul pe candidati curati, ci pe candidati de pe urma carora sa se vada ceva", ne-a explicat Stoica. El a punctat ca actualii primari de sectoare pornesc cu prima sansa in cursa, fie pentru ca au muncit in timpul mandatului ("La sectorul 3 este clar: acolo s-au facut parcari, garduri, este curatenie", "Chiliman a facut o campanie buna pentru Parcul Bordei"), fie pentru ca au contracandidati prea slabi ori care au facut greseli in campanie. Un caz atipic din Capitala este cel de la sectorul 5, unde pe actualul edil, Marian Vanghelie, il ajuta "masina de partid", a punctat Stoica.

Lipsa de oferte serioase
Sociologul Dorel Abraham considera ca situarea pe primele pozitii in sondajele de opinie difuzate pana acum a unora dintre actualii primari se datoreaza faptului ca ei si-au facut campanie de imagine in cursul mandatului, comunicand permanent cu populatia, pentru a-i inregistra cerintele si a-i satisface asteptarile. "Favoritii in alegerile locale din Bucuresti au raspuns cerintelor populatiei si au stiut sa le satisfaca", ne-a declarat Abraham. In plus, ei au transmis cetatenilor informatii despre lucrurile pe care le-au realizat. "Deocamdata nu putem spune ca in toate sectoarele Capitalei se va castiga din turul intai. La unele va avea loc si turul al doilea", a conchis sociologul citat.
Politologul Cristian Parvulescu sustine ca plasarea in fruntea clasamentelor a actualilor primari de sectoare (cu exceptia lui Inimaroiu) se datoreaza conservatorismului manifestat de alegatori. "Daca electoratul nu are o oferta politica alternativa si nu exista o situatie de criza la care el sa reactioneze, tendinta este sa voteze candidatul pe care-l cunoaste", ne-a spus Parvulescu. El a aratat ca din cauza acestei consecvente "este mai usor sa schimbi un prim-ministru decat sa basculezi un astfel de candidat".

Atuul notorietatii
Ovidiu Voicu, de la Fundatia Soros, crede ca notorietatea unui primar aflat in functie influenteaza foarte mult sondajele de opinie: "Dintr-o lista, conteaza foarte mult sa cunosti cine sunt acei oameni. E foarte interesant de vazut cati au raspuns despre diversi contracandidati «nu-l cunosc». Primarii in functie au timp patru ani sa-si cladeasca acest atu al notorietatii, spune Voicu: "Chiar daca nu fac mare lucru pentru sector, cand fac cate un parculet sau pun doua banci, pun si o placuta cu numele lor alaturi". Campionul acestei strategii, crede sociologul, este primarul sectorului 2, Neculai Ontanu, care "a stiut sa-si promoveze fiecare realizare marunta".

In sectorul 4, primarul Adrian Inimaroiu a facut exact invers, dupa ce ca "nu a facut prea multe, nu a aparut in public si a pierdut si sustinerea partidului".
La sectorul 3, Liviu Negoita are un atu vizibil cu ochiul liber, spune Voicu: "Poate el nu este foarte bun, dar, comparativ cu ce au facut ceilalti primari, e bun. Intr-adevar, diferenta dintre sectorul lui si celelalte se vede cand treci dintr-unul in altul". Marian Vanghelie este un primar de cursa lunga printr-o exceptie constituita de publicul sau tinta, explica Ovidiu Voicu: "Sunt oameni saraci, dispusi sa reactioneze la pomeni electorale". Un primar in functie, oricat de incom petent ar fi, nu poate sa-si piarda scaunul daca nu ii este luat. "Ca sa piarda un om cu notorietate, trebuie sa vina impotriva lui cineva puternic, carismatic, cu priza la public sau bine promovat. Or, la noi campania electorala este moarta." Voicu da exemplul PNL, care nu sta bine in sondajele pe sectoare pentru ca a propus numai oameni necunoscuti de marele public, cu exceptia lui Andrei Chiliman, primar in functie.

Andrei Musetescu, director executiv CSOP, spune si el ca un contracandidat fara forta nu are sanse in fata unui primar in functie: "stiti cum se zice: rau cu rau, dar mai rau fara rau". La alegerile locale conteaza foarte mult experientele personale, micile lucruri pe care le-a patit fiecare alegator in parte si care i-ar putea influenta votul. Un alt factor care influenteaza votul este ceea ce spun liderii de opinie ai microgrupurilor, care sunt perceputi ca "experti". Oamenii se bazeaza pe observatiile acestora in lipsa capacitatii de a monitoriza activitatea unui primar, explica Andrei Musetescu.

Desi lupta celor situati pe prima treapta a podiumului preelectoral cu succesorii lor de pe pozitia a doua este puternica, sociologii confirma ca actualii edili de sector (cu exceptia primarului sectorului 4, Adrian Inimaroiu) pornesc in marea batalie de duminica din postura de favoriti. La sectorul 1, liberalul Andrei Chiliman este creditat in sondaje cu o cota de pana la 43,5%, avand astfel un usor avans in fata contracandidatului sau de la PD-L Razvan Murgeanu, cotat cu circa 34% din sufragii. La sectorul 2, social-democratul Neculai Ontanu pare sa conduca detasat lupta preelectorala, sondajele pronosticand ca el va castiga duminica pana la 68% din sufragii. Sectorul 3, radiografiat in sondaje, certifica un avans considerabil al actualului primar PD-L Liviu Negoita in fata urmaritorilor sai; in timp ce Negoita ar putea obtine pana la 85% din voturile exprimate, urmaritorii sai, respectiv Doru Giugula (PSD) si Teodora Bertzi (PNL), sunt creditati cu ceva mai mult de o zecime din voturile pe care le-ar putea atrage actualul primar.

La sectorul 4, cercetarile sociologice il claseaza pe primul loc pe Cristian Popescu, zis si Piedone (PC), cu circa 48-51,8% din voturi, secondat de Radu Silaghi de la PD-L, cu pana la 22% din voturi. Lupta este mai stransa la sectorul 5, unde lui Marian Vanghelie de la PSD, creditat cu 48% din sufragii, ii sufla in ceafa Sebastian Bodu (PD-L), cu pana la 33%. La sectorul 6, actualul edil Cristian Poteras (PD-L) porneste si el ca favorit in cursa de duminica, sondajele aratand ca are sanse mari de a fi reales, cu 44,3-53% din voturile exprimate; ocupantul locului secund in cursa, Dan Darabont de la PSD, poate acumula, potrivit sondajelor, peste 20%. Asa cum se prezinta astazi tendintele de vot, exista doi primari care au reusit sa-si asigure un avans confortabil in preferintele votantilor, cu sanse maxime de a castiga primariile din primul tur: Liviu Negoita si Neculai Ontanu.

Cele mai citite

ASF a adoptat noi măsuri privind reglementarea și autorizarea piețelor financiare nebancare

ASF urmărește consolidarea rezilienței operaționale pentru piețele financiare nebancare Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat o serie de măsuri pentru funcționarea piețelor financiare...

Nuclearelectrica semnează un contract de aproape două miliarde de euro pentru retehnologizarea Unității 1 de la Cernavodă

Proiectul vizează prelungirea duratei de viață operațională a Unității 1 cu 30 de ani, contribuind astfel la atingerea obiectivelor de decarbonizare ale României Nuclearelectrica și...

Vicecampioana României va concura în UEFA Women’s Europa Cup! O nouă oportunitate pentru fotbalul feminin

Federația Română de Fotbal a anunțat participarea vicecampioanei Superligii feminine în noua competiție europeană intercluburi, UEFA Women's Europa Cup, care va debuta în sezonul...
Ultima oră
Pe aceeași temă