10.5 C
București
marți, 7 ianuarie 2025
AcasăSportCine il sfatuieste pe primul-ministru?

Cine il sfatuieste pe primul-ministru?

Desi o data cu reinstalarea Guvernului Boc dupa prezidentiale primul-ministru a incercat sa dea semnalul unui start cu bataie mai lunga in politicile publice, echipa sa de consilieri a ramas neschimbata din perioada aliantei cu PSD din 2009.

Raman in functie aceiasi consilieri adusi de la niversitatea "Babes-Bolyai" si din Primaria municipiului Cluj-Napoca. si-au pastrat posturile de consilier personal si nepoata premierului Boc, si cameramanul PDL.  Intreaga  structura a Cabinetului premierului a ramas in picioare de la sfarsitul anului 2008, cand Emil Boc a fost numit pentru prima data prim-ministru. Ei au trecut prin toate cele patru guverne conduse de acelasi presedinte al PDL care s-au succedat de-a lungul anului trecut. Cei peste 30 de consilieri personali ai lui Boc, printre care cinci consilieri cu rang de demnitate publica, au ramas in functie inclusiv in perioada de interimat a Guvernului Boc, demis in octombrie, anul trecut, in urma votarii in Parlament a motiunii de cenzura initiate de opozitie. Sunt aceiasi consilieri personali  care l-au "slujit" pe Emil Boc in  diferitele functii pe care le-a detinut in calitatea sa de deputat de Cluj, primar de Cluj-Napoca, prim-ministru.

 

De asemenea, multi  sunt colegi de catedra ai lui Emil Boc de la Universitatea "Babes-Bolyai" si chiar studenti ai sai. Din martie anul trecut functioneaza in postul de consilier si nepoata presedintelui PDL, Mihaela Boc, care si-a facut ucenicia in treburile publice la Primaria Cluj-Napoca, sub mandatul unchiului sau (2004-2008).  De la inceputul anului 2009 activeaza in postul de consilier personal al premierului si cameramanul PDL, Daniel Ovidiu Daniel, care este umbra lui Boc peste tot.  Fotoliul de director de Cabinet este ocupat de stefania Gabriela Ferentz, care l-a insotit in toate functiile publice pe Emil Boc: mai intai la cabinetul de deputat, apoi la cel de primar de Cluj-Napoca si in cele din urma la biroul primului-ministru.

 

Carmen Curt Cynthia, consilier personal, este un alt  om de nadejde al lui Boc: din calitatea de asistent universitar la Universitatea "Babes-Bolyai", in cadrul Catedrei de Drept  a conferentiarului universitar Emil Boc, ea a fost recrutata in postul de subprefect al judetului Cluj (pe vremea guvernarii PD-PNL). A ocupat apoi o scurta perioada functia de inspector guvernamental in perioada Excutivului condus de Tariceanu. De altfel, toti consilierii lui Boc cu rang de demnitar (secretar si consilier de stat) provin de la Universitatea "Babes-Bolyai". Cu o singura exceptie: Iuliu Pacurariu. Acesta a fost senator PD de Cluj in perioada 2001-2004, un apropiat al premierului.

Din declaratiile de avere ale consilierilor, descoperim ca Emil Boc a promovat tinerii in structura aparatului de stat. Unii abia au terminat falcultatea. De exemplu, pentru Alex Cristian Anghelina postul de consilier al primului ministru  este prima slujba din viata lui. Nu a mai lucrat nicaieri si nu are nici un venit, nici o proprietate. De asemenea, Guvernul este primul angajator si pentru Marius Buzea, care detine un apartament, un Mercedes si are datorii la banca de peste 30.000 de lei, dar nici un venit. Alt caz: Raluca Irofti, fara nici un bun in proprietate, a fost adusa la Guvern din functia de salariat al Primariei Cluj-Napoca.

Cabinetul premierului functioneaza intr-o structura foarte incalcita, lipsita de transparenta.  Emil Boc a desfiintat anul trecut Cancelaria primului-ministru si nu a pus nimic in loc. Nu exista o organigrama clara a posturilor existente in structura aparatului de lucru al primului-ministru. Toti angajatii Cabinetului lui Boc apar insiruiti pe site-ul Guvernului, fara sa existe o ierarhizare a functiilor si fara o precizare clara a atributiilor acestora. Nu am putut clarifica nedumeririle noastre de la Guvern, desi am solicitat vreme de cateva zile informatiile necesare. Am incercat sa obtinem sa stam de vorba cu directorul de Cabinet al premierului, stefania Ferencz, dar nu am avut succes.

Cele mai citite

Cutremur devastator în Tibet: cel puțin 95 de morți și 130 de răniți

Un cutremur cu magnitudinea 6,8 a zguduit marți dimineața regiunea Tibet, la ora locală 9:05, în zona Tingri, poarta de acces spre Everest. Seismul s-a...

Aproape două milioane de români își sărbătoresc onomastica de Sfântul Ioan Botezătorul

În Bucovina, se împodobesc brazi la porțile celor care poartă numele Ion Marți, în ziua Sfântului Ioan Botezătorul, peste 1,9 milioane de români, serbează onomastica,...

Erdogan avertizează: Turcia pregătită să intervină dacă Siria se destramă

Președintele turc Recep Tayyip Erdoğan a declarat că Turcia este pregătită să intervină pentru a preveni destrămarea Siriei în cazul unor riscuri cauzate de...
Ultima oră
Pe aceeași temă