9 C
București
vineri, 10 ianuarie 2025
AcasăSportCine plătește datoriile șterse de la Cantacuzino?

Cine plătește datoriile șterse de la Cantacuzino?

Institutul Cantacuzino a trecut de la Ministerul Sănătății la cel al Educației, pe drum pierzându-se datorii de circa 1,8 milioane de lei înregistrate la ANAF. O parte reprezintă sume reținute angajaților pentru asigurările de sănătate și șomaj. Cum se pot șterge aceste datorii și cine va suporta pagubele?

„Trecerea Institutului Cantacuzino din subor­dinea Ministerului Sănătății în cea a Ministerului Educației Naționale înseamnă reorganizarea acestei instituţii. Un prim pas în reorganizare ar fi ştergerea datoriilor, pentru că din cauza acestora ei au pierdut contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate Bucureşti şi nu au mai putut face analize“, a declarat ieri ministrul de resort, Nicolae Bănicioiu. Acesta a adăugat că producţia de vaccin va fi reluată după reorganizarea institutului, dar până atunci va fi schimbat managementul.

Conform informațiilor disponibile pe site-ul ANAF, la sfârșitul lunii iunie institutul avea datorii la bugetul de stat de 1,8 milioane de lei, pentru care s-au acordat înlesniri la plată. De asemenea, datoriile la bugetul asigurărilor sociale de sănătate se ridicau la 1,1 milioane de lei, din care circa 500.000 de lei reprezintă sumele reținute angajaților. Același lucru s-a întâmplat și în cazul obligațiilor către bugetul asigurărilor sociale de stat, datoriile cumulate depășind 4,6 milioane de lei, din care suma de 1,2 milioane de lei a fost reținută angajaților. Restanțe sunt și la asigurările pentru șomaj. În total, la ANAF Institutul Cantacuzino figurează cu datorii de aproximativ 7,8 milioane de lei, adică circa 1,8 milioane de euro.

Nici 2013 nu a fost un an bun pentru acest institut care, din datele Ministerului de Finanțe, a adunat pierderi de 7,3 milioane de lei (1,7 milioane de euro), la o cifră de afaceri de aproximativ 22 de milioane de lei.

Cum pot fi șterse datoriile, ținând cont că o parte din ele reprezintă sume reținute salariaților și care nu au ajuns nici la bugetul asigurărilor de sănătate și nici la cel al asigurărilor sociale? De la cabinetul președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Vasile Ciurchea, ni s-a răspuns telefonic că aceasta nu este problema Casei. Nici reprezentanții Ministerului Educației nu au oferit prea multe lămuriri, biroul de presă rezumân-
du-se la un răspuns formal: „După publicarea în Monitorul Oficial a HG, Comitetul interministerial responsabil de gestionarea situației create la Institutul «Cantacuzino» se va reuni și va decide următoarele etape în privința reorganizării instituției. Până în acest moment nu a fost avansată nici o dată în acest sens, așteptându-se intrarea în vigoare a actului normativ emis de Executiv“.

Miza transferului

„Institutul a trecut prin HG la Ministerul Educației, deoarece toate institutele de cercetare vor fi în subor­dinea acestui minister. Managerul Institutului Cantacuzino și-a prezentat demisia și a fost constituit un comitet interministerial care să decidă ce se va întâmpla cu patrimoniul și datoriile institutului“, a precizat Oana Grigore, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății. Însă surse oficiale au declarat agenţiei Mediafax că decizia a fost luată pentru ca institutul să poată accesa fonduri europene de cercetare prin programele derulate de Ministerul Educaţiei şi în acest mod să îşi reia cât mai curând activitatea de producţie a vaccinurilor.

Citește și: Institutul Cantacuzino, trecut de la Sănătate la Ministerul Educaţiei şi Cercetării

„E posibil ca trecerea în subordinea Ministerului Educației să permită repornirea producției de vaccinuri. Dacă se vor restabili regulile de cercetare din învățământul superior există posibilitatea ca în doi-trei ani, cât durează procesul de acreditare pentru liniile de vaccinuri, să reînceapă producția. Fiindcă în acest institut s-au băgat milioane de euro, dar banii au fost risipiți“, spune Vasile Astărăstoae, președintele Colegiului Medicilor. Acesta consideră că este foarte grav dacă institutul are datorii la bugetul asigurărilor sociale de sănătate și nu a vărsat contribuțiile reținute salariaților.  

Cele mai citite

Barometru economic: Majoritatea firmelor din România își îngheață investițiile în 2025

Multe firme din România vor îngheța investițiile în 2025, potrivit unui barometru realizat de Frames pentru Sierra Quadrant. Principalele cauze sunt incertitudinile economice, inflația...

FCSB își dorește un atacant de națională! Denis Alibec, numele vehiculat, dar transferul rămâne incert

FCSB continuă pregătirile pentru a doua parte a sezonului, în cantonamentul din Antalya, și este în căutarea unui atacant care să concureze cu Daniel...

2024, cel mai călduros an din istoria României: Recorduri fără precedent

Ministerul Mediului a anunțat că anul 2024 a fost cel mai călduros din istoria măsurătorilor meteorologice din România. Vara a adus temperaturi record și...
Ultima oră
Pe aceeași temă