Douăzeci şi nouă de parlamentari au trecut de la un partid la altul în prima sesiune parlamentară, potrivit Institutului pentru Politici Publice (IPP). Cu o singură excepţie, cei menţionaţi au trecut din Opoziţie la Putere.
Un grup de 29 de parlamentari au migrat în prima sesiune parlamentară din legislatura 2012-2016, potrivit unui bilanţ realizat de Institutul pentru Politici Publice (IPP).
Ca şi în alte sesiuni parlamentare, trendul este dinspre Opoziţie spre Putere.
PPDD a pierdut 19 parlamentari, dezertările acestora fiind motivate atât de conflictele cu Dan Diaconescu, dar şi de ofertele partidelor aflate la putere.
La ora actuală, 11 dintre foştii parlamentari PPDD au statut oficial de independenţi, dar au avut negocieri de culise cu liderii PSD, pentru a-i sprijini în viitoarea sesiune parlamentară. Mişcarea “independenţilor” din PP-DD a fost impulsionată de excluderea din partid a fostului prim-vicepreşedinte, Radu Popa.
Acesta a fost exclus la începutul lunii mai fiind acuzat că a negociat cu PSD, fără ştirea lui Dan Diaconescu. În replică, Radu Popa a susţinut că a negociat un acord parlamentar între PP-DD şi PSD, dar doar după ce partidul l-a mandatat să facă asta. Plecarea lui Radu Popa a antrenat şi alte demisii din partid, îngroşând rîndurile independenţilor.
Singurul care s-a înscris direct în grupul PSD a fost controversatul om de fotbal Gigi Neţoiu.
Alţi şase parlamentari PPDD au plecat la PC, partidul patronat de de Dan Voiculescu.
Numele cel mai sonor este cel al lui Tudor Barbu, fost lider al grupului PP-DD din Senat. Plecarea lui Tudor Barbu a fost cu atât mai spectaculoasă cu cât el a fost, în trecut, unul dintre criticii lui Dan Voiculescu.
Unul dintre parlamentarii plecaţi la PC, Cezar Cioată, a înregistrat recordul la traseism. El a reuşit “performanţa” de a-şi schimba apartenenţa politică de cinci ori doar în prima sesiune legislativă recent încheiată. Cioată a făcut naveta între PPDD şi PC de patru ori dar a avut timp să aibă şi un stagiu de independent.
Liberalii au racolat un singur deputat PPDD – Romeo Nicoară, fost membru PNL înainte de înscrierea în partidul lui Dan Diaconescu.
Pierderile PDL
Campioni ai racolărilor pe vremea când erau la putere, democrat-liberalii sunt acum victimele fenomenului. Ei au pierdut nu mai puţin de opt senatori şi deputaţi de la începutul sesiunii parlamentare. Trei dintre aceştia au trecut la PNL. Cazul cel mai spectaculos a fost cel al fostului liderul al grupului PDL din Camera Deputaţilor, Mihai Stănişoară. El a dat postul de prim-vecepreşedinte într-un partid din Opoziţie, pentru cea de vicepreşedinte al unui partid aflat la Putere. În ziua în care s-a înscris în PNL, comentariile dure la adresa lui Crin Antonescu au dispărut de pe blogul lui Stănişoară.
Cum politica este demult o afacere în familie, la liberali a trecut şi finul lui Stănişoară, deputatul Ion Cupă.
Alţi trei parlamentari PDL au statut de independenţi, ei fiind în stand-by pentru înscrierea în Mişcarea Populară. De părăsirea PDL au mai beneficiat PC şi UNPR care au racolat câte un parlamentar.
Partidele aflate la Putere au suferit pierderi minime. Remus Cernea este singurul care a părăsit de bunăvoie Puterea, şi anume grupul PSD. Deputatul Diana Tuşa a devenit independent după ce a fost exclusă din PNL.
Traseismul este un obicei vechi în Parlamentul de la Bucureşti. Pentru stoparea sa, în proiectul noii Constituţii a fost introdus un nou articol potrivit căruia parlamentarii care îşi părăsesc partidul îşi vor pierde mandatul.
Pe de altă parte, Comisia Constituţională a respins o propunere a societăţii civile de a organiza referendum în colegiile celor care îşi părăsesc partidul.