4 C
București
vineri, 20 decembrie 2024
AcasăSportCina de taină de la Oprea: s-a încălcat legea, doar dacă întâlnirea...

Cina de taină de la Oprea: s-a încălcat legea, doar dacă întâlnirea a avut caracter politic. George Maior nu riscă repercusiuni legale, dar situaţia lui Florian Coldea se poate complica | ANALIZĂ ROMÂNIA LIBERĂ

Ambasadorul României în SUA, George Maior, a recunoscut luni că, în seara turului doi al alegerilor prezidenţiale din 2009, a participat la o întâlnire la reşedinţa lui Gabriel Oprea, fost vicepremier pentru siguranţă naţională.

Cu toate acestea, nu a oferit nicio informaţie suplimentară parlamentarilor din comisia care anchetează scrutinul. „A fost un eveniment privat“, a spus Maior, la acea vreme director al SRI. El a refuzat să confirme sau să infirme prezenţa la acea întrunire a generalului Florian Coldea, fost prim-adjunct al directorului SRI, şi a Laurei Codruţa Kövesi, actual procuror-şef al DNA.
„Atribuţiile mele au fost îndeplinite conform legii. (…) Nu s-au întâmplat aspecte pe care să le sesizez ca ilegale, neconstituţionale și chiar conform unor standarde de moralitate din punct de vedere al funcţionării instituţiilor şi persoanelor care reprezintă acele instituţii. Nici din acest punct de vedere nu am ce să îmi reproşez“, a adăugat Maior.

Vid legislativ

„România liberă“ a încercat să lămurească dacă fostul director al SRI a încălcat vreo lege în momentul în care a refuzat să dea detalii despre întâlnirea din casa lui Gabriel Oprea? Răspunsul la această întrebare este: din păcate, nu.  În momentul de faţă, drepturile şi obligaţiile  prevăzute de Legea nr. 14/1992 privind organizarea şi funcționarea SRI nu i se aplică directorului instituţiei. Nici Codul deontologic al ofiţerilor acestui serviciu secret nu îl vizează. Un vid legislativ, o situaţie anormală, ce trebuie corectată. Din păcate, reglementările în cauză se aplică doar „cadrelor militare“. Directorul SRI este, însă, civil.

O problemă ar fi dacă se confirmă prezenţa fostului prim-adjunct Florian Coldea. Trebuie, însă, întrunită o condiţie esenţială. Trebuie stabilit de către o instanţă dacă întâlnirea din casa lui Gabriel Oprea a avut sau nu un caracter politic. Aici, este foarte important dosarul pe care Parchetul General l-a deschis pe tema alegerilor prezidenţiale din 2009.

Există elemente care indică un caracter politic. Contextul e important. Întâlnirea a avut loc în seara turului doi al alegerilor prezidenţiale din 2009. Dacă instanţa confirmă caracterul politic, generalul Florian Coldea a încălcat legislaţia militară, sub „atenta supraveghere“ a şefului său direct, George Maior. În primul rând, potrivit reglementărilor în domeniu, George Maior trebuia să primească de la Florian Coldea un raport extins despre participarea sa la întâlnirea organizată de Gabriel Oprea. O situaţie hilară, având în vedere că Maior era prezent.

Pe de altă parte, potrivit articolului 27 din Legea nr. 14/1992 privind organizarea și funcționarea SRI, „Cadrele militare ale Serviciului Român de Informații au toate drepturile și obligațiile prevăzute, pentru militarii armatei române, de reglementările legale, statutele și regulamentele militare“.

Asta înseamnă că lui Florian Coldea i se aplică şi Regulamentul disciplinei militare, potrivit căruia, printre abaterile de la disciplina militară, se numără şi „participarea la activități cu caracter politic care au ca efect implicarea instituției militare“.

Mai mult, art. 36 al Legii 14/1992 privind organizarea și funcționarea SRI, stabileşte: „Personalul Serviciului Român de Informații nu poate face parte din partide sau alte organizații cu caracter politic ori secret și nu poate fi folosit în scopuri politice.“  

A jurat să fie nepărtinitor

Singurul lucru ce i-ar putea fi imputat lui George Maior este jurământul depus la învestirea în funcţia de director al SRI. Acesta, sună astfel: „Eu, …, jur că voi îndeplini cu bună-credință și nepărtinire, în deplinul respect al Constituției și legilor țării, atribuțiile ce-mi revin în calitate de director al Serviciului Român de Informaţii“. Ori, în condiţiile unei întruniri cu caracter politic nu poate fi vorba de „nepărtinire“.

Silviu Sergiu
Silviu Sergiu
Studii: Licentiat al Facultății de Ştiinţe Politice, Filosofie şi Ştiinţe ale Comunicării (secția Jurnalism) din cadrul Universității de Vest din Timișoara (promoția 2001); Master în ”Comunicare și relații publice” (specializarea ”Marketing politic”) din cadrul Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA) din București (promoția 2004); Masterand in ”Managementul instituțiilor de presă”, in cadrul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității București. Experiență profesională: Curierul național - redactor economic (aprilie 1998- octombrie 1998); Jurnalul național - redactor politic (1998- 2005); Evenimentul zilei - redactor politic (2005-2006), șef secție ”Politică internă” (2006-2008), editor coordonator (2008-2003), redactor șef-adjunct (2013- 2016); Senior editor "Romania libera" în prezent.
Cele mai citite

Zelenski solicită din nou aderarea Ucrainei la NATO. Garanțiile de securitate oferite nu sunt de ajutor

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi că eventuale garanţii de securitate europene nu vor fi suficiente pentru Ucraina, care doreşte aderarea la NATO...

Percheziții în Prahova: 100 kg de articole pirotehnice confiscate, două persoane audiate

Întreaga cantitate de articole pirotehnice a fost confiscată, iar cercetările continuă pentru stabilirea întregii activități infracționale Polițiștii prahoveni au efectuate joi dimineață trei percheziții domiciliare...

Horoscop 20 decembrie 2024. Previziuni pentru fiecare zodie

Horoscop 20 decembrie 2024. Află de la România Liberă ce ți-au pregătit astrele pentru această zi de joi. Horoscop 20 decembrie 2024 Berbec: Astăzi, îți va...
Ultima oră
Pe aceeași temă